GÜNDEM Haber Girişi : 12 Aralık 2018 00:26

Kars Barajında İnceleme

Kars Barajında İnceleme
Kars Valisi Türker Öksüz, yapım aşamasından sonra 19 Temmuz 2018 tarihinden beri su tutmaya başlayan Kars Barajında incelemelerde bulundu.

Kars Güncel- DSİ 24. Bölge Müdürü Mahmut Dündar’dan baraj hakkında brifing alan Vali Öksüz, Kars Barajı’nın Kars’ın yüz akı projelerinden bir olduğunu belirterek, barajın; ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalı olan şehrimizde tarımsal sulama, hayvan içme suyu temini ve tarımsal ürün çeşitliliği açısından büyük önem arz ettiğini söyledi.

Barajın başta enerji olmak üzere bölge ekonomisi ve istihdam konusunda oluşturduğu katma değere vurgu yaparak barajın Kars'a yıllık 92 Milyon TL tutarında katkı sağlayacağını ve baraj etrafında yapılacak olan ağaçlandırma ve çevre düzenlemesi ile bir mesire yeri oluşacağını ve bu bölgenin Karslıların hizmetine sunacaklarını belirtti. 

Kars Valisi Türker Öksüz yaptığı değerlendirmede: “Kars Barajı Projesi, Kars'ın yüz akı projelerinden birisidir. İlimiz büyük ölçüde tarıma ve hayvancılığa dayalı, özellikle hayvancılıkta belli bir potansiyeli yakalamış durumda. İlimiz tarımsal alanda da potansiyeli olan ve bu potansiyelin de değerlendirilmesi gereken illerimizden birisi. Kars Barajı, hem tarımsal ve hayvan sulamaya dönük işleviyle hem de ülkemize enerji ihtiyacına katkıda bulunması nedeniyle önemli bir projedir. Bu projenin bitmiş olması, en azından su tutması, sevindirici bir gelişmedir. Bundan sonra yapmamız gereken; sulama imkanlarından bölgemizin insanını, çiftçisini, hayvansal ve tarımsal ürünlerde çeşitli ürünlere imkan verecek şekilde bu sulama imkanını kullanmak. Yıllık 92 Milyon TL'lik bir katkı ilimiz için çok önemli bir katkıdır. Bunun tabi dolaylı etkileri de olacaktır. 92 Milyon TL belki doğrudan bir destek gibi görünüyor. Gördüğüm kadarıyla buradaki sulama imkanlarından Arpaçay Barajını da besleyerek Iğdır ovasına da katkıda bulunması projenin önemini bir kat daha arttırıyor. Demek ki bölgesel çapta katkı sunan, katma değer yaratan bir proje ile karşı karşıyayız. Yıllık tabi 7 bin 241 istihdam olması da önemlidir. İlimizin nüfusu düşünülünce bu da projenin önemini gözler önüne çıkartıyor. Bize düşen bu projeyi bundan sonra çok yakın takip etmek, bundan sonra ki etap etap yapılacak yatırımları biran önce tamamlanmasına katkıda bulunmaktır. Bir yandan da bu projenin başka bir yönü var. Bu bölgeyi cazibe merkezi haline getirmemiz lazım. Kars için bu bölge, sulama ve enerji yanında Karslı hemşerilerimizin, vatandaşlarımızın dinlenebileceği, istifade edebileceği görsel olarak güzel, kentimizin estetiğine katkıda bulunabilecek bir yer haline de getirmek. Bunu yapabilirsek bence önemli bir iş yapmış oluruz. Kars Barajımızın, Karsımıza ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.” şeklinde konuştu.

Vali Öksüz, daha sonra baraj alanında da incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgiler aldı.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.