SAĞLıK Haber Girişi : 17 Ocak 2018 17:02

Kars Valiliği'nden Kanser Taraması Duyurusu

Kars Valiliği'nden Kanser Taraması Duyurusu
RAHİM AĞZI (SERVİKS ) KANSERİ FARKINDALIK AYI

Kars Güncel-Rahim ağzı kanseri; rahim ağzı hücreleri anormalleşip kontrolsüz bir şekilde büyümeye başladığında rahim ağzı kanseri oluşmaktadır. Rahim ağzı kanserinin nedeni humanpapilloma virüsüdür(HPV). Yaklaşık 100 HPV tipi mevcuttur. Yüksek riskli tipleri Rahim Ağzı Kanserine yol açabilen anormal hücrelerin gelişmesine neden olabilmektedir. Rahim ağzı kanseri olgularının çoğuna iki tip (HPV 16-18) neden olmaktadır.

Rahim ağzı kanseri; dünyada kadınlarda meme kanseri ve kalın bağırsak kanserinden sonra üçüncü sıklıkta görülürken, ülkemizde ise onuncu sıradadır. Rahim ağzı kanseri nedenleri tamamen aydınlatılmış ve önlenebilen tek kanserdir.HPV’nin tespiti, erken dönemde rahim ağzındaki kanser öncülü değişikliklere işaret etmekte ve kanser teşhisini kolaylaştırmaktadır. Günümüzde HPV testleri rahim ağzı kanseri taramasında yer almaktadır. HPV testi rahim ağzı hücrelerde virüsün tespiti esasına dayanan bir testtir. Ülkemizde ulusal kanser tarama standartlarına göre; 30-65 yaş grubundaki her kadın 5 yılda bir HPV testi ile taranmakta, pozitif çıkan olgular Papsmear ile tekrar değerlendirilmektedir.

Papsmear testi, dökülen rahim ağzı hücrelerin toplanıp incelenmesi esasına dayanan bir testtir. HPV testi ve smear alınması son derece basit ve ağrısız işlemlerdir.

Rahim ağzı Kanser Neden Önemli?

Rahim ağzı kanseri önlenebilen bir hastalıktır.

Rahim ağzı kanseri erken teşhis edildiğinde %100 tedavi edilebilir.

Rahim ağzı kanserinden ölüm tamamen engellenebilir.

Düzenli rahim ağzı kanseri taramadan geçen bir kadının, rahim ağzı kanserinden ölmeyeceği söylenebilir.

İlimizde kanser ile mücadele konusunda halkı bilgilendirme ve farkındalık oluşturma çalışmaları düzenli olarak yapılmaktadır. Yenişehir Aile Sağlığı Merkezi binasında  Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi’nde (KETEM) ve aile hekimliklerinde ücretsiz tarama yapılmaktadır.

LAZOĞLU, sözlerini “ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR” diyerek tamamladı. 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.