YAŞAM Haber Girişi : 10 Haziran 2020 18:06

Kars'ta Kavak Ağaçlarının Polenleri Gökyüzünü Kapladı

Kars'ta Kavak Ağaçlarının Polenleri Gökyüzünü Kapladı
Kars'ta halk arasında solunum yolu rahatsızlığı verdiği belirtilen kavak ağaçlarının polenleri gökyüzünü kapladı.
Kars Güncel- Kars'ta özellikle ilk bahar ve yaz aylarında polen üreten ağaçlar insan ve çevre sağlığı açısından sorun teşkil ediyor.
Kars Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ile İtfaiye Müdürlüğü ekipleri de kent genelinde insan ve çevre sağlığı açısından sorun olan kavak ağaçlarıyla ilgili çalışmalarını sürdürüyor.

Konuyla ilgili açıklaması bulunan Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, kavak ağaçlarının alerji yapıp yapmadığı konusunda şu ifadelere yer verdi.

Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta; "Kavak ağacının polenlerinin alerji yapma etkisi çok zayıftır ve bahar alerjisi olanların çoğunda sebep bunlar değildir. Bu mevsim başka pek çok bitkinin de polen yayma zamanıdır. Kavak ağaçlarına ait uçuşan o "pamukçuklar polen değildir" ve zaten o kocaman şeylerin burnumuzdan girmesi de imkânsızdır.

Bunlar kavak ağaçlarının tohumlarının taşınmasına yarayan oluşumlardır, kavak ağacının bir tür yemişi gibi de görülebilir. Pamukçuklar miktarları çok fazla olduğunda giderleri tıkama dışında görsel bir kirliliğe yol açarlar; bunun dışında bir zararları yoktur.

Alerjiye yol açan polenler çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük "mikron mertebesinde" olanlardır.

Kavak ağaçları alerjiye sebep olma bakımından hiç de önemli olmadıkları halde bunların şehirler için uygun ağaçlar olduklarını söylemek de mümkün değildir.

Kavak ağaçlarını kısa zamanda büyük hacimlere ulaşan endüstriyel ağaçlar olarak değerlendirmek ve bunları şehir dışında yetiştirmek daha doğrudur." şeklinde açıklamalarda bulundu.


Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.