KARS Haber Girişi : 06 Ekim 2018 17:57

Atatürk’ün Kars’a Gelişinin 94. Yıldönümü Kutlandı

Atatürk’ün Kars’a Gelişinin 94. Yıldönümü Kutlandı
Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Kars’a gelişinin 94’üncü yıldönümünü dolayısıyla tören düzenlendi.

Kars Güncel-Cumhuriyetin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Kars'a gelişinin 94’üncü yıldönümü münasebeti ile Hükümet Konağı önünde bulunan Atatürk anıtına çelenk koyma töreni düzenlendi.

Atatürk anıtına çelenkleri Kars Valisi Rahmi Doğan, 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Özgür Nuhut ve Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta sundu.

Tören; saygı duruşu, İstiklal Marşımızın okunmasının ardından Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta’nın günün anlam ve önemine dair bir konuşma yaptı.
Başkan Karaçanta burada bir konuşma yaparak;"Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Kars'a gelişinin 94. yılı anma progamınna hoşgeldiniz. Gazi Musata Kemal Atatürk'ün yeni kurulmuş ve küllerinden doğmuş Türkiye'yi Türk'e yurt olmuş vatan topraklarını karış karış gezmiş, halkın sorunlarını dinlemiş ve Türk halkının kalkınması için görüşme ze ziyaretlerini peşi sıra gerçekleştirmiştir. Bu yapılan yurt gezileri kapsamında Gazi Mustafa Kemal Atatürk milli mücadelden sonra ilk şükran ziyaretlerinden birini de bundan 94 yıl önce bu gün 6 ekim 1924 tarihinde Kars'a yapamıştır. Gazi Karsımıza teşrif buyuran büyük kumandan Türl Milletinin Ulu Önderi Gazi Mustafa Kemal Atatürk; dönemin Valisi İbrahim Ethem Bey, Kars Mebusu Önder Lütfü Bey, Belediye Reis'i Cihangiroğlu İbrahim Bey ve coşkulu halk tarafından Kars'ta karşılanmıştır. Kars'ta Hükümet konağı, Ticaret Odası, Belediye Binası, Türk Ocağı ve Kız Mektebini ziyaret eden Gazi Mustafa Kemal Paşa Kars ili için şu fikirleri beyan etmiştir. "Genel görünüm ve izlenimlerden ziyadeseiyle memnunm. Bilhassa Türk Ocağı'nda yoğun bir gençlik pek hassasiyet gösterdi ve Latife hanfendiyi Ankara'da yakında yapılacak olan Türk Ocakları Kongresi için, Türk Ocağı Kars Şubesi mümessili seçtiklerini ilan ettiler. Latife hanımefendide bu teklifi bu teklifi memnuniyetle kabul ettiler." diyerek Kars ziyareti ile ilgili fikirlerini bildirmiştirler. Öte yandan Kars ahaliside yeni Cumhiyetin ilk Cumhurbaşkanını karşılamak için günler öncesinden hazırlıklara başlamıştır. Öyle ki Atatürk'ün Kars'a geleceğini öğrenen mahalli müzisyenler ve oyuncular bir araya gelerek; karşılama töreninde Gazi'ye oynamak ve sunulmak üzere bir mar hazırlarlar. oynun ismi ve marşın adı Ho Gelişler Ola Mustafa Kemal Paşa'dır. Marşın sözlerini gazeteci Mehmet Türker yazar. Mahalli müzisyen Tağı Bey'de bu sözleri şimdiki şekil ile besteler. Başta Tağı bey olmak üzere o dönemin diğer folklorcuları Kars Gar'ındaki karşılama töreninde ilk kez, Gazi Mustafa Kemal Paşa'ya heyecanla coşkuyla oynarlar. O dönem Gazi Paşa'nın Kars'a gelişi şerefine yazılan Hoş Gelişler ola marşı daha sonra tüm yurtta beğeni toplayarak o dönemden bu güne kadar büyük bir şevk ile söylenmektedir. Nasıl söylenmesin ki... Türk Ulusunun kurtarıcısı Hem İlimize Hem Dünya Türklüğü'ne hoş geldin, Askerin ve milletin senin açmış olduğun Ay Yıldızlı Bayrağı'nla hep hür yaşasın. Dönmedi orduların geri dönmeyecek gösterdiğin hedeflere arş diyerek ilerleyecek. Bu duygu ve düşüncelerle başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ve Kazım Karabekir Paşa olmak üzere memlketin bağımsızlığı için İstişklal mücadelesi veren, bu cennet vatana namert eli sürdürtmeyen kahramanlarımızı rahmet, minnet ve şükranralrımla anıyor, hepinizi sevgi ve saygımla selamlıyorum." açıklamalarında bulundur. 

Öte yandan Atatürk’ün Kars’a gelişinin 94. yıldönümü kapsamında İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünde yapılması planlanan diğer kutlama programları ise, 4 Ekim 2018 günü Batman’da meydana gelen hain terör saldırısı nedeniyle iptal edildi. 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.