TÜRKİYE Haber Girişi : 14 Aralık 2017 12:34

Başbakan Yardımcısı Fikri Işık İslam İşbirliği Teşkilatı Toplantısı Hakkında Açıklama Yaptı

Başbakan Yardımcısı Fikri Işık İslam İşbirliği Teşkilatı Toplantısı Hakkında Açıklama Yaptı
Başbakan Yardımcısı Fikri Işık Kars'ta yaptığı açıklamada,Başımıza gelen pek çok sorunun sebebi aslında İslam Dünyasının birlik ve beraberlik içerisinde olamamasından kaynaklanmakta, diyerek dün gerçekleştirilen İslam İşbirliği Teşkilatı hakkında konu

Kars Güncel-Kars Valisi Rahmi Doğan, Kars'ta tamamlanan, yapımı devam eden ve yapılacak projeler hakkında açıklama yapmasının ardından açıklamalarda bulunan Fikri Işık; "Harakani Hazretlerinin memleketinde olmaktan, Anadoludaki en eski Türk yerleşim yeri diyebileceğimiz Kars'ta olmaktan büyük memnuniyet duymaktayım. Kars hiç kuşkusuz Türkiyenin en önemli merkezlerinden birtanesi. Bir ilde bu kadar tarihi eserin bulunduğu il sayısı çok azdır. Kars bunlardan bir tanbesi, özellikle Sultan Alparslan'ın Karsı fethetmesinden sonra artık burası bizim için medeniyet merkezlerinden olmuştur.

Kars'ta bugün düzenlediğimiz ziyaret sebebi özellikle hükümet olarak Kars'ta yapılan yatırımlarmızı, kamu hizmetlerimizi, Karsla ilgili yapılan çalışmalarımızı değerlendirmek, yerinde görmek ve özellikle terörle mücadele konularını ele almak, terörle mücadeleyi bir bütün olarak bugüne kadar Kars'ta yapılan bütün çalışmaları değerlendirmek ve yapılabilecek çalışmalarla ilgili arkadaşlarımızla görüş alışverişinde bulunmak ziyaretimizin temel sebebi. Bu vesile ile Kars'ta vatandaşlarımızı ziyaret edeceğiz, halkımızla bir araya geleceğiz, esnaf ziyareti yapacağız ve bugün Kars'ta güzel bir çalışma yapmayı hedefliyoruz.

Kars bizim için öenmli bir şehir, nufüsündan ve ekonomisinden daha önemli bir özgür alan sahip bir şehrimiz. Sadece Kars'ta yaşayan değil tüm Türkiyede yaşayan Karslı hemşehrilerimiz bir çok katkıları var bu noktada turizm konusunda güçlü olan bir şehrimiz bununla ilgili neler yapılabilir? Aynı şekilde tarım ve hayvancılıkla ilgili hangi çalışmalar yapılabilir? Ve inşallah yürürlüğe girecek olan Cazibe Merkeziyle birlikte Kars imalat sanayinde de ciddi bir hamle yapacak. Bunun sonucunda tarım ve hayvancılıkta, turizmde ve imalat sanayinde güçlü bir üniversitemiz var gerekli eğitimle Karsı potansiyeli güçlü bir hale getirip daha iyi mesafe alan bir şehrimiz olmasını sağlayarak bütün bu çalışmaları birlikte değerlendireceğiz.

