Elazığ DSİ 9. Bölge Müdürü olarak atanan Bölge Müdürümüz Mahmut DÜNDAR, Kars DSİ 24. Bölge Müdürü görevini yürüttüğü yaklaşık 2,5 yıllık süre ile ilgili yaptığı değerlendirmede şunları ifade etti;
Ankara DSİ 5. Bölge Müdürü iken geçici görevli olarak yapılan görevlendirmeye istinaden 07.03.2018 tarihinde göreve başladığım Kars DSİ 24. Bölge Müdürü görevinden, Elazığ DSİ 9. Bölge Müdürü olarak görevlendirilmem üzerine 04.08.2020 tarihi itibariyle serhat şehrimiz Karstan ayrılıyorum. Bu benim görev yaptığım 6 ıncı Bölge
Kars DSİ 24. Bölge Müdürlüğünde görev yaptığım yaklaşık 2,5 yıllık süre zarfında,beraber çalıştığım Bölge Müdür Yardımcılarım, Şube Müdürlerim, Mühendis, Memur ve İşçi tüm çalışma arkadaşlarımla beraber, görev alanımızdaki Kars, Ardahan ve Iğdır illerine önemli hizmetleri kazandırma ve hizmet etme imkânı buldum. Bunlar hepsini tek tek anlatmam mümkün değildir. Ancak ana başlıklar halinde ifade etmem gerekir ise;
·Depoladığı 182 milyon metreküp su ile Kars ve Digor Ovalarındaki 475.000 dekar arazinin sulanmasına imkân sağlayacak Kars Barajındaki eksiklikleri tamamlayarak 18.07.2018 tarihinde su tutma işlemini gerçekleştirdik. Akabinde 20 Haziran 2020 tarihinde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğanın teşrifleri, Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirlinin yerinden takdimleriyle video konferans ile açılışını gerçekleştirdik.
·Kars Barajı açılışı münasebetiyle şehrimize teşrif eden Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli ve Bakan Yardımcımız Sayın Fatih Metin beye yapmış olduğumuz sunumlar üzerine; Kars ve Digor Ovalarındaki 475.000 dekar arazinin sulanmasına imkân sağlayacak 1,5 milyar TL bedelli Kars Barajı Sulaması 2. Kısım İnşaatı işinin de DSİ-TOKİ Protokollü işler kapsamında ihale edilmesi kararlaştırılarak bu çerçevede süreç devam etmektedir.
·Kadim Kars şehrinin merkezinden geçen sürekli baz akıma sahip olan Kars Çayı,etrafındaki tarihi ve turistik mekanların; Kars Kalesi, Namık Kemal Evi, Ebu'ul Hasan-ı Harakani Türbesi ve Camisi, Topçular Hamamı, Muradiye Hamamı, Taş Köprü, Kümbet Camii (Havariler Kilisesi), bu tarihi ve turistik mekânların arasından geçen kısmında dere yatağı düzenlemesi, kabartma yapısı ve çevre düzenlemesi yapılarak buraların cazibe merkezi haline getirilmesini sağlayacak Kars Çayı Islahı İnşaatı işinin ihalesini yaparak yapımına başlanmış ve Ağustos-2020 sonu itibariyle işin tamamlanmasını sağlayacak şekilde çalışmalar yoğun bir şeklide devam etmektedir. Bu proje kapsamında; hem Tarihi Taş Köprü hem de Kars Kalesi ziyaretçileri tarafından seyredilebilir bir noktada imalatı yapılacak şişme lastik savakla, dere üzerinde yaklaşık 3 metre yüksekliğinde bir şelale oluşturulacaktır. Böylelikle hem nispeten kurak aylarda oluşması muhtemel hoş olmayan görüntülerin önüne geçilmiş olacak, hem de insanların dere ile olan mesafesi ortadan kaldırılmış olacaktır.
