Kars Güncel-İlk kampı Karsda gerçekleşen Hayatta Emniyet Almayı Öğreniyoruz projesi ikinci etabı Arpaçaydan, Bursadan, Sarıkamıştan, Ankaradan Diyarbakır Erganiden gelen 11-21 yaş arası gençlerle Kars Kent Ormanın da Profesyonel Yaz Dağcılık Eğitim Kampı ile devam ediyor.
Amazonlar Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü Başkanı Gül Soydan Koordinatörlüğünde İçişleri Bakanlığı Sivil toplum ilişkiler Genel Müdürlüğü desteği ile gerçekleşen projenin ilk etabında gençlere Doğada terapi, Doğadan Eserler, Spor kampı Kars Sarıkamış, Bursa İznik, Diyarbakır Erganide gerçekleşti.
Kampların ikinci aşaması Gençleri geleceğe hazırlamak güçlendirmek ve profesyonel dağcılık eğitimi almaları üzere Yaz dağcılık Eğitimi ile antrenörler eşliğinde Kars Kent Orman da gerçekleşti.
Kars Valiliği Hayatta Emniyet Almayı Öğreniyoruz Projesinin sağlıklı devam etmesi için Güvenlik, sağlık önlemlerini aldı.
Kamp barınma yeri Kafkas Üniversitesi Konservatuar Yerleşkesinde kuruldu. Konservatuarın dersliklerinde Yaz Dağcılığı Hakkında teorik eğitimleri , Proje uygulayıcısı Amazonlar Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü Dağcılık Antrenörleri tarafından verilmeye devam edilmektedir.
14-21 Ağustos 2019 tarihleri arasında tamamlanacak olan Yaz Dağcılık Eğitimine katılan Gençlerin ; Bedenen ve ruhen güçlü olmaları, hayatta emniyet almayı öğrenerek başarılı olmaları ve Geleceğe dönük istihdamı hedeflenmiştir. Bu sebeple Yaz Dağcılık kampından 21 gün önce Türkiye Dağcılık Federasyonuna Gençler ve tüm katılımcılar için Resmi başvuru yapılmıştır. 20-21 Ağustos 2019 tarihinde Türkiye Dağcılık Federasyonundan sınav yapıcılar geleceklerdir. Hayatta Emniyet Almayı Öğreniyoruz Projesi etapları, içeriği , amaçları, hedefleri ve sonuçları ile Türkiyede bir ilktir. Projede yapılan kapsamlı uygulamalar; Majör Depresif Bozukluğu olan ergenlerde problemli çevrimiçi oyunların tedavisi için kombine bilinçsel davranışçı terapinin doğada yapılması ve üretime ve motor becerileri arttırmaya yönelik eğitimler, kaygı azalmasının yanı sıra yaşam doyumunu arttırmada etkili olduğu gözlenmektedir.
Proje kamplarının 3. Etabı ise 21 -28 Aralık 2019 tarihinde Kars Sarıkamışta Kış Dağcılık Kampı ile devam edecektir.
14-21 Ağustos 2019 tarihleri arasında Yaz Dağcılık Eğitimi Kampı aşağıdaki eğitim başlıkları ile devam etmektedir.
