Kars'ta Kazlar Kuluçkaya Yattı, İlk Yavrular Baharla Birlikte Dünyaya Geldi
Kars'ta ilkbahar mevsimiyle birlikte kazların kuluçka dönemi başladı. Kent genelinde sezonun ilk "bilik" adı verilen kaz yavruları baharın gelişiyle birlikte dünyaya gözlerini açtı.
Kış aylarında sofraların