KARS Haber Girişi : 03 Aralık 2019 16:02

Kars'ta 3 Aralık Dünya Engelliler Günü Etkinlikleri

Kars'ta 3 Aralık Dünya Engelliler Günü Etkinlikleri
Dünya Engelliler Günü münasebetiyle Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü tarafından etkinlikler düzenlendi.

Kars Güncel-Halk Eğitim Merkezi çok amaçlı salonunda saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan programda Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Müdürü Aydın Acay, Dolunay Derneği Engelliler Birim Başkanı Faruk Ocak, Dolunay Derneği Başkanı Dr. Bahattin Şeker ve Vali Türker Öksüz tarafından günün anlam ve önemine dair konuşmalar yapıldı.

Vali Türker Öksüz programda yaptığı konuşmada herkesin birer engelli adayı olduğu bilincini taşıyan insanların, daima engellilerin yanında olacağını ifade ederek, bir ülkenin huzurunu onu oluşturan tüm bireylerin mutluluğuyla, huzuruyla sağlanabildiğini vurguladı.

Engelliliğin, sadece engellilerin ve ailelerinin maruz kaldığı bir sağlık sorunu olmaktan ziyade sosyal boyutlarıyla da herkesi yakından ilgilendiren, olumsuz etkilerini asgariye indirmek için herkesin katkı ve ortak çabasına ihtiyaç duyulan, toplumsal bir konu olduğunu vurgulayan  ValiÖksüz; “Toplumların huzuru ve mutluluğu, tüm bireylerin doğuştan sahip oldukları haklarını kullanabilmeleri, hiçbir ayrım gözetilmeksizin sunulan imkânlardan yararlanabilmeleri ve geleceğe güvenle bakabilmeleriyle mümkündür. Bir ülkenin huzuru, onu oluşturan tüm bireylerin mutluluğuyla, huzuruyla sağlanabilir. Engellilerimizin toplumsal hayatta varlık göstermeleri ve kendilerine yer bulmaları, şüphesiz tüm toplumu zenginleştirecek, güçlendirecektir. Devletlerin gelişmişlik düzeyi insana verdikleri değerle ölçülmektedir. Bu doğrultuda engelli vatandaşlarımızın iyi bir eğitim almaları, istihdam imkânlarına ulaşmaları, hayat olanaklarının kolaylaştırılması, tedavileri, rehabilitasyon süreçleri, barınma ihtiyaçları gibi çok doğal, medeni, insani ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlamak sosyal devletlerin en önemli görevleridir. İşte bu doğrultuda devletimiz, bütün imkânlarını insanlarımızın ve engelli kardeşlerimizin hayatın doğrudan içerisinde olmalarını sağlamaya yönelik olarak seferber etmiştir. Özellikle son yıllarda bu doğrultuda değiştirilen mevzuatla birlikte şehirlerimizin altyapısını ve özellikle kamu kurumlarımızın engelli kardeşlerimizin günlük hayatlarını normal bir şekilde sürdürebilmelerine uygun hale getirilmesi, engelli kardeşlerimizin mümkün olduğunca üretim alanında istihdama kazandırılması için her türlü teşvik uygulaması yapılmaktadır. Yine çalışacak durumda olmayan kardeşlerimizin geçimlerini sağlamaları için çok ciddi kaynaklar aktarılmaktadır. Ama tabi ki her şeyden önemlisi zihinsel olarak, mantalite olarak, toplum olarak engelli kardeşlerimizi kucaklayabilmemizdir. Her zaman onların yanında olmamızdır. İnşallah bugün ve bundan sonra günden güne bu bilinci yükselteceğiz. Bunun için hepimize büyük sorumluluklar düşmektedir. Burada konuşmama son verirken başta sevgisizlik engelinin kalkıp, herkesin birbirini sevdiği, yaratılanın yaratandan ötürü sevildiği bir dünya için herkesin daha çok gayret göstermesini temenni ediyorum.” şeklinde konuştu

Engelli vatandaşlarada sesleyen Vali Türker Öksüz; “Engelli olmanın asla utanılacak bir durum olmadığını bilmelisiniz. Bir gün gelip kendisinin de bir engelli olup olmayacağını bilemeyen insanların bakışlarına ve davranışlarına kesinlikle aldırmayın. Hepimizin birer engelli adayı olduğu bilincini taşıyan insanlar, daima sizlerin yanında olacaktır. Evlerinize saklanıp kalmayın. Mutlaka bir uğraşınız olsun. Örneğin; yeteneğinize göre spor, müzik, resim, edebiyat gibi uğraşılarınız olsun. Nitekim hepimiz biliyoruz ve şahit oluyoruz ki hayatın tüm alanlarında sporda, sanatta, edebiyatta, eğitimde, sivil toplumda, iş dünyasında tüm zorluklara rağmen yılmadan çalışan, gayret gösteren, sergilediği mücadele ile takdire şayan büyük başarılara imza atan kıymetli kardeşlerimiz var. Şunu biliniz ki sizlerin evlerinizden çıkması ve hayatın bir ucundan tutunması, ülkemiz için en büyük kazançlardan biri olacaktır.” Şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından Engelsiz Yaşam ve Rehabilitasyon Merkezinde kalan vatandaşlarımızdan oluşan koronun müzik dinletisi ve el işi çalışmalarının yer aldığı serginin gezilmesinin ardından program sona erdi.

Dünya Engelliler günü münasebetiyle düzenlenen etkinliğe Vali Türker Öksüz, Belediye Başkan Yardımcısı Nilgün Sevdiren, Cumhuriyet Başsavcısı Soner Aygün, İl Jandarma Komutan Vekili Fuat Güney, İl Emniyet Müdürü Yavuz Sağdıç, Azerbaycan Kars Başkonsolosu Nuru Guliyev, kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri, STK temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Vali Türker Öksüz, daha sonra Engelliler Günü münasebetiyle Dolunay Derneği'ni ziyaret ederek derneğin faaliyetleri hakkında bilgi aldı. Engellilerin talep ve sorunlarını dinleyen Öksüz, her zaman engelli vatandaşlarımızın yanında olduklarını belirtti.


Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.