Gençlerin öğrendikleri;Dağcılığın tanımı ve tarihçesi Çevre ve dağ kültürü, dağı korumak ve sürdürülebilir uygulamalar, Dağ etiği Yaz Dağcılığı için Malzeme Bilgisi Yaz Dağcılığında Kişisel malzemeler, Kamp malzemeleri,
Teknik malzemeler Yaz dağcılığı kampçılık bilgisi ve arazide yaşam teknikleri
Kamp Yapma, Dağ Evi ve Bivakta Kalma Yaz dağcılığında faaliyet planlaması,
Rota seçimi, rota zorluk dereceleri, patika izleri ve rehber
kitaplar Dağlara erişim ve tırmanış organizasyonu Yasal sorumluluklar ve sigorta Grupla yapılan faaliyet için plan, organizasyon ve grup
liderliği Yürüyüş bilgisi tekniği ve zorluk dereceleri
Dağlık alanda çıkış, iniş ve travers yapma aşağıdakileri
Içerir ;Dik zemin, Çarşak, Dağ sırtı, Vadi /akarsu yatağı, Kolay
kaya etapları, Gece yürüyüşü Kaya tırmanış bilgisi (Güvenli tırmanış teknikleri)
Dağcılık Teknik malzeme bilgisi Malzeme özellikleri kullanım yerleri
Malzeme seçimi,yerleştirilmesi (Doğal tırmanış) İp deneyimi
Düğümün tanımı, düğümde arana özellikler ve çeşitleri Ana emniyet noktası hazırlama İple iniş yöntemleri ve uygulamaları Serbest iniş ve çıkış
7 Yaz dağcılığında beslenme ve sıvı alımı Harita-pusula ve dağda yön bulma
Rota bulma, basit ve zor arazilerde navigasyon kullanma ve diğer uygulamalar (GPS ve cep telefonu) Meteoroloji bilgisi Arazi ve hava koşullarından kaynaklanan tehlikeler Dağ hastalıklarının tanınması ve tedavisi (Aşırı yorulma, Hipotermi, donma,dehidrasyon, Akut dağ hastalığı, beyin ödemi, akciğer ödemi ve diğerleri.)
Acil durum prosedürleri ve olası risklerin önlenmesi 10 Dağcılık ve kaya tırmanışı için antrenman bilgisi
1.ve 2. Etap Kamplarda gerçekleşen proje hedefleri; *Bağımlılıkla mücadele, *Düzenli, disiplinli yaşamayı öğrenme,*Sporla güvende kalmayı öğrenme, *Doğada ve hayatta emniyet almayı öğrenme,*Ebeveynlerini anlayabilmeyi ve sorumluluk almayı öğrenme, *Bilgisayar oyunları dışında yaşanacak bir hayat olduğunu öğrenme, *Kendini ifade edebilmeyi ve mutlu olmayı öğrenme, *İpler, tüyler, seramik, taş, sazlık, fotoğraf ile görmeyi, üretmeyi ve sanatı öğrenme, *Dağcılık sporunu profesyonel öğrenme,*Vücut dilini Öğrenme, *Detaylara dikkat etmeyi öğrenme, *İnsanların ihtiyaçlarına dikkat ederek hayatı projelendirmeyi öğrenme, *Kültürel kaynaşmayı, doğaya ve canlılara sahip çıkmayı öğrenmedir.
Antrenörler: 5. Kademe Durmuş Ucgun, 2 Kademe Mehmet Sezgin, 2. Kademe Abdülkadir Avşar
Katılımcılar: Koordinatör Gül Soydan, Yardımcı Figen Buldu, Psikolog Ömer Kan, Psikolog Asistanı Ufuk Eren Soydan, Ömer Faruk Koç, Gülbahar Yıldız,Emre Güney, Mehmet Star Acar, Mustafa Aslan, Büşra Acar, Benevşe Kömür, Habib Aslan, GüldenerAlbayrak , Onur Mete Soydan, Fatma Karaca , Nur Muhammed Ögel, Dilara Temel, Can Yurdakul, Mutlu Çelik, Zehra Acar, Muhammed Emin Omur, Mert Kılıçarslan, Ali Aslan, Pelşin Duru Aslan, Hazal Naz Karataş, Recep Özpınar, Emine Ölgen, Necati Akgül, Arda Aslan,
Yaz ve Kış Dağcılık Eğitimi sonrası Gençler ; Olimpik Dağ Kayağı, Olimpik Spor Tırmanış Branşlarında profesyonel eğitimlerine devam edeceklerdir.
Gençlerimizin başarı hedeflerine ulaşmada, istihdam edilmelerinde Amazonlar olarak yanlarında olmak bizim için en büyük mutluluktur, ancak Gençler için bu projede Devletimizin yanımızda olması taktire şayandır.
Yunus Emre'nin dediği gibi
SEVGİ TÜM EKSİKLİKLERİ ÖRTER Amazonlar Kulübü Hayatta Emniyet Almayı
Öğreniyoruz Kamplarında Sevgimizle, bilgi ve birikimlerimizi Gençlerimize aktarıyor Hayata Güçlü bir
şekilde tutunmalarını sağlıyoruz.
19.08.2019 17:57:00