Ahmet Arslan TBMM'de AK Parti Gurubu Adına Konuştu
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda 2023 Bütçesi üzerine 65. Hükümet Ulaştırma Bakanı, AK Parti Kars Milletvekili Ahmet Arslan Ak Parti Grubu adına bir konuşma gerçekleştirdi.
Alkışlar eşliğinde kürsüdeki yerini alan Arslan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı ile bağlı kuruluşların 2023 bütçesine ilişkin konuşmasında 20’nci kez bütçeyi yaptıklarının ve bunların tamamında ya bakan, ya milletvekili ya da bürokrat olarak görev aldığını hatırlattı.
Konuşmasında yapılan hizmetlerin ne anlama geldiğini ve nasıl kolaylıkların oluştuğunu kaydeden Arslan; “Sayın cumhurbaşkanımızın öncülüğünde bu yola çıktığımızda Batı da ne varsa, Doğu’da da olacak. Kuzey’de ne varsa, Güney’de de o olacak. Şehirlerarası kalkınmışlık farkı ortadan kalkacak dedik, doğru bir ifadeydi ama nasıl yapacaktık. Bunu da alternatif finans yöntemlerini bulup, kullanıp ancak öyle başaracağımızı biliyorduk ve böyle yola çıktık. Aksi takdirde ne olacaktı. Çanakkale Köprüsü lazım 35 sene sonraya kalsın, Avrasya lazım 25 sene sonraya kalsın, Marmaray lazım 20 sene sonraya kalsın, Osmangazi Köprüsü lazım, Bakü-Tiflis-Kars lazım, Yavuzsultan Köprüsü lazım, otoyollar lazım tüm bunlar yıllar sonraya kalsın. Bunun anlamı ne olurdu, kalkınmayı sonraya bırak, insanımızın refahını artırmayı sonraya bırak, bunun anlamı ne olurdu tüm bu hizmetlerle sadece insanlarımızı bir yerden başla bir yere taşımak kolay olmadı aynı zamanda yük hareketliliğini artırdık ve aynı zamanda bu güzergahlar kendi trafiğini oluşturdu.” dedi.
Türkiye Sadece 3-5 İl, 3-5 Büyük Projeden İbaret Değil
“Şu köprü yapıldı ama şu kadar araç geçmedi. Biz o köprüyü ve o otoyolu sadece araçlar geçsin diye yapmıyoruz, o güzergah üzerinde sanayi gelişsin, endüstri gelişsin, istihdam oluşsun ve katmadeğer oluşsun diye yapıyoruz.” diyen Ahmet Arslan, “Bunun için 25 sene sonraya bırakmadık, alternatif finans yöntemleriyle hayata geçirerek, özel sektör dinamiklerini işin içine koyarak kısa sürede insanlarımızın hizmetine sundu. Başka bir yöntemle yapmaya kalksak borçlanırdık veya milli geliri bu büyük projelere ayırırdık olurdu. Olurdu da bu ülke sadece 3-5 ilden, sadece 3-5 büyük projeden ibaret değil, bu ülke 786 bin kilometrekaresi ile 81 ilden ibaret. O yüzden İstanbul’a da yaptık ama Kars’a da yaptık yapacağız, Hakkari’ye de yaptık yapacağız.” İfadelerini kullandı.
Kars örnekleri ile ülkenin dört bir tarafında yapılan hizmetleri özetleyen Arslan; “Sadece Kars örneğiyle 81 ili özetlemek gerekirse 80 yılda 22 km bölünmüş yol, 20 yılda 286 kilometreye çıkarıldı. 80 yılda 0 kilometre sıcak asfalt 20 yılda 398 kilometre yapılmış. Sarıkamış bir ilçedir dememişiz 513 metrelik Karapürk viyadüğü, Taşlıgüney-2 574 metrelik viyadüğü hizmete sunmuşuz. Bu anlamda ilçelerimize yapılan yatırımlar şehrin kalkınması açısından oldukça önemli. Harakani Havalimanı modern terminali dünya çapında ve iki piste sahip. Türkiye’de büyük projeler yapılırken Kars’a da bunlar yapıldı. Hastaneler yapıldı, Bakü-Tiflis Kars yapıldı, lojistik merkezi yapıldı ve bu hizmetlerle birlikte Kars kalkınmışlık farkını giderdi ve bundan sonra da gidermeye devam edecek.” Şeklinde konuştu.
“Kars, Doğu Kapı ve Zengezur Koridorunun Açılmasıyla Uluslar arası Yük Taşımacılığında Büyük Rol Sahibi Olacak”
Doğu Kapı ve Zengezur koridoruyla birlikte yük taşımacılığında Kars’ın büyük rol sahibi olacağını hatırlatan Bakan Arslan, Lojistik Merkezi’nin 2. Etabın da bir an evvel hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Arslan, konuşmasının sonunda konuya ilişkin şunları söyledi:
“Yaptıklarımız yapacağımızın teminatı diyerek Cumhurbaşkanımızın liderliğinde yapmaya devam edeceğiz. Bu anlamda sayın bakanımızdan Kars Lojistik Merkezi’nin ikinci etabını da hemen sizden istirham ediyoruz. Doğu Kapı’nın açılması ve Zengezur Koridorunun açılması ile birlikte o bölgelerin uluslar arası taşıma konusundaki önemine dikkat çekerek desteklerinizi hasetsen arz ediyoruz.”