·Kars Barajı Sulaması 1. Kısım İnşaatı kapsamında, 30 adet yerleşim birimine ait 33.819 ha alanda arazi toplulaştırma çalışmaları yapılmıştır.
·Kars Arpaçay Bayburt Sulaması Arazi Toplulaştırma ve TİGH Projesi kapsamında 8 köyü kapsayan 66.010 dekar alanda gerçekleştirilen toplulaştırma çalışmalarda 5.100 adet kadastro parseli toplulaştırılarak 3.912 adet yeni kadastro parseli oluşturuldu.
·Bölge Müdürlüğümüz yerleşkesinde bulunan tüm hizmet binalarının ısı yalıtımı ve çatı izolasyonları yapılmıştır. Bölge Müdürlüğümüz hizmet birimleri ve misafirhane bakım-onarımı yapılarak hizmete alınmıştır. Bölge Müdürlüğümüz yerleşke alanının çevre düzenleme, ağaçlandırma ve peyzaj çalışmaları yapılarak, Kurumumuza yaraşır bir yerleşke ve hizmet birimleri ile cazibe merkezi haline getirilmiştir.
·2018 yılında proje yapımına başlayıp 2019 yılı sonunda tamamladığımız Kars Atıksu Toplama Ve Arıtma Tesisleri Projesi 2020 yılı yatırım programına 150.000.000 TL bedelle teklif edilmiştir. Kars ilinin tüm atıkları direk Kars Çayına akıtılmakta olup, oradan da mansapta bulunan ve yapımı tamamlanan sulama ve enerji amaçlı Kars Barajına akmaktadır. Bu proje ile Kars ilinin yetersiz olan kanalizasyon ve yağmursuyu şebekeleri ile Atıksu arıtma tesisi yapılacaktır. Böylece, Kars ilinin atıksularının arıtılmadan deşarj edildiği Kars Çayının su kalitesi iyileştirilecek, Kars Çayı üzerinde yapımı tamamlanarak su tutmuş olan Kars Barajı rezervuarına ve bu barajdan sulanacak 475.780 da sulama alanına standartlara uygun sulama suyu verilecektir.
·47.100 dekar araziyi suyla buluşturacak Arpaçay Ovası Sulaması 2. Kısım İkmal işine ait Bakanlık İhale İzni alınarak ihale süreci başlatılmış olup, Ağustos-2020 içinde ihalesi yapılarak yapımına başlanacaktır.
·Digor İlçe Merkezi Taşkın Koruma İnşaatı tamamlanarak 2019 yılında hizmete alındı. Digor Anadere Taşkın Koruma işi ise yatırım programına alınarak ihale süreci devam etmektedir.
·Susuz ilçemizin çehresini değiştiren Kars Susuz İlçe Merkezi Taşkın Koruma işi tamamlanarak 2019 yılında hizmete alındı.
·Arpaçay Koçköy Barajı ve Sulaması İnşaatına başlanmıştır. Koçköy Barajı %90 seviyesinde tamamlanmış iken 7161 sayılı Kanun çerçevesinde işler tasfiye edilerek, bir bütün olarak kalan işlerin tamamlanması için DSİ-TOKİ Protokollü işler kapsamında ihale süreci devam etmektedir.
·Kağızman Barajı yeni aks yeri uygunluğuna ait jeolojik ve jeoteknik işlerin yapılmasına ait işin ihalesi hakkındaki Bakanlık İhale İzni alınmış olup, ihale süreci devam etmektedir.
·Akyaka ilçemizi boydan boya dolaşan ve ilçenin çehresini değiştiren Akyaka İlçe Merkezi Taşkın Koruma İnşaatı 2019 yılında tamamlanarak hizmete alındı.
