SAĞLıK Haber Girişi : 10 Temmuz 2019 11:44

Kars Valiliği'nden Oda Tv Yazarının 'Adeta çöp yiyorsunuz' Yazısına Açıklama

Kars Valiliği'nden Oda Tv Yazarının 'Adeta çöp yiyorsunuz' Yazısına Açıklama
Kars Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Oda Tv'de Salih Seçkin Sevinç'in “Adeta çöp yiyorsunuz” başlıklı yazısı hakkında açıklamada bulundu.

Kars Güncel- Kars Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada; "07.07.2019 tarihinde https://odatv.com/adeta-cop-yiyorsunuz-07071933.html internet adresinde yayımlanan “ Adeta çöp yiyorsunuz” başlıklı yazıda ilimizde faaliyet gösteren toplu tüketim yerleri ve çeşitli gıda ürünleri ile ilgili iddialarda bulunulmuştur.

Gıda üretim, satış ve toplu tüketim faaliyetinde bulunan işletmelerin Tarım ve Orman Bakanlığına kayıt yaptırma zorunluluğu bulunmaktadır. Bu İşletmeler ürettikleri veya satışını yaptıkları ürünlerin risk kategorisine göre risk esaslı olarak sürekli denetime tabi tutulmaktadır.

İlgili yazıda ilimizde yemek yenilecek yer sayısının çok az olduğu iddia edilmiş olup, İlimiz genelinde Bakanlığımıza kayıtlı 198 adet toplu tüketim yeri bulunmaktadır. Bu işletmelerden 134 adedi Kars merkezde geriye kalanı ise ilçelerde faaliyet göstermektedir.

Yine aynı haberde lokantalarda kaz yerine ördek eti pişirildiği iddia edilmektedir. İlimizde, 2018 yılı TÜİK verilerine göre 274.157 adet kaz bulunmaktadır. Aynı yıl Türkiye genelinde ise 1.080.190 adet kaz mevcudu bulunmakta olup, ülke genelinde yetiştirilen kazların %25,38 ilimizde yetiştirilmektedir. Yani ülke genelinde yetiştirilen her 4 kazdan 1’i Kars’ta yetiştirilmektedir. İlimizin bu potansiyeli dikkate alındığında dışarıdan ördek getirilerek kaz diye sunulması pek olası görülmemektedir.

Haberde bahsedilen diğer ürünlerden olan hangel, tavuk kanadı ve kahvaltılık ürünlerin hazırlanması ve sunumu tamamen işletmelerin kendi ticari tercihleri olup bu konuda işletmelerin yasal sorumluluğu kullandıkları ürünlerin üretim izinli olmasıdır. İlimizde süt ve süt ürünleri üretimi yaygın bir şekilde yapıldığı için tereyağı üretimi de yoğun bir şekilde yapılmaktadır. Tereyağı içerisinde bitkisel yağ katılması yasaktır. Bu sebeple tüm işletmelerden numune alınarak analizleri yaptırılmaktadır. Haberde bahsi geçen tereyağı aromalı margarin adından da anlaşılacağı üzere bitkisel bir üründür. Ürünün kahvaltıda sunulması tamamen o işletmenin kendi tercihidir.

2018 yılı içerisinde İl Müdürlüğümüzce 3032 denetim yapılmıştır. Yapılan denetimlerde 18 adet işletmeye 121.266,00 TL İdari Para Cezası uygulanmıştır. Denetimlerin haricinde yine İl Müdürlüğümüzce toplamda 345 adet numune alınarak Türk Gıda Kodeksine uygunluğu kontrol ettirilmiştir.

2019 yılının ilk yarısında 989 adet denetim yapılmış ve 91 adet numune alınarak analiz ettirilmiştir. 2019 yılında da tüketicilerimizin sağlıklı ürünler tüketebilmeleri için denetimlerimiz aksatılmadan devam etmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur." denildi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Ersul morkoç çok şükür bunu söylemiştim değil mi memet dumanın haberinde bir bokluk bizde var diye helal olsun valilik sizin gibi kuurmlara ihtiyacımız var iste 01 Ocak 1970 02:00

    Yorumunuz