ABD Devlet Başkanı Trump'ın Kudüs Kararı Sonrasında Topanan İslam İşbirliği Teşkilatı deglarasyonu hakkında ise Başbakan Yardımcısı Fikri Işık; " Biliyorsunuz dün Dünya İslam İşbirliği Teşkilatının Olağanüstü gündemde toplanmasının temel gerekçesi . ABD Başkanının büyükelçiliğinin Telaviv'den Kudüs'e taşıma kararı, bu karar bölgedeki bütün dengeleri değiştirecek bir karar. Bu karar bölgeyi uzun sürede kaosa kargaşaya sürükleyecek bir karar. Bu kararın alınmaması için başta Türkiye olmak üzere birçok uyarı yapıldı, ancak ABD' in iç politikasındaki gelişmeler ve bunun yansımaları zannediyorum Donald Trupm'ın  bu kararı almasına sebep oldu. Ordada aslında sağduyu olarak bu kararın alınmaması gerekirdi. Başkan Trump'a bu yönde de ciddi çağrılar oldu. Dünya da da pek çok sağduyu çağrısı oldu. Böyle bir kararın alınmaması ve alınan buk rarın bölgenin barışına asla katkı sağlamayacağını, bölgedeki süreci bozacak ciddi bir sıkıntının olacağını pek çok ülke ve lider ifade etti. Bunu en net ifade eden liderleriden biride Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan oldu ama sayın Trump bu uyarılara rağmen hiçbirşeyi dinlemedi  ve böyle bir kararı alarak kamuoyuna duyurunca bu karar karşısında suskun kalınmayacağı oldu. Bu karar tepki gösterebilecek en güçlü örgüt  Dünya İslam İşbirliği Teşkilatının dönem başkanı sıfatıyla Sayın Cumhurbaşkanımız bütün İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi İslam ülkelerine çağrı yaptı ve dün İstanbulda fevkalede başarılı bir zirve gerçekleşti ve orada ki çağrıda bütün dünyada geniş bir yankı buldu. Bütün İslam ülkeleri Doğu Kudüs'ün Filistin'in bağımsız Filistin Devletinin Başkenti olduğunu tanıma çağrısı oldu. Zaten biliyorsunu şuan Türkiye'nin Filistin'i bağımsız devlet olarak tanıdığını ve Türkiye'ninde Büyükelçiliği'ninde Kudüste olduğunu biliyorsunu bu aslında Türkiye'nin hayat geçirdiği bir durum. Bütün İslam ülkeleri ve dünyaya bu çağrı yapılmış olması bu zirveyi tarihi bir zirve yapmış oldu. Burada tabi İsrail devletinin Filistin üzerindeki haksız baskılarını zulümlerini sona erdirmesi gerekiyor. Bölgede Bağımsız bir Filistin Devleti kurulmadıkça bölgede barışın olması mümkün değil. İsrail'in bunu bir an önce anlaması ve İsrail'i destekleyen ülkelerin ve yapıların bir an önce bunu anlaması ve kalıcı bir barışın sağlanası bölgenin geleceği açısından olmazsa olmaz. Dünki zirve bu konuda atılmış büyük bir adımdır İnşallah bu adımlar sonuç verir.

Sudi Arabistan Devlet'in vatandaşlarına tanıdığı ve dünya gündeminde geniş yer bulan uygulamalar ve Kudüs kararı hakkında ise;  Gönül isterki bütün İslam ülkeşri bütün dünya üst seviyede tavur ortaya koysun, bakınız; Latin Amerika ülkelerinde ciddi bir filistin hassasiyeti vardı, gittiğimde gördüm. Bazı İslam ülkeleri Latin Amerika ülkelerinin Filsitin hassasiyeti kadar hassasiyet göstermese yarın bunun izahını yapma imkanı olmaz. Dolayısıyla bizim beklentimiz hassasiyetleşmesi ve uluslar arası tartışmaların dışına çıkılması bu davanın bölgenin huzuru ve barışı için çok kritik bir dava olduğunu bu davaya bölge barışı için ve bütün dünyanın huzuru ve esenliği açısından bu noktada sayın Cumhurbaşkanımız tavrını net ortaya koydu. Bu tavrın bütün ülkeler tarafından gösterilmesiyle birlikte ben inanıyorum ki İsrail kendini bu kadar güçlü hissedemez İsrail'e destek veren güç ve yapılar kendilerini bu kadar güçlü hissedemez. Başımıza gelen pek çok sorunun sebebi aslında İslam Dünyasının birlik ve beraberlik içerisinde olamamasından kaynaklanmakta ve Müslüman ülkeler kendi önceliklerini bir kenera koyup ortak bir zeminde ortak paydalarda buluşamamasından kaynaklanıyor. Bir ülkenin değil bir çok ülkenin ortaklığı yapması gerekiyor, eğer Müslüman ülkeler bir ve beraber olsa bu ülkelerin sorunlarının büyük bir kısmı ya hiç yaşanmaz yada çok kolay çözüm üretilebilir hale gelecektir." Dedi.


Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.