KÜLTÜR-SANAT Haber Girişi : 13 Ekim 2019 15:17

Kars'ta Unutulan Kültürümüzü Yaşatmak İçin Bilimsel Çalışma Başlatıldı

Kars'ta Unutulan Kültürümüzü Yaşatmak İçin Bilimsel Çalışma Başlatıldı
Kars'ta Kafkas Üniversitesi Konservatuarı Geleneksel Türk Müziği bölümü akademisyenlerinden Dr. Öğrt. üyesi Sibel Polat ve lisans öğrencisi Ferhat Acay, kaybolmaya yüz tutmuş Türk halk müziği eserlerini gün yüzüne çıkarmak için bilimsel çalışma başlattı.

Kars Güncel- Kafkas Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Geleneksel Türk Müziği Bölümü Türk Halk Müziği Anasanat Dalı Öğr. Üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Sibel Polat ve lisans öğrencisi Ferhat Acay kültürel miras kapsamında Sarıkamış ilçesine bağlı köylerde kaybolmaya yüz tutmuş Türk halk müziği eserlerini derlemek için alan araştırmasına başladı. 

Yöre halkının içtenlikle ve memnuniyetle karşıladığı araştırmacılar derleme çalışmasının yanı sıra halk ile kültürel unsurların nasıl değiştiği ve neye dönüştüğü hususunda da sohbet etti.

Araştırmacılara; yöreye özgü olan kültürel değerlerin kaybolma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu dile getiren halk, kültürel unsurların korunmasının ve ortaya çıkarılmasının yöre için önemli olduğunu ifade etmişlerdir. Hatta Yeniköy’de yaşayan Nihat Yılmaz aslında önceden birçok türkü ve şiiri bildiğini, fakat yaşlandığından dolayı çoğunu unuttuğunu söylemiş ve araştırmacılara“keşke daha önce karşılaşsaydık” şeklinde sözleriyle üzüntüsünü dile getirmiştir.

Dr. Öğr. Üyesi Sibel Polat türkülerin; yaşanılan dönemi, bölgeyi,coğrafi koşulları, geçim kaynaklarını, aşkı, acıyı, sevinci gb. konuları tasvir etmesi münasebetiyle bir nevi kültürün ölümsüz anlatıcıları olduğunu vurgulayarak tek tipleşmeye doğru hızla ilerlenen dünyada kültürel unsurların daha fazla korunması ve araştırılması gerektiğini ifade etti. Polat araştırma konusuna olan ilgisi ve araştırma süresi boyunca misafir perverliği nedeniyle de yöre halkına şükranlarını sundu.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.