'Gel Götür Bacanak' Türküsünü Bilmeyen Yoktur, Peki Sahibini Biliyor muyuz?
Bölge halkı tarafından bilinen, dillere pelesenk olmuş ve duyduğunuzda içgüdüsel olarak eşlik ettiğiniz 'Bacanağım Azraile Mektubum' hikayesinin ve söz yazarının Karslı Aşık Rüstem Alyansoğlu olduğunu biliyor muydunuz?
Rüstem Alyansoğlu, 1939'da Kars'ın Selim ilçesinin Baykara köyünde dünyaya gelmiştir. Babası, Hüseyin Alyansoğlu’dur. Âşıklık serüveni küçük yaşlarda babası Hüseyin Alyansoğlu’dan öğrendiği saz dersleriyle başlar. Rüstem Alyansoğlu’nun sazını ve sözünü ilerleten belki de usta âşık olmasında köyüne gelen bir Yörük kıza (Bergüzar) âşık olması gösterilebilir. İlkokuldan sonra iki yıl öğretmen okuluna devam ederken görüştüğü Bergüzar’dan haber alamayınca köyüne döner ve öğrenir ki Yörük kızı başkasıyla evlenmiştir. O tarihten sonra Alyansoğlu, köyünden ayrılır, sazı ve sözüyle ülkenin önde gelen âşıklarından biri olur.
1970 yılından sonra Konya’da Âşıklar Bayramı’na katılır. Burada ve katıldığı birçok yarışmadan birincilikleri olan Alyansoğlu’nun bir şiiri de 'Bacanağım Azrail 'adını taşımaktadır. Bu şiirin Alyansoğlu'nun hayatında önemli bir yeri vardır, çünkü rüyasında gördüğü Azrail (as) ile konuşan âşık ona baldızını almasını söyler. Ertesi gün baldızının öldüğünü öğrenen âşık, Azrail (as) 'bacanak' diyecek ve 'Bacanağım Azrail' şiirini söyleyecektir. Şiirin hikâyesi şöyledir: “20-21 Ekim 1971 tarihinde plak yapmak için İstanbul’a giden Alyansoğlu, İnci Palas’ta kalır. O gece rüyasında bir pir gelir ve âşığa selam verir. Alyansoğlu, “Kimsin?” diye sorduğunda, “Ben Azrailim, seni almaya geldim.” der. O anda âşığın aklına baldızı gelir ve “Sen benim yerime onu al, baldızımı sana vereyim.” der. Azrail de “Tamam ama on yıl sonra gelip seni de alacağım.” der. O gecenin sabahında İzmir’i, eşini arayıp hâl hatır soran Alyansoğlu, acı bir şekilde baldızının o gece vefat ettiğini öğrenir. Telefonunu kapattıktan sonra da ‘Bacanağım Azrail’e’ adlı şiirini yazmıştır.” Bu şiirin hikâyesini Âşık Mansur Alyansoğlu, Çağrı dergisinde (26 (293), Haziran 1982) ‘Alyansoğlu’na Ağıt’ adı altında kısaca vermiştir. 1981'de son kez Konya Âşıklar Bayramı’na katılmış olan Alyansoğlu'nun hasta olduğu gören Feyzi Halıcı şu bilgileri verir: “Doktor Ali İhsan Dayıoğlu, Rüstem Alyansoğlu’nu iyi bir muayeneden geçirdi. Reçetesini yazdı. İlaçlarını verdi. Ben de kendisine, karaciğerle ilgili bu hastalığa karşı, hiç sinirlenmemesini, sıkı bir gıda rejimi yapmasını tenbih ettim.” (Halıcı 1982: 17). Aradan birkaç yıl geçmesine karşın, Alyansoğlu, hastalığını yenemez ve genç yaşta hayata veda eder. "Alyansoğlu, gurbette gördüğü bu rüyanın üzerinden on yılı aşkın bir zaman sonra 21 Ekim 1984 tarihinde İzmir’de vefat etmiştir. Rüstem Alyansoğlu’nun kabri İzmir Karşıyaka Mezarlığındadır. Yörük kızı Bergüzar yıllar sonra Alyansoğlu’nun cenazesine gelmiş ve ağlamıştır"
Kars’ın yetiştirdiği önemli aşıklardan olan Rüstem Alyansoğlu’nun dillere pelesenk olan ve birçok sanatçı tarafından türkü olarak okunan bölgede kulak aşinalığı oluşan ‘Azraile mektup’ sözlerini bir kez daha hatırlatarak, merhuma Allah’tan rahmet dileyelim;
'BACANAĞIM AZRAİLE MEKTUBUM'
Zalim zulüm olanları gel götür
Deyme yirmi beşe deyme
Otuza yaşı yüz on olanları gel götür
Bacanak gel götür
Azrail gel götür
Vay vay vay vay
Gizli gizli kapıları pusanı
Çabuk götür kocasından küseni
Saç uzatıp bıyığını keseni
Erkeklikten yılanları gel götür
Bacanak gel götür
Azrail gel götür
Vay vay vay vay
Sen geldin yanıma gece yarısı
Hayat bir çiçektir bende arısı
Altı çocuğu var iki karısı
Gözü elde olanları gel götür
Bacanak gel götür
Azrail gel götür
Vay vay vay vay
Benimle bacanak oldun ne diye
Alyansoğlu canı sana hediye
Namaz kılmak için gider camiye
Ayakkabı çalanları gel götür
Bacanak gel götür
Azrail gel götür
Vay vay vay vay
01.03.2025 01:46:37