·Kars ilimizde bulunan 8 adet sel kapanında gerekli geçirimsizliğin sağlanması suretiyle Hayvan İçmesuyu Göleti görevi ifa edecek şekilde yapımına ait Kars Sel Kapanları İkmali işinin ihalesini yaparak yapımına başladık. Selim Koşapınar HİS Göleti tamamlanarak, gerekli sızdırmazlık probleminin çözülerek faydaya dönüştürülmek suretiyle, örnek çalışmada başarı sağlanması üzerine diğerlerinin de yapımına yoğun bir şekilde devam edilmektedir.
·Kars ilimize ait toplam 90 adet yerleşim birimine ait taşkın koruma ve taşkın rusubat kontrolü uygulama projeleri hazırlanmıştır.
·Kars ilimize ait 12 adet Hayvan İçmesuyu Göleti Uygulama Projeleri hazırlanmış olup,8 adedi 2020 yatırım programına teklif edilmiş olup, 2020 yılında ihalesi yapılarak yapımına başlanacaktır.
·Kars İlimize ait 6 adet sulama göleti uygulama projesi hazırlanmış olup, 2020 yılı yatırım programına teklif edilmiştir.
·Kars ilimizde farklı yerleşim birimlerinde toplamda 20 adet su sondaj kuyusu açılarak hizmete alınmıştır.
·Yaklaşık 300.000 dekar alanı cazibeli modern borulu sulama sistemi ile sulayacak Kars Susuz ve Katranlı (Kekeç) Barajları ve Sulamalarına ait planlama çalışmalarına başlanmış ve 2020 sonuna kadar tamamlanacaktır.
·Alabalık Barajı Proje yapımına başlanmış olup, devam etmektedir.
·Kars Digor Halıkışla Köyünde Arpaçay Nehrinde Türkiye-Ermenistan sınırında yapılan toplu makineli çalışma ile sınırlarımız kontrol altına alınmış ve emniyeti sağlanmış, toprak kaybı önlenmiştir.
·Kars Susuz Aynalı Köyü Taşkın Koruma ve Taşkın Rusubat Kontrolüİnşaatına başlanmış olup, 2020 yılı sonuna kadar tamamlanacak şekilde çalışmalar yoğun bir şekilde devam etmektedir.
·Kağızman ilçemiz sınırlarında devam eden ve yapımı tamamlanan bir çok taşkın koruma ve toplu makineli çalışmalar yapılarak taşkın zararlarına karşı gerekli tedbirler alınmış ve alınmaya devam edilmektedir.
·6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu kapsamında Üretim Lisansı sahibi Şirket Bilsev Enerji Üretim ve Ticaret A. Ş. tarafından Kars İli Sarıkamış İlçesi sınırları içerisinde ve Aras Nehri üzerinde yapılan ve yılda 350 milyon kilovatsaat elektrik enerjisi üretecek Karakurt Barajı ve HES Tesisinde 08.02.2020 tarihinde su tutma işlemi gerçekleştirilmiştir.
·Iğdır İl Merkezi başta olmak üzere Tuzluca, Karakoyunlu ve Aralık ilçeleri ile Melekli, Halfeli ve Hoşhaber Beldeleri ve bunlara bağlı 70 adet köyün 2050 yılına kadar içme ve kullanma suyu ihtiyacı karşılayacak Iğdır İçmesuyu Projesinde; günde 125.000 metreküp ham su arıtma kapasitesine sahip Iğdır İçmesuyu Arıtma Tesisini tamamlayarak 13.11.2019 tarihinde geçici kabulünü yaptık. 164 km uzunluğundaki Iğdır içmesuyu İsale Hattı, depolar, sanat yapıları vd. %99 seviyesinde (mekanik aksam montajı ve otomasyon hariç) tamamlayarak hizmete hazır hale getirdik. Teşkil edilen geçici kaptaj yapısı ile de Ünlendi Barajı tamamlanıncaya kadar içmesuyu ihtiyacının aksatılmadan karşılanması sağlanmıştır. Iğdır İçmesuyu Projesi kapsamında verilecek olan suyun yüksek basınçlı, yani en düşük noktada en az 60 metre yüksekliğe kadar kendi cazibesi ile bütün evlere suyu iletebilecek durumda olmasından dolayı,Iğdırlı vatandaşlarımız, memba kalitesindeki içme ve kullanma suyuna kavuşurken, ilave bir enerji masrafı, pompa vb. ihtiyaç duymadan musluklarından memba kalitesindeki içme ve kullanma sularını alacaklardır.
