KÜLTÜR-SANATHaber Girişi : 04 Eylül 2016 18:09

Ağrı Dağı'ndaki 386 bitki türü kitaplaştırıldı

Ağrı Dağı'ndaki 386 bitki türü kitaplaştırıldı
Iğdır Orman ve Su İşleri Şube Müdürlüğü ile Iğdır Üniversitesi'nin ortak yürüttüğü proje kapsamında Ağrı Dağı'ndaki 386 bitki türü bir kitapta toplandı.
Kars Güncel-Ağrı Dağı'nda Doç. Dr. Yusuf Zeynalov ve Orman ve Su İşleri Şube Müdürü Mete Türkoğlu'nca yürütülen dört yıllık çalışma sonucunda dağın eteklerinde ve yüksek rakımlarında bulunan 55 familya, 204 cinsten oluşan 386 takson kitapta toplandı. Konu hakkında açıklamada bulunan Orman ve Su İşleri Şube Müdürü Mete Türkoğlu, yapılan bu çalışmayla Ağrı Dağı'nın florasının ve bölgede yetişen bitkilerin kayıt altına alındığını belirtti. Sürdürülen çalışmalar neticesinde yüzlerce bitki türünün kayıt altına alındığını belirten Türkoğlu, "Ağrı Dağı'ndaki bitki türlerini ve yeni kazandırılabilecek bitkilerin tespit çalışmalarını sürdürdük. Ağrı Dağı'nda binin üzerinde bitki çeşidi olduğuna inanıyoruz. Fakat bunun üçte biri olan 386 türünü tespit ettik" dedi.
Tespit edilen 55 familya, 204 cins ve alan taksonlardan yüzde 40'ının Iğdır ili için ilk defa tespit edilmiş bitkiler olduğunu belirten Türkoğlu, "Ağrı Dağı'nda 4 bitki türü bilim dünyasına kazandırıldı. Doç. Dr. Zeynalov tarafından bu bitkilere Ağrı Dağı Kazan Kulpu, Ağrı Dağı Nevruz Otu, Katırımsı Nevruz Otu, Balemsi familyasından Ağrı Dağı Sarımsağı isimleri verildi. Bunları da kitabımızda topladık. Daha tespit edilecek çok bitki var. Çalışmalarımız bu kapsamda devam edecek. Bu kitap ile Ağrı Dağı'nı ve florasını tescillemiş bulunmaktayız" diye konuştu.

"Bu kitap Ağrı Dağı'nın rehberi niteliğinde"
Ağrı Dağı'nın Florası isimli kitabın her kesim için rehber olabileceğini ve içinde bulunan bazı şifalı bitki türlerinin nerede bulunabileceği konusunda yol göstereceğini anlatan Türkoğlu, "Elinde bu kitap olan her birey, hem çiçekleri tanımış olacak, hem de bu çiçekleri kaç rakımda olacağını bulabilecek. Özellikle doğa tutkunlarının ve araştırmacılarının çok işine yarayacak. Ağrı Dağı; tarihi, kültürel ve jeolojik öneminin yanı sıra coğrafi konumu nedeniyle de biyolojik çeşitlilik açısından önemli bir merkezdir. Ağrı Dağı'nda çok sayıda şifalı bitki bulunmaktadır. Bu bitkilere ihtiyacı olanlar Ağrı Dağı'nın Florası kitabını kullanarak aradıkları bitkileri elde edebilirler" şeklinde konuştu.
Ağrı Dağı'nın dünyada nadir görülen bir coğrafyaya sahip olduğunun altını çizen Türkoğlu, "Ağrı Dağı, bitki çeşitliliği bakımından önemli bir alan niteliği taşımaktadır. Eko turizmi açısından da değerlendirilmesi gerekiyor. Ayrıca buraya doğa fotoğrafçılarının ve akademik faaliyet yürütenlerin dünyada çalışma sürdürecekleri en nadir yerlerden biridir" dedi.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.