SAĞLıK Haber Girişi : 11 Temmuz 2019 00:27

Teşhisi Zor Olan Hastalığı KAÜ Doktorları Buldu

Teşhisi Zor Olan Hastalığı KAÜ Doktorları Buldu
KAÜ Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesinde, yutkunamama, iştahsızlık, çift görme, baş dönmesi, ses kısıklığı ve kulak çınlaması gibi çeşitli şikayetlerle gelen hasta için doktorlar tarafından muayene edilen hastaya nadir görülen bir tanı konuldu.
Kars Güncel-KAÜ Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesinde, yutkunamama, iştahsızlık, çift görme, baş dönmesi, ses kısıklığı ve kulak çınlaması gibi çeşitli şikayetlerle gelen hasta için Dr. Öğretim Üyesi Turgut Dolanbay, Dr. Hüseyin Fatih Gül, ve Arş. Gör. Murat Aaras,  tarafından muayene edilen hastaya nadir görülen bir tanı konuldu.

Nadir görülen bu tanı hakkında açıklama yapan, Dr. Öğretim Üyesi Turgut Dolanbay, Fahr Sendromunun, fosfor ve kalsiyum metabolizma bozukluğu sonucu beynin talamus, bazal ganglion ve serebellumda kalsinozis ile görülen nörodejeneratif bozukluklarla karakterize nadir bir hastalık olduğunu belirtti.

Hastalığın çoğunlukla genç ve orta yaştaki erişkinleri etkilediğini ifade eden Dolanbay, “Klinikte genellikle kolay yorulma, baş dönmesi, konuşma bozukluğu, yutma güçlüğü, kas krampları, psikozis, demas gibi bir çok semptom ve bulgu verebilir. Çoğu vaka asemptomatik seyreder. Fakat bizim hastamızda  vücut kalsiyum düzeylerini çok düşük tespit ettik. Bu hipokalsemi (kalsiyum düşüklüğü) kardiyak ölümcül sonuçlara neden olabilecek birçok rahatsızlığa neden olabilir. Acil serviste erken tanı koyuldu, acil serviste takibe alındı, hastamıza acil kalsiyum replasmanı yapılıp dahiliye polikliniğine yönlendirildi. Şuan hastanemizde takipte olan hastamızın önceki haline göre şikayetlerinde büyük bir oranda azalma olduğu ve kendi günlük ihtiyaç ve aktivitelerini yapabilecek seviyeye gelmesi bir hekim olarak bizleri çok mutlu etti. Kafkas Üniversitesi Acil Servis olarak 7 gün 24 saat Kars İli ve çevre illerden gelen hastalarımıza tüm imkanlarımızı seferber ederek bu sağlık hizmetlerini vermeye çalışmaktayız” dedi.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.