·Iğdır ilinin yaklaşık 66 km güney batısında Acıçay Deresi üzerine temelden 68 m yükseklikte ve 97 milyon m3su depolama hacmine sahip İçmesuyu ve sulama amaçlı Ünlendi Barajı İnşaatı işini, yüklenici firmanın yetersizliği ve mali acziyete düşmesi nedeniyle zaman geçirmeden işi feshettik ve ikmal inşaatı ihalesini yaparak yapımına yeniden başlattık.
·Tuzluca ilçesi ve köylerine ait 98.620 dekar tarıma elverişli arazinin yüksek basınçlı borulu sulama sistemi ile sulanması temin edecek Tuzluca Ünlendi Barajı Sulaması İnşaatı ihalesi 09.07.2020 tarihinde DSİ-TOKİ Protokollü İşler kapsamında yapılmış olup, sözleşmenin imzalanmasına müteakip işe başlanacak ve 2 yıl içinde bitirilmesi planlanmıştır.
·Tuzluca İlçe Merkezini taşkın risklerine karşı daha emniyetli hale getiren ve ilçenin çehresini değiştiren Iğdır Tuzluca İlçe Merkezi Taşkın Koruma İnşaatı 2019 yılında tamamlanarak hizmete alındı.
·Iğdır ilimize ait toplam 42 adet yerleşim birimine ait taşkın koruma ve taşkın rusubat kontrolü uygulama projeleri hazırlanmıştır.
·Iğdır İlimize ait 4 adet sulama göleti uygulama projesi hazırlanmış olup, 2020 yılı yatırım programına teklif edilmiştir.
·Ülkemizin sınır güvenliğinin sağlanması ve geçişlerin engellenmesi ve taşkın zararlarının önlenmesi amacıyla Iğdır Aşağı Karasu Taşkın Koruma ve Sınır Güvenliği 2. Kısım İnşaatı işinin yapımına başlanmış ve 2020 yılı sonuna kadar tamamlanacak şekilde çalışmalar yoğun bir şekilde devam etmektedir.
·Iğdır Tazekent Köyünde Aras Nehrinde Türkiye-Ermenistan sınırında yapılan toplu makineli çalışma ile sınırlarımız kontrol altına alınmış ve emniyeti sağlanmış,toprak kaybı önlenmiştir.
·Iğdır ilimizde farklı yerleşim birimlerinde toplamda 4 adet su sondaj kuyusu açılarak hizmete alınmıştır.
·Iğdır 242. Şube Müdürlüğümüz idare binası ve hizmet birimlerinin bakım onarım ve doğalgaz dönüşüm çalışmaları yapılarak, kurumumuza yaraşır birimler olmasına gayret gösterilmiştir.
·Ardahan il merkezini taşkın riskine karşı koruyacak Ardahan Kura Nehri Taşkın Koruma İnşaatı tamamlanarak 2019 yılında geçici kabulü yapılmıştır.
·Göle ilçesini taşkına karşı emniyetli hale getiren ve ilçenin çehresini değiştiren Ardahan Göle İlçe Merkezi Taşkın Koruma İnşaatının %95i tamamlandı. Yan derede kalan kısmın da Ağustos 2020 sonuna kadar bitirilmesi için çalışmalar yoğun bir şekilde devam etmektedir.
·Ardahan Göle Arazi Toplulaştırma ve TİGH Projesi ile 16 köyü kapsayan 261.180 dekar alanda gerçekleştirilen toplulaştırma çalışmalarda 15.344 adet kadastro parseli toplulaştırılarak 8.675 adet yeni kadastro parseli oluşturuldu. Projenin toplulaştırma oranı %41 olmuş ve iş tamamlanmıştır.
