Avukat Fırat Acay Yazdı, Boşanma Davası Açılması ve Süreç

Avukat Fırat Acay boşanma davası, süreci ve dava sürecine ilişkin tüm detaylar hakkında merak edilenleri açıkladı.

BOŞANMA NEDİR ?

Boşanma, eşler henüz hayatta iken, eşlerden birinin Türk Medeni Kanununun 161. ve devamı maddelerinde yazılı nedenlerden birine veya bir kaçına dayanarak Aile Mahkemesinde açacağı dava sonucunda evlilik birliğini hakimin kararı ile sonlandırmasıdır.

BOŞANMA DAVASI NASIL AÇILIR?

Boşanma davası tür olarak ikiye ayrılır. Bunlar; anlaşmalı boşanma ve çekişmeli boşanmadır. Ancak her iki dava bakımından da görevli mahkeme Aile Mahkemesidir. Boşanmak isteyen eşlerden birisi veya anlaşmalı boşanmaya karar verilmişse her iki eş de Aile Mahkemesine başvurarak boşanma davası açabilir.

TMK Madde 168- Boşanma veya ayrılık davalarında yetkili mahkeme, eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesidir. Yani,

Eşler boşanma davasını;

ANLAŞMALI BOŞANMA NEDİR?

Anlaşmalı boşanma; tarafların aralarında anlaşması sonucunda nafaka, mal rejimi ve velayet konusunda protokol düzenleyerek ve bu protokol ile mahkemeye başvurdukları dava türüdür.

Anlaşmalı boşanma Türk Medeni Kanununun 166. Maddesinin f bendinde yer almaktadır. Bu maddeye göre; Evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi hâlinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. Bu hâlde boşanma kararı verilebilmesi için, hâkimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın malî sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Hâkim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü hâlinde boşanmaya hükmolunur. Bu hâlde tarafların ikrarlarının hâkimi bağlamayacağı hükmü uygulanmaz.

ÇEKİŞMELİ BOŞANMA NEDİR?

Çekişmeli boşanma; anlaşmalı boşanma davasının aksine mal varlığı, velayet, ortak konut, nafaka, tazminat, ev eşyaları gibi konular üzerinde uzlaşmaya varılamaması halinde açılacak bir dava türüdür.

Davaya bakmakla Aile Mahkemesi görevlidir. (4787 S. K. m. 4)

Boşanma veya ayrılık davalarında yetkili mahkeme, eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesidir.

Yazının tamamına ulaşmak için  www.firatacay.com web sayfası adresine tıklayabilirsiniz.


12.04.2020 09:13:00