TÜRKİYE Haber Girişi : 16 Mayıs 2019 21:51

PTT AŞ.'den “Millî Mücadele’nin 100.Yılı Koleksiyonu”

PTT AŞ.'den “Millî Mücadele’nin 100.Yılı Koleksiyonu”
PTT AŞ.'den “Millî Mücadele’nin 100.Yılı Koleksiyonu”

Kars Güncel-PTT AŞ, 2019-2023 yılları içerisinde kongreler döneminden başlayarak Cumhuriyet’in kuruluşuna kadar olan dönemi kapsayan süreci adım adım etkinlikler ve pul sergilerinin yanı sıra yıl sonunda tedavüle sunulacak “Millî Mücadele’nin 100.Yılı Koleksiyonu” ile taçlandıracak.

Cumhurbaşkanlığınca Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. Yılı kutlamaları için yayımlanan genelgede kutlama etkinliklerinin, yıl boyunca İstanbul-Samsun-Amasya-Erzurum-Sivas-Ankara güzergâhı başta olmak üzere tüm Türkiye’de gerçekleştirileceği bildirilmesi üzerine PTT AŞ, Milli Mücadele’nin 100. Yılı etkinliklerini İstanbul’da başlattı. Mustafa Kemal Atatürk’ün 16 Mayıs’ta İstanbul’dan yola çıkarak 19 Mayıs’ta Samsun’a ulaşmasıyla başlayan Millî Mücadele’nin, 100’üncü yılı dolayısıyla düzenlenen etkinliklerinin başlangıç noktası olarak PTT Sirkeci Tarihi Büyük Postane Binasında basın toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantıda konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı M. Cahit Turhan, PTT AŞ’nin Türk milletinin unsurlarından birisi olarak topyekûn girişilen Milli Mücadelede yer alarak, İstiklal Harbi’nin neticesine etki edecek kadar önemli vazifeler üstlendiğini vurguladı. Mustafa Kemal Atatürk’ün savaşın telgraflarla kazanıldığını söylemesini hatırlatan Turhan, “Bu durum, posta ve telgraf teşkilatımızın İstiklal Harbi sırasında yürüttüğü muhaberat görevinin ne kadar hayatî olduğuna işaret etmekte” dedi.

Milli Mücadele’nin 100. Yıl Kutlama etkinliklerinin PTT Sirkeci Tarihi Büyük Postane Binasında başlamasının ayrı bir öneme sahip olduğunu kaydeden Turhan, şöyle konuştu:

“Bugün bir araya geldiğimiz bu tarihî binada Millî Mücadele yıllarından; işgal altında ve başında silahlı düşman subayları nöbet tutarken canını tehlikeye atarak Ankara’ya haber göndermenin bir yolunu bulan kahraman telgrafçılarımızın inanılmaz hikayelerinden kalan nice hatıralar var. Bizler de bu hatıralara hürmeten ve istinaden, etkinliklerimize buradan başladık. Yıl boyunca, Millî Mücadele’nin önemli şehirleri ve tarihlerini takip ederek 100’üncü yıl etkinliklerine devam edeceğiz.”

Etkinliğin, yurt genelinde; istiklal ve istikbal için milletçe birbirine kenetlenilmesi gerektiği bilincini tazeleyen bir anma ve kutlama etkinliği olduğunu belirten Turhan, “Bu vesileyle; başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, İstiklal Harbi’nde vatan müdafaası ve millî iradenin tecellisi için savaşan bütün kahraman askerlerimizi bir kere daha saygıyla ve minnetle anıyor; tarih boyunca “bu topraklar için toprağa düşmüş” bütün şehit ve gazilerimize rahmet diliyorum” diye konuştu.

PTT AŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kenan Bozgeyik ise tarihi bir ana tarihi bir yerde tanıklık ettiklerini belirterek, “Cumhurbaşkanımızın vizyonu bakanımızın liderliği ile önemli bir çalışmaya başlıyoruz. İstiklal Harbi’nde cephede ve cephe gerisinde oldukça önemli vazifeler üstlenen Posta ve Telgraf Teşkilatı, Millî Mücadele’nin 100’üncü yıl dönümü kapsamında yurt genelinde düzenlenen etkinliklere de kurum tarihine yaraşır, kapsamlı bir programla katılıyor” dedi.

PTT AŞ’nin Milli Mücadele’de kritik bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Bozgeyik, şu ifadeleri kullandı:

“PTT AŞ, Millî Mücadele yıllarında, Mustafa Kemal Atatürk’ün taşıdığı istiklal meşalesiyle direniş ateşinin peş peşe yakıldığı şehirler arasındaki iletişimi sağlayarak ordumuza zaferi getiren haberleşme ağını tesis etti. Millî Mücadele yıllarında; gecelerini gündüzlerine katarak çalışan kahraman telgrafçılarımızın, vatanımızın ve milletimizin selameti için girişilen bu yiğitlik ve fedakârlık mesaisinde büyük hizmetleri oldu.”

Bozgeyik ayrıca, Türkiye’nin, haberleşme alanında nitelikli ve çağdaş bir seviyeye ulaşmasında önemli bir yeri olan PTT’nin program kapsamında; yıl boyunca Millî Mücadele’nin önemli şehirleri ve tarihleri takip ederek 100’üncü yıl etkinliklerine devam edeceğini kaydetti.

Konuşmalardan sonra PTT tarafından Milli Mücadele'nin 100.yıl dönümüne özel hazırlanan özel gün zarfı Bakan Turhan ve Genel Müdür Bozgeyik tarafından imzalandı. “Millî Mücadele 100. Yılında” konulu özel gün zarfı ve anma pulu 19 Mayıs tarihinde tedavüle sunulacak.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.