Kars'a dair bir çok önemli konuya parmak basan ve gündeme taşıyan adeta Kars'ın internette bir değeri haline gelen "Kars'ın Değerleri" sitesi yeni bir konuya daha parmak bastı.
Kars Güncel- Kars'ın Değerleri Sitesinin yöneticisi ve Karslı Genç Yazar Ali Parim bu kez Kars'ın eğitimdeki başarısızlığını gündeme getirdi. İşte Ali Parim'in o Kars'ın Eğitimi Hakkındaki O Yazısı;
Karsın en önemli sorunu ve bir çözüm önerisi!
Bilmiyorum hatırlar mısınız?
Geçtiğimiz yıllarda Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bir araştırma yapmış ve şehirlerimizin eğitimdeki karnesini yayımlamıştı. Araştırma sonucunda eğitim konusunda en başarılı ilin Tunceli olduğu ortaya çıkmış, Kars ise maalesef son 10 il arasında yer alarak sınıfta kalmıştı.
Açıkçası araştırmanın üzerinden birkaç yıl geçmesine rağmen, bu konuda pek bir şeyin değiştiğini düşünmüyorum. Bugün de böyle bir araştırma yapılsa, muhtemelen yine sınıfta kalacağız.
Eğitimde sınıfta kaldıkça da doğal olarak sağlık, istihdam, güvenlik, turizm, sanat vb. alanlarda da bir arpa boyu yol alamayacağız.
Peki Tunceliyle coğrafi olarak bu kadar yakınken, eğitim konusunda neden aramızda böylesine bir uçurum var?
Bu sorunun en temel yanıtlarından birisi ise bir başka araştırmada gizli
2018 yılında İdefixin yayımladığı verilere göre; Tunceli en çok kitap okuyan 10 il arasında yer alıyor. Kars ise 56. sırada!
Kitap okumayan bir toplumun, başta eğitim olmak üzere hiçbir alanda ilerleme kat edemeyeceği de ortada.
O zaman asıl sorulması gereken soruya geliyoruz; kitap okuma alışkanlığı bir topluma nasıl kazandırılır?
Bu konuda en önemli rolü eğitim kurumları üstlense de, yerel yöneticiler ve sivil toplum kuruluşlarına da büyük bir görev düşüyor. Yönetici ve STKların toplumu kitap okumaya teşvik edecek ortamlar yaratmaları ve etkinlikler düzenlemeleri gerekiyor.
Örneğin yanı başımızdaki Erzurum da dahil olmak üzere bir çok şehrimizde, her yıl geleneksel kitap fuarları düzenleniyor. Hemen her yayın evinin katıldığı fuarlarda, insanlar bir taraftan istedikleri kitaplara kolayca ulaşıyor, diğer taraftan da yazarlarla bir araya gelerek unutamayacakları anılar yaşıyor.
Peki şehrimizde bir Kafkasya Kitap Fuarı neden yapılmasın? Bölgenin ve ülkenin tanınmış yazarları, neden şehrimizde vakit geçirip okuyucularıyla buluşmasın? Karslılar neden istediği kitaba ucuz ve kolay bir şekilde ulaşamasın?
Emin olun böyle bir organizasyon sadece eğitime değil, şehrimizin marka değerine de büyük katkı sağlar.
Kaynak: Kars'ın Değerleri