BÖLGE Haber Girişi : 02 Mart 2018 23:52

İki Milyon Afganlı Sınırda Bekliyor

İki Milyon Afganlı Sınırda Bekliyor
Ülkelerinde bulunan iç savaş ve yoksulluk sebebi ile yüz binlerce Afgan yollara düştü. Türkiye'ye doğru 2 milyonluk bir göç dalgası daha geleceği ve sınır hattımızda yığılmaların olduğu bilgisine ulaşıldı.

Kars Güncel / ÖZEL- Edinilen bilgilere göre Afganistan uyruklu göçmelerin Iğdır ve Doğubeyazıt sınırlarından Türkiye’ye giriş yaptıkları ve insan kaçakçıları ile anlaşarak Kars’a gelmek için bekliyorlar. 2018 yılı Ocak ve Şubat aylarında ülkeye yasa dışı yollardan giriş yapan Afganistan uyruklu kaçaklara yapılan operasyonlarda 600’den fazla kaçak göçmen yakalandı. Kars’ta polis ve jandarma ekiplerinin Göç İdaresi ile birlikte koordine ederek yaptığı çalışmalarda yakalanan kaçak 600 Afgan göçmenin sınır dışı edilmesi için gerekli çalışmalar yapılıyor. Güvenlik güçlerinin yoğun takibi olmasına karşılık an itibari ile Kars’ta yaklaşık 3000 bin Afganistan uyruklu kaçak göçmenin olduğu bilgisine ulaşıldı.

AKIN AKIN KARSA GELİYORLAR
Ekipler tarafından ülkeye yasa dışı yollardan giriş yapıp yakalanan Afganistan uyruklu Ziyafeddin Kayyumi (32) isimli kaçak göçmen; “Ülkemizde bulunan karışıklık dolayısıyla topraklarımızı terk ederek Türkiye üzerinden Avrupa’ya gitmek için yola çıktık. İran üzerinden yaya olarak önce Türkiye’ye geçip Iğdır şehrinde bulduğumuz insan kaçakçıları ile 2000 Bin Dolar karşılığında bizleri Avrupa’ya götürmeleri konusunda anlaştık.” Dedi.

SINIR BİRLİKLERİNDE GÜVENLİK ZAFİYETİ Mİ VAR?
Konuşmasını sürdüren 32 yaşındaki Afgan uyruklu kaçak göçmen Ziyafeddin Kayyumi şuan Türkiye sınırında yaklaşık 2 Milyon Afgan vatandaşın Avrupa’ya ulaşmak için yola çıktığını ve sınır hatlarında beklediklerini” ifade ederken Sınır hatlarında beklediğimizde uygun zamanları gözeterek sınırın bu tarafına giriş yapıyoruz, görevlilerce geçişimizin tespit edilmesi halinde havaya uyarı atışları yapılıyor, fakat anlaştığımız insan kaçakçıları “Korkmayın Türk Askeri merhametlidir, sizi vurmaz, durmayın, havaya ateş ediyorlar” uyarısında bulunduğu için bizlerde sınır geçişlerinde durmaksızın ara vermeksizin geçiş işlemi yapıyoruz.

İNSAN KAÇAKÇILARINA GÜN DOĞDU
Kars İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü’nün yaptığı operasyonda yakalanan diğer kaçak göçmen Rahimullah İhtimadi ise; “Ülkelerinden çıkarak İran üzerinden Türki’ye ye giriş yaptıklarını bu yolculuk için 2000 Dolar ücret ödediklerini daha sonra Türkiye’ye giriş yaparak Iğdır iline geldiklerini burada ticari taksilerin göçmen kaçakçıları ile işbirliği yaptıklarını belirterek, Anlaştığımız kişiler 450 TL karşılığında bizlere sahte “Yol İzin Belgesi” düzenlediler, daha sonra ticari taksilere 6 kişilik gruplar halinde 250 TL karşılığında Kars’a getirildiklerini belirtti.

KARS EMNİYETİ KAÇAKÇILARA GÖZ AÇTIRMIYOR
Kars İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube ekipleri adeta işini gücünü bırakmış Kaçak Afganlı Operasyonuna çıkmış durumda. Ülkeye Iğdır, Doğubeyazıt sınır hatlarından kaçak olarak giren göçmenler Kars’a gelerek burada bir süre barındıktan sonra Avrupa’ya varmak üzere yola koyuluyorlar. Kars polisi ise yaptığı istihbarat ve asayiş uygulamaları ile Afganlı kaçak göçmenleri yoğun takip altına alarak tespit edilenleri sınır dışı etmek için mücadele veriyor.
Kars Asayiş Şube Müdürlüğü tarafından yapılan operasyonda Iğdır’dan Kars’a 3 ticari taksinin kaçak Afgan göçmeleri getirdiği tespit edildi. Göçme kaçakçılığı yapan 3 ticari taksi sürücüsü M.G., Ş.K, M.K. yapılan operasyonda göçmelerle birlikte yakalandı. Yapılan incelemede ticari taksilerinde 250 TL karşılığında sahte Yol İzin Belgesi düzenlenen Kaçak Afganlı göçmenleri Iğdır’dan Kars’a getirdikleri tespit edilmesinin ardından Kars Asayiş Şube ve İl Göç İdaresi ekipleri tarafından araç sürücülerine 500 TL idari para cezası kesilerek tahkikat işlemlerinin başladığı bilgisine ulaşıldı.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.