KARS Haber Girişi : 07 Ekim 2017 17:00

Kars'ta Restorasyon Çalışmasında Topraktan Tarih Çıkıyor

Kars'ta Restorasyon Çalışmasında Topraktan Tarih Çıkıyor
Kars'ta Beylerbeyi Sarayı'ndan Top Mermileri Çıktı
Kars Güncel-Köklü tarihiyle şehrin en çok ziyaret edilen noktalarından biri olan Kaleiçi Mahallesindeki Kars Kalesi'nin eteklerinde bulunan Beylerbeyi Sarayı'nın Müze Müdürlüğü uzmanları tarafından sürdürülen restorasyon çalışmaları esnasında Türk ve Rus süngüleri, kurşun çekirdekleri, top mermisi, gülle ve paslanmış inşaat malzemeleri bulundu. 1579 yılına Lala Mustafa Paşa tarafından inşa edilen sarayın Butik Otel olarak hizmet vermesi için başlatılan restorasyon ve kazı çalışmaları bu görüntülere sahne oluyor.

Mesleğinde  40 yıllık uzman olan Mimar Bekir Göksoy gözetimineki restorasyon çalışmalarında kızalardan çıkan malzemeler bir tarafo toplanıyor. Mimar Bekir Göksoy, Titizlikle yürütülen çalışmaların kısa zamanda tamamlanacağını söyledi. Beylerbeyi Sarayı'nın restorasyon çalışmalarında proje müdürü olarak görev aldığını da kaydeden Bekir Göksoy, "Şu anda sarayın temizlik işlerini yapıyoruz. Kazıda çeşitli bulgular çıktı. Genelde ahşapla yapılan inşaata dönük malzemeler bir kısım Rus dönemine ait olduğunu düşündüğümüz silah parçaları bir kısım da Osmanlı'ya ait olduğunu düşündüğümüz parçalar çıktı. Az miktarda mühimmat, top mermisi, gülle gibi malzemeler bulundu. Odaların zeminlerinde de belirli kaidelere rastladık. Bunların üzerine de 5'e 10 dediğimiz ahşap taşıyıcılar uzatılmış ve üzerleri de ahşapla kaplanmış. Temizlik çalışmaları kısa zamanda biter ama otel haline gelmesi için 2 yıllık bir zamana ihtiyaç var" dedi.

Kaynak: Kafkaf  Haber Ajansı/ Bedir Altunok


Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.