SİYASET Haber Girişi : 13 Eylül 2017 14:11

HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen Sarıkamış Orman Yangınlarını Sordu

HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen Sarıkamış Orman Yangınlarını Sordu
HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel EROĞLU tarafından cevaplanması üzere Sarıkamış'taki orman yangınlarını sordu.
Kars Güncel-HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen,  Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel EROĞLU tarafından, Anayasanın 98'inci ve TBMM İçtüzüğünün 96'ncı ve 99'uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na (TBMM) soru önergesi sundu.

10 Eylül Pazar  günü sabah saatlerinde Kars Sarıkamış Komdere ve İznoz  mevkiinde çıkan orman yangını, 4. Güne girilmesine karşın hala kontrol altına alınamayarak söndürülmemiştir.
Türkiye'nin en kıymetli ve kaliteli sarı çam diye adlandırılan çam ağaçlarının yoğunlukta olduğu, Türkiye'nin önemli Kayak Merkezlerinin başında gelen ve bölge turizmine önemli katkı sunan, Göle ve Şenkaya ormanları arasında hayvanların geliş ve geçiş güzergahında  olan  Sarıkamış ormanları, bu kadar önemli ve stratejik bir konuma sahip olmasından dolayı, Kars Orman İşletme Müdürlüğü'nün yangınlara karşı yeterli donanıma ve korumaya sahip olmadığı, kamuoyu ve yöre halkı tarafından iddia edilmektedir. 
Bu bağlamda;
1-Kars orman işetme Müdürlüğü bünyesinde, orman yangınlarının çıkış sebebini araştıracak uzman bir ekip var mıdır, yoksa Sarıkamış ormanlarında çıkan bu yangının çıkış sebebi ve nasıl olduğuna dair incelemeyi yapacak uzaman ekip, nereden ve hangi ilden gelerek inceleme yapacaktır.
2- Dördüncü Gününe girmesine rağmen, yangına havadan, yangın söndürme uçakları ile müdahale edilmiş midir, edilmemişse,  şu ana kadar neden havadan herhangi bir müdahale yapılmamıştır?
3-Sarıkamış Ormanlarında olası yangınlara karşı, yangınların büyümeden kontrol altına alınması için önceden alınacak tedbirler nelerdir?
4-Kars Orman İşetme Müdürlüğü bünyesine kaç tane yangın söndürme aracı, (itfaiye, arazöz, yangın söndürme uçağı v.s) vardır?
5-Dört gündür devam eden yangının, sivil yerleşim yerlerine sıçraması olasılığına karşı, ne gibi tedbirler alınmıştır? Varsa böyle bir tehlike; yerleşim yerlerinden tahliyelerin yapılması için herhangi bir girişimde bulunulmuş mudur?
6-Yangın söndürmeye müdahale eden sivil yurttaşların, olası  zehirlenmelere ve yaralanmalarına karşın ne gibi tedbirler alınmıştır?
7-Şu anki tespitlerde, ne kadar bir alanın zarar gördüğüne dair, bir tespit yapılmış mıdır?
8-Sarıkamış Orman Yangınına havadan müdahale edilmesi için, Kars Orman İşletme Müdürlüğü resmi bir girişimde bulunmuş mudur? Bulunmuşsa herhangi bir bürokratik engele takılmış mıdır?
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.