SAĞLıK Haber Girişi : 05 Şubat 2019 21:03

Kars İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Zakir Lazoğlu'ndan Kanser Uyarısı

Kars İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Zakir Lazoğlu'ndan Kanser Uyarısı
Kars İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Zakir Lazoğlu 4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla açıklama yaprak, “Kanserden değil, geç kalmaktan korkun.” dedi.

Kars Güncel-Kanserin dünyada ve ülkemizde ölüm sıralamasında kalp ve damar hastalıklardan sonra ikinci sırada gelen önemli bir toplum sağlığı problemi olduğunu bildiren Kars İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Zakir Lazoğlu, “Dünya genelinde giderek artan bir sağlık problemi olan kanser, toplumlarda önemli bir sosyoekonomik yüke, bireylerde de maddi ve manevi kayıp ve zorluklara yol açmaktadır. Bunun yanı sıra kanserin önemli bir kısmının önlenebilir olması bu konuya verilen önemin de giderek artmasına yol açmıştır.” dedi.

Kanser oluşumunun yüzde 90-95’inden çevresel etkenlerin sorumlu olduğunu söyleyen Kars Sağlık Müdürü Zakir Lazoğlu, “Kötü beslenme, sedanter yaşam, tütün kullanımı, alkol kullanımı, güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma gibi kanser oluşumunda etkisi olan çevresel etkenlerin kontrol altına alınmasıyla kansere yakalanma oranı azalacaktır. Doğru korunma stratejileri ile kanserlerin üçte birini önlemek mümkündür. Dolayısıyla sağlıklı yaşam davranışları ile kansere karşı korunulabilmekte ve tarama programları sayesinde erken teşhis konularak bireylerin yaşam süreleri uzatılabilmektedir.” diye konuştu.

Tüm dünyada 4 Şubat’ın kansere yönelik bilincin ve farkındalığın artırılması amacı ile “Dünya Kanser Günü” olarak belirlendiğini anımsatarak açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Kanser taraması; kanseri, tedavisinin çok daha kolay ve etkili olabildiği erken evrelerde yakalamak için test ve muayenenin yapılmasıdır.           

Bu amaçla;

* 40-69 yaş grubundaki kadınlar meme kanseri (mamografi ile) ,
* 30-65 yaş grubundaki kadınlar serviks (rahim ağzı) kanseri taraması (HPV DNA –Smear testi)
* 50-70 yaş kadın ve erkekler kolorektal (kalın bağırsak) kanser taramaları (gaitada gizli kan)

İlimizde kanser ile mücadele konusunda halkı bilgilendirme ve farkındalık oluşturma çalışmaları düzenli olarak yapılmaktadır. Sağlıklı Yaşam Merkezinde, yine Sağlıklı Yaşam Merkezine bağlı KETEM, devlet hastanesi binasında ve Yenişehir Aile Sağlığı Merkezi binasında  Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi’nde (KETEM) yukarıda yer alan kanser türleriyle ilgili  ücretsiz tarama yapmaktadır. Ayrıca kolorektal (kalın bağırsak) kanser (50-70 yaş kadın ve erkek) ve rahim ağzı kanseri (30-65 yaş kadın) taraması için bağlı olduğunuz aile hekiminize başvurunuz. Bu taramalar aile hekimliklerinizde ücretsiz yapılmaktadır.”

Kars İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. Lazoğlu, sözlerini “Kanserden değil, geç kalmaktan korkun” diyerek tamamladı.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • karsli 01 Ocak 1970 02:00

    bakanlik mecbur kıliyor sanirim bu belirli gün ve haftalarda bu klasik basin açiklamasini..