KARS Haber Girişi : 03 Ocak 2020 02:07

Gelecek Turizmde ile Kars’ta “Peynir Rotası” Oluşturulacak

Gelecek Turizmde ile Kars’ta “Peynir Rotası” Oluşturulacak
2020 yılında Kars’ta uygulanacak “Kars Peynir Rotası” projesini hayata geçirecek. Proje ile Kars’ta peynir rotası etrafında şekillenen bir turizm anlayışı geliştirilecek.

Kars Güncel-Türkiye’nin dört bir yanında yerel değerleri turizme kazandıran ve yerel kalkınmaya katkı sağlayan Gelecek Turizmde, 2020 yılında Kars’ta uygulanacak “Kars Peynir Rotası” projesini hayata geçirecek. Proje ile Kars’ta peynir rotası etrafında şekillenen bir turizm anlayışı geliştirilecek.

2007 yılından bu yana T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Anadolu Efes ortaklığıyla yürütülen Gelecek Turizmde, 2020 yılında Kars’taki Kafkas peynircilik kültürünün sürdürülebilir turizme kazandırılmasına destek verecek. “Kars Peynir Rotası” Projesi, Atatürk Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanlığı tarafından, Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Kars Ticaret ve Sanayi Odası Genç Girişimciler Kurulu ortaklığında hayata geçirilecek.

“Kars Peynir Rotası” ile Kars’ın yerel değeri olan peynir ve peynir kültürü etrafında şekillenen bir turizm anlayışı geliştirilecek. “Kars Peynir Rotası” ile bölgenin turizm potansiyelinin değerlendirilmesi, unutulmuş yerel ürünlerin ve üretim tekniklerinin sürdürülebilirliğinin sağlanması, bölgenin sosyal ve ekonomik kalkınmasına katkı sağlanması amaçlanıyor.

Peynir Rotası festivalle desteklenecek

Proje kapsamında, bölgedeki üniversitelerin, STK’ların ve yerel üreticilerin ortak çalışmalarıyla bir gastronomi (peynir) rotası geliştirilecek. “Kars Peynir Rotası” tamamlandığında, Kars Peynir Rotası Yönetim Birliği kurulacak. Ayrıca Kars’ın peynir envanteri için tur programları hazırlanacak, “Gelenekten Geleceğe Yerel Peynir Festivali” düzenlenecek ve Kars Peynir Rotası üzerine bir kitap yayınlanacak.

12 yılda 16 projeye destek veren Gelecek Turizmde, 2020 yılında “Kars Peynir Rotası” projesinin yanı sıra, Muğla Köyceğiz’de “Aromatik Bitkiler Merkezi Köyceğiz” ve Sinop Ayancık’ta “Mavi Ayancık’ta Ketenin Yolculuğu” projelerine de destek verecek.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.