YAŞAM Haber Girişi : 18 Nisan 2019 21:14

Kars Barajı Yüzde 67 Dolum Seviyesine Ulaştı

Kars Barajı Yüzde 67 Dolum Seviyesine Ulaştı
Kars Barajında doluluk oranı yüzde 67 seviyesine geldiği öğrenildi.

Kars Güncel-Kars Barajı tamamlanarak 18.07.2018 tarihinde su tutma işlemi gerçekleştirilmiş olup, 125 milyon m3 su depolanmış ve % 67 doluluğa ulaştığı öğrenildi.

KARS BARAJI, YÖRENİN TARIM VE HAYVANCILIĞINI ŞAHLANDIRACAK…

Barajın toplam rezervuar su depolama hacmi 182,07 milyon m³ tür. Kars Barajında depolanan su ile Kars ovasında 260.030 dekar, Digor ovasında ise 215.750 dekar olmak üzere toplam 475.780 dekar tarıma elverişli alanın cazibeli borulu sulama şebekesi ile sulanması temin edilerek, 2018 yılı fiyatları ile yıllık 92 milyon TL tarımsal fayda ve 7.241 kişiye tarımsal istihdam imkânı sağlanmasının yanı sıra 2,24 MW kurulu gücündeki santral ile yıllık 9,76 GWh/yıl enerji üretilerek ülke ekonomisine katkı sağlanacak. Kars barajında depolanan suyu belirtilen 475.780 dekar alana taşıyacak iletim hattı inşaatı %80 mertebesinde fiziki gerçekleşme sağlanmış olup, yaklaşık 100.000 dekar alanın sulanmasını temin edecek Kars Barajı Sulaması 1. Kısım İnşaatı devam edeceği öğrenildi. 
Kars Barajı, merkezi kil çekirdekli kum-çakıl dolgu tipinde, temelden yüksekliği 56 metre olup, toplam maliyeti 213 milyon TL olduğu öğrenilirken barajın sağlayacağı tarımsal gelir ve istihdam ile bölge refahını ekonomik ve sosyal olarak kalkındıracak, tarımsal ürün çeşitliliğinin artmasında etkili olacağı bildirildi. Kars Barajını, sulama ve enerji amaçlarının yanı sıra, yöre halkının dinlenebileceği, istifade edebileceği maksimum su kotunun üstündeki alanların ağaçlandırılması suretiyle piknik alanlarının da oluşturulması hedeflenmektedir. Kars Barajı sağ sahilinde yer alan rekreasyon alanındaki ağaçlandırılacak yaklaşık 60 bin metrekare alandaki teraslama çalışmaları orman teşkilatımız tarafından tamamlanmış olup, Sarıkamış’ta kar altındaki fidanların getirilmesi ile birlikte dikim çalışmalarına başlanacaktır.

DSİ UYARDI UZAK DURUN: "YOĞUN YAĞIŞ VE KAR ERMELERİNDEN DOLAYI NORMALİN ÜSTÜNDE GERÇEKLEŞECEK AKIMLARDAN DOLAYI DERE YATAKLARINDAN UZAK DURULMALI VE TEDBİRLİ DAVRANILMALIDIR"

Kars DSİ'den yapılan son uyarılarda ise: "Kars Barajında su tutma programı çerçevesinde, gelen akımlara bağlı olarak dere yatağına belirli dönemlerde su tahliyesi gerçekleştirileceğinden ve Aras havzasındaki yoğun yağış ve kar erimesi neticesinde dere yataklarında mevsim normallerinin üstünde yüksek akımların meydana geleceği tahmin edilmektedir. Bu nedenle tüm vatandaşlarımızın can ve mal emniyeti için, dere yataklarından uzak durması ve duyarlı olunması önem arz etmektedir. Konuyla ilgili tüm muhtarlıklarımız, Kaymakamlıklarımıza ve valiliğimize gerekli bilgilendirmeler yapılmıştır. Gerekli tedbirleri alarak, suyun felaket değil, bereket olmasını sağlamak hepimizin ortak gayret ve hassasiyeti ile mümkün olabilir. Tüm hemşerilerimize gösterdikleri ve gösterecekleri duyarlılıklarından dolayı teşekkür ederiz." denildi. 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.