KARS Haber Girişi : 17 Mayıs 2018 13:27

İlk Yerli ve Milli Baz İstasyonu ULAK Kars'tan Devreye Alındı

İlk Yerli ve Milli Baz İstasyonu ULAK Kars'tan Devreye Alındı
Bakan Ahmet Arslan ve haberleşme sektörünün enleri Kars'a gelerek Türkiye'nin ilk yerli ve milli Baz İstasyonu ULAK’ın İlk Test Yayınını Kars’ta Yaptı

Kars Güncel- Ulaştırma Denizclik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, ULAK, Aselsan, Argela ve NETAŞ tarafından üretilerek geliştirilen, İlk Yerli ve Milli Baz İstasyonu ULAK’ın Devreye Alınma Töreni’ne katıldı.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, bugün Kars’a gelerek Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nde düzenlenen İlk Yerli ve Milli Baz İstasyonu ULAK’ın devreye alınması törenine katıldı. Törene Arslan ile birlikte Savunma Sanayi Müsteşar Yardımcısı Celal Sami Tüfekçi, BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, ULAK AŞ. Yetkilileri, Türkcell, Vodafone ve Türk Telekom Firmalarının CEO’ları ile üst düzey çok sayıda bürokrat katıldı.

ASELSAN, Netaş ve Argela’nın imzasıyla, Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın (SSM) desteği, Ulaştırma Bakanlığı’nın koordinasyonunda devreye alınan ilk yerli ve milli baz istasyonu ULAK’ın hizmete girmesi için düzenlenen programda açılış konuşmasını Savunma Sanayi Müsteşar Yardımcısı Celal Sami Tüfekçi, BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan ve Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan yaptı.

Bakan Arslan Dünya Teknoloji ve Bilim Toplumu gününde Türkiyede ilk defa üretilen yerli ve milli Baz İstasyonu Ulak’ın devreye alınma töreninde yaptığı konuşmada;  Türkiye’nin gelişmesine katkı sağlayacak önemli projelerin devreye alındığını, 500'den az kişinin yaşadığı yerlerde haberleşme hizmeti sağlamak için baz istasyonlarını Evrensel Hizmet Fonu kapsamında devreye alındığını belirtti. Kurulumu gerçekleştirilen bin 799 noktadaki baz istasyonunun 4,5G seviyesinde hizmet verebilmesi için çalışma başlattıklarını anımsatan Arslan, bin 472 noktaya baz istasyonu kurulumuna ilişkin ikinci fazın da GSM operatörlerince yürütüldüğünü bildirdi. Söz konusu çalışmaya ilişkin süreçlerin başlatıldığına işaret eden Arslan, bu ihalelerde yerli baz istasyonu kurulması şartı getirdiklerini vurguladı.

Bakanlık olarak evrensel hizmet kapsamında birinci faz için şu ana kadar 150 ULAK ekipmanının testini ve fabrika kabullerini yaptık. Bu ay içinde 150'sinin daha testini yapacağız. Haziran ayında 189 ULAK'ın teslimini gerçekleştireceğiz. Biz ULAK'ta birinci fazda yüzde 10 olan yerlilik oranını yüzde 43'e yükselttik. İkinci fazda 590 noktada yerli ve milli baz istasyonu kullanılacak. İkinci fazda yüzde 30 öngördüğümüz yerlilik oranı da yüzde 54 oldu. Bu bizi memnun ediyor." Evrensel hizmet kapsamında bin 80 ULAK siparişinin verildiğini aktaran Arslan, GSM operatörlerinin sipariş sayısının da 625 olduğunu dile getirdi. Arslan, ULAK baz istasyonunun tüm GSM operatörlerince kullanılmasına ilişkin seremoninin gelecek hafta Kars'ta yapılacağını belirterek, böylece Türkiye'nin her yerinden yerli ve milli baz istasyonlarıyla hizmet verileceğini söyledi.

Fiber Alt Yapı Hattına Yatırım Müjdesi

Kars’ta görme engelli vatandaşlarımızın yaşamlarını kolaylaştırabilmek için Kars Belediyesi binasının içerisinde sesli adımlar uygulamasını hayata geçirdik. Bu işlemlerin tek bir elde toplanabilmesi ve yönetilebilmesi için Kars Valiliğimiz’de  yönetim merkezi kuruldu. Kaynakların etkili kullanımı için de byük datanın hızlı işlenmesi mümkün hale geldi. Bunun ylu fiber optik alt yapıyı geliştirmek ve bunu ekonomik bir şekilde kullanmak.

Burdan bütün hemşehrilerime ve vatandaşlarımıza bir müdeyi vermek istiyorum,  Fiber oprtik alt yapımızın kullanımız, geliştirilmesi ve işletilebilmesi adına mükererr yatırımdan kaçınılabilmesi adına inşallah önümüzdeki hafta sayın Başbakanımızın’da katılımı ile bir lansman gerçekleştireceğiz. Bu çok önemsediğimiz bir konu, ayrı ayrı yatırımlar yerine tüm gsmlerin tek çatı altında toplanacağı bir yatırım olacak.

İlk Yayın Kars’ta Karakale ve Akdere Köyleri’nden yapıldı

Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan ve bazı katılımcıların ilk test yayınını Karsın Karakale ve Akdere Köyleri’nde gerçekleştirdi. Köylerde kurulan ilk yerli ve milli Baz İstasyonu Ulak sayesinde artık erişim ve iletişimi sağlayan köylü vatandaşlar Bakan Arslan ve emeği geçenlere teşekkür etti.


Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.