KÜLTÜR-SANAT Haber Girişi : 26 Kasım 2017 15:29

Yazıcı Bakan Kurtulmuş'a Ani'nin Bilinmeyenlerini Anlattı

Yazıcı Bakan Kurtulmuş'a Ani'nin Bilinmeyenlerini Anlattı
Araştırmacı yazar Sezai Yazıcı, Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş'la Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'a Ani gezileri sırasında Manuçehr cami önünde cami kitabelerine ilişkin bilinmeyen bilgiler verdi.

Kars Güncel-Yazıcı, Ani'deki eserlerin büyük bir bölümünün duvarlarının üzerinde halen kitabelerinin var olduğunu hatırlattı ve duvarları yıkıldığı için kitabeleri kaybolan Manuçehr caminin şu anda üzerinde hiçbir kitabesinin bulunmadığını belirtti. Sezai Yazıcı, caminin yıkılmadan önceki ön cephesinin bir fotoğrafının, branda üzerine basılmış büyük boyutlardaki bir kopyası önünde; caminin beş kitabesinin olduğunu, bunlardan en üsteki 10 satırlık kitabenin İlhanlı Hükümdarı Ebu Said Bahadır Han'a, onun altındaki tek satırlık ikinci kitabenin Manuçehr'e ait olduğunu ifade ettikten sonra, en altta tek satırlık kitabelerin de Farsça, Gürcüce ve Ermenice birer satırlık kitabeler olduğunu belirtti. Daha sonra Sezai Yazıcı, "şu ana kadar yukarıdaki Ebu Said Bahadır Han'a ait olan fermanı ilk kez Khanikof'un okuduğu bilinmektedir" dedi. Ancak yaptığı çalışma sırasında bu kitabenin Khanikof'tan 10 yıl önce yani 1838'de Ani'ye gelen Eugene Boré'nin okuduğunu tespit ettiğini kaydetti.
Sezai Yazıcı, en alttaki birer satırlık Farsça, Gürcüce ve Ermenice kitabelerin ise 1892-1893 yıllarında duvarın yıkılmasıyla ortaya çıktıklarını bunun Orbeli ile birlikte Ani'ye gelen Nikolay Marr'ın dikkatini çektiğini ve bu olaydan sonra Marr'ın Ani kazılarına odaklandığını ifade etti.

görüntünün olası içeriği: 11 kişi, gülümseyen insanlar, ayakta duran insanlar

görüntünün olası içeriği: 11 kişi, gülümseyen insanlar, açık hava

görüntünün olası içeriği: açık hava

görüntünün olası içeriği: 9 kişi, gülümseyen insanlar, ayakta duran insanlar ve açık hava

görüntünün olası içeriği: 4 kişi, gülümseyen insanlar, ayakta duran insanlar, gökyüzü, sakal ve açık hava

görüntünün olası içeriği: 7 kişi, ayakta duran insanlar

görüntünün olası içeriği: 3 kişi, gülümseyen insanlar

görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi

görüntünün olası içeriği: 9 kişi, ayakta duran insanlar, gökyüzü, sakal ve açık hava

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.