SAĞLıK Haber Girişi : 14 Kasım 2017 13:45

Karsın Vazgeçilmezi Evelik Çorbası Şifa Deposu

Karsın Vazgeçilmezi Evelik Çorbası Şifa Deposu
Kars'ta vatandaşların vazgeçemediği evelik çorbası soğuk havalarda şifa deposu.
Kars Güncel-Evelik çorbası Karslının en vazgeçilmez damak tadı. Anadolu'nun özellikle Doğu bölgelerinde yetişen ve yaprakları kurutularak çorbası yapılan evelik otu kış aylarında gribal enfeksiyona birebir. 
Kars'ta özellikle kışın Karslıların ve Kars'a gelen misafirlerin vazgeçemediği evelik çorbasında, evelik otunun yanı sıra pirinç, bulgur, yeşil mercimek, un, tereyağı, kavrulmuş erişte ve tadımlık sarımsak ile karıştırılıp pişirilerek servis ediliyor.

- "Gribal enfeksiyonlar ile savaşta etkilidir"

Kars Harakani Devlet Hastanesi görevli Diyetisyen Dr. Esra Arslan ise evelik otunun sağlığa faydalı olduğunu anlatarak, "Yaprakları ve kökleriyle ilaç yapımında kullanılan evelik otu, tıp dünyasında da kullanılmaktadır." dedi.

Evelik otunun gribal enfeksiyonlara karşı etkili olduğunu vurgulayan Arslan, "Yapraklarında demir ve fosfor bulunan bitkinin köklerinde ise nişasta ve antrakinon bulunur. İştah açıcı özelliği ile bilinen evelik bitkisi, kilo vermek isteyen kişilere önerilmez. İshal tedavisinde kişinin diyetine eklendiğinde olumlu sonuçlar vermiştir. İdrar arttırıcı özelliği vardır. Kan temizleyici ve hazımsızlığı giderici özellikleri sayesinde detoks etkisi yaratmaktadır. Zengin C vitamini içeriği gribal enfeksiyonlar ile savaşta etkilidir. Anne sütünü arttırmak için emzirme döneminde kullanılması tavsiye edilir. Ayrıca vücutta su kaybını hızlandırdığı için böbrek hastaları tarafından dikkatli kullanılmalıdır." dedi.
 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • kars36 01 Ocak 1970 02:00

    hastane yok karsta .sagligin yonetim kadrosu is yapmiyor.allahtan gribal enfeksiyona evelik otu var .diger hastaliklara da sifa veren bitkileri soylerseniz sevinirim.

  • karsli 01 Ocak 1970 02:00

    karslilar erzuruma sevk olmak istemiyor. biktik artik.hastayla giden de yolda hasta olup geliyor.il saglik muduru ilgilense biraz.sagli ekip isi bu ekip is yapamiyor. degissin sagliga cozum bulun da .