SAĞLıK Haber Girişi : 24 Temmuz 2017 12:25

Kars'ta Kazlara Ne Oluyor, Toplu Ölümler Başladı

Kars'ta Kazlara Ne Oluyor, Toplu Ölümler Başladı
Kars'ta bir vatandaşa ait 700 kazdan 300'ü bilinmeyen nedenlerle ardı ardına telef oldu.
Kars Güncel- Kafkas Haber Ajansının haberiyle gündeme gelen toplu kaz ölümleri hakkında; "Kazların neden öldüğü bilinmezken vatandaş ölen kazları evinin tandır damında kireçledi. Ağır hastaları bir kümeste tutan şahıs, sağlam kalanlarında gözleri önünde bir bir telef olduğunu söyledi.

45 yaşındaki Yasin Çetin, Ardahan'ın Göle ilçesinden 3 yıl önce Kars'ta gelerek kaz yetiştiriciliğine başladı. Eşi Fatma ile birlikte kazlara bakan Çetin ailesi bütün varlıklarını kazlara yatırdı. Eşi Fatma Çetin bilezik ve yüzüğünü de satarak kazcılığa yatırım yaptılar. Son 3 aydır köylerden satın aldıkları kazları şehir merkezinde Bülbül Mahallesi Değirmen Sokak No: 43'deki kiralık evlerinin bahçesinde beslediler.

Ne olduysa son 15 gün içinde oldu. Biriktirdikleri 700 kazdan yaklaşık 300'ü bir bir telef oldu. Kazlar toplu halde bahçede yemlenirken birden bire kaz dengesini kaybedip yere düşüyor. Sendeleyerek kendi ekseni üzerinde bir süre dönen kaz daha sonra yere yığılıp kalıyor. Sahiplerinin gözü önünde sapasağlamken birden ölen kazlar aileyi de tedirgin ediyor. Çetin çifti, ağır hasta olan kazları bir kümesde, hastalık başlangıcı olanları damda, telef olanları da tandır damında tutuyor. Telif olan kazları kireçleyen Çetin çifti, önceden telef olan kazları da kırsal alanda gömmek zorunda kaldı.

Bugüne kadar evlerine gelen veteriner hekimlerin de bir çözüm bulamadığını söyleyen Çetin çifti, kullandıkları ilaçların da kazlara fayda etmediğini söyleyerek yetkililerden yardım istediler.

Yetkililerin, gelip inceleme yapmalarını belirten Çetin çifti, kazların olduğu kadar kendilerinin de tehlikede olduğunu, yarın öbürgütn çevreye sirayet etmesinden de endişe duyduklarını söyleyerek, çaresiz kaldıklarını belirttiler.

Yasin Çiftçi, "700 kazın içinde 300 tanesi telef oldu. Getirmediğim almadığım ilaç kalmadı. Aniden tutuyor dönüyor dönüyor etrafında sonra hemen düşüyorlar. Yetkililerden Allah rızası için yardım istiyorum. Kazların gözümüzün önünde ölmesi bizi çok üzüyor. Ölen kazları bir ara çöpe attım, sonra 173 tanesini götürdüm gömdüm. Şu anda da 150'ye yakın hasta olan var. Ölenleri de kireçliyoruz. Ne hastalık olduğunu da bilmiyoruz. Bir vürüs müdür nedir bilmiyoruz ama bize her hangi bir bilgi verilmedi. Maddi ve manevi olarak çok zor durumdayız. Paraya mı yanayım, aldığım kazlara mı yanayım yoksa gözümüzün önüde bir bir telef olmalarına mı yanayım." dedi.

Eşi Fatma Çetin de, "3 yıllık evliyim ve 3 yıldan bire du bu işi yapmaktayız. Şu anda bizim maddi ve manevi zarar çök büyük. Parmağımda alyansıma kadar bozdurdum bu işe yatırım yaptık. Dedik ki kimseye muhtaç olmadan karı koca el ele verip bir şeyler yapıp geçinelim. Ama kazlara gelen bu virüs salgını bizi çok perişan etti. 48 saat karı koca uyku bile uyumadık. Bu kazların böyle gözümüzün önünde ölmesi içimizi acıtıyor. Adeta can çekişiyorlar. Sonuçta onlarda bir can. Gözümüzün önünde dönüp dönüp ölüyorlar, bakıyoruz elimizden de bir şey gelmiyor. Tamamen çaresiz kaldık. Ellerimle onlara su içiriyorum, ilaçlar içiriyorum ama hiç fayda etmiyor. Ne yapalım, nereye gidelim, kime başvuralım." diye konuştu.

Kaynak: Kafkas Haber Ajansı/ Bedir Altunok

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Ali engin 01 Ocak 1970 02:00

    Kaz ölümleri fiğ denilen bitkiden de meydana gelmektedir