· Ardahan ilimize ait 4 adet Hayvan İçmesuyu Göleti 2020 yatırım programına alınmış olup, Bakanlık İhale İznine müteakip ihale sürecine devam edilecektir.
·Ardahan ilimizde bulunan 9 adet sel kapanında gerekli geçirimsizliğin sağlanması suretiyle Hayvan İçmesuyu Göleti görevi ifa edecek şekilde yapımı için yatırım programına alınmış, Bakanlık İhale İznine müteakip ihale sürecine devam edilecektir.
·Ardahan Hanak Baştoklu Taşkın Koruma İnşaatı ihale yapılarak yapımına başlanmış olup,2020 yılı sonuna kadar tamamlanacak şekilde çalışmalar yoğun bir şekilde devam etmektedir.
·Ardahan ilinde Köprülü Beldesi Merkezinde ve Çıldır İlçe Merkezinde yapılan toplu makineli çalışmalarla, yerleşim birilerimiz taşkın zararlarına karşı emniyetli hale getirilmiş ve vatandaş memnuniyeti sağlanmıştır.
·Ardahan ilimizde farklı yerleşim birimlerinde toplamda 3 adet su sondaj kuyusu açılarak hizmete alınmıştır. Köprülü yaylasında açılacak kuyu için talimat beklenmektedir.
·Ardahan 243. Şube Müdürlüğüne ait idare binası, misafirhane, atölye vd. ait Ardahan 243. Şube Müdürlüğü Tesisleri %90 oranında tamamlanmış olup, kalan işlerin ödeneği temin edilmiş olup, Ekim-2020 sonuna kadar kalan işlerde tamamlanarak hizmete alınacaktır.
·Çıldır Gölünde, uzun yıllardır sağlanamayan işletme programı, 2019 yılından itibaren gerçekleştirilerek, balıkların üreme döneminde su seviyesi istenilen kotta muhafaza edilmiş, böylece enerji üretimi ve sulama hizmeti de aksamayacak şekilde düzene sokulmuştur. Ayrıca Çıldır Gölüne 300.000 adet sarı sazan balığı atılmıştır.
·Her yıl Bölgemizde yaşanan taşkın olaylarına gerekli müdahaleler zamanında ve etkin bir şekilde yapılmak suretiyle can kaybı olmadan atlatılmış ve dere yatakları temizliği zamanında yapılarak çok acı olayların yaşanmasının önüne geçilmiştir.
·Sulama Birlikleri ve Sulama Kooperatifleriyle yakından ilgilenilmiş ve verilen hizmetin zamanında ve vatandaşı mağdur etmeyecek şekilde yapılmasını temin edecek gerekli uyarılar ve destekler verilmiş, çalışmalar yakından sürekli takibe alınmıştır.
Yukarıda hatırladığım ve önem arz eden işlerin hayata geçirilmesinde emeği olan tüm çalışma arkadaşlarıma, yüklenici firma çalışanlarına, katkılarını esirgemeyen Başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan a, Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli ye, DSİ Genel Müdürlüğümüze, Valilerimize,Milletvekillerimize, Kaymakamlarımıza, Belediye Başkanlarımıza,vatandaşlarımıza, her daim yanımızda olan ve bu hizmetlerimizi hemşerilerimize duyuran basın mensubu tüm arkadaşlarımıza en kalbi teşekkürlerimi iletiyorum. Amaç bize verilen görevleri, imkânlar çerçevesinde en iyi şekilde yapmak suretiyle Hakkın ve Halkın rızasını kazanmak ve baki kalan bu kubbede bir hoş sada bırakmaktır. Varsa hakkım helal olsun. Sizlerden de helal etmenizi dilerim. Allaha emanet olun.
29.07.2020 16:16:00