21 Yörenin Peynirleri Kars'ta Festivalde Buluştu

Kars Valiliği, SERKA ve Sanayi Ticaret Odası tarafından gerçekleştirilen “Yöresel Peynirler Kars buluşması” Kars'ta 21 ilin katılımı ile düzenlenen festivalde tanıtıldı.

Kars Güncel- Kars Valiliği önündeki tören alanında kurulan stantlarda Türkiye'nin farklı 21 şehrinden yaklaşık 146 çeşit yöresel ürünlerin tanıtımı için  davullu zurnalı, halk oyunları gösterileri, kars aşıklarının sahne aldığı ve yöresel ürünlerin tanıtımının yapılarak tattırıldığı festival düzenlendi.

Saygı duruşu ve İstiklal marşının okunmasıyla başlayan törende SERKA Genel Sekreter Vekili Oktay Güven'in yaptığı konuşmasında; "Ülkemizin dört bir yanından peynir çeşitlerimizin buraya gelmesine vesile olan bu organizasyonun ilimiz, bölgemiz ve ülkemiz için hayırlara vesile olmasını temenni ederim." dedi.

Kars Valisi Türker Öksüz ise burada yaptığı konuşmada; " Bugün,ülkemizin dört bir yanında üretilen yöresel peynirlerin tanıtımının yapılması,bilinirliğinin artırılması ve peynir konusunda farkındalığın sağlanması amacıyla; valiliğimiz öncülüğünde, serhat kalkınma ajansı ile ticaret ve sanayi odasınca ortaklaşa düzenlediğimiz yöresel peynirler kars buluşmasında bir aradayız.

Bu yıl ilkini gerçekleştirdiğimiz ve bundan sonraki yıllarda geleneksel hale getirmeyi arzuladığımız yöresel peynirler festivalinde karslı hemşehrilerimiz ve üreticilerimiz ile Ağrı, Amasya, Ardahan, Artvin, Balıkesir, Bingöl, Çanakkale, Çorum, Diyarbakır, Erzincan, Erzurum, Hakkâri, Iğdır, Karaman, Konya, Rize, Trabzon, Tunceli, Urfa ve Van illerinden gelen üreticilerimizle bir arada olmaktan duyduğum memnuniyeti ifade ediyor, sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum.

UNESCO Dünya kültür mirası listesinde yer alan Ani Antik kenti, tarihi kaleleri, camileri, saray ve hamamları, 46 adet tabyası,arkeolojik sit alanları, baltık mimarisi yapılarının yer aldığı geçmiş ile günümüz arasında köprü gibi uzanan caddeleri ile bir tarih ve kültür şehri olan Kars, ayrıca doğu anadolu bölgesinin tek ramsar alanı olan kuyucuk kuş cenneti, Allahuekber dağları milli parkı, sarıçam ormanları içinde yer alan Sarıkamış kayak merkezi ve bir doğa harikası olan çıldır gölü ile eşsiz bir doğal zenginliğe sahiptir.

Bu kapsamda yapılan tüm bu çalışmalara ek olarak valiliğimizce, ilimizdeki yöresel peynir üretiminin tarihçesi, üretim şekilleri ile değerlerimizi gelecek nesillere aktarmak, aynı zamanda ilimizi ziyaret eden yerli ve yabancı misafirlerimize bu değerlerimizi tanıtmak amacıyla Türkiye’de bir ilk olacak “interaktif peynir müzesi” projemizi,inşallah yakın bir zamanda hayata geçirmiş olacağız.

Ülkemizde yöresel peynir üretimi yapan,ürettiği peyniri başka yöredekilere tattırma imkânı bulamayan üreticileri bir araya getirerek, ürünlerini tanıtma imkanı sağlanması, yöresel peynir konusunda farkındalık yaratılması, sinerji oluşturulması ve peynirlerin bilinirlik düzeylerinin arttırılmasını sağlayacağını temenni ettiğimiz peynir festivalimizin, ilk etapta ulusal düzeyde ve ileriki aşamada markalaşma süreçlerinin tamamlanmasının ardından uluslararası pazarlara açılmasına katkı sunacağı inancıyla, festivalimizin hayırlara vesile olmasını diliyorum." dedi.

Festivale Kars Valisi Türker Öksüz, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Kapu, Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Ertuğrul Alibeyoğlu, kurum amirleri, vatandaşlar, peynir üreticileri ve vatandaşlar katıldı.

Vali Türker Öksüz, stantların gezilmesin ardından; Prof.Dr.Mithat Şahin’in “Coğrafi İşaretler; Yöresellik ve Geleneksellik Arasındaki Bağlantı ve Günümüz Dünyasına Yansımaları”, Dr. Öğretim Üyesi Asya Çetinkaya’nın “Yöresel Peynirciliğin, Sosyal, Kültürel ve İktisadi Temelleri” ve “Dünyada ve Türkiye’de Yöresel Peynircilik”, Avukat Metin Öztürk’ün “Karşıtlığın Tetkiki; Yoğun Üretim (Endüstriyel Üretim) Geleneksle ve Yöresele Karşı mı? konularının yer aldığı panele katıldı.

Haberin Videosu


27.09.2019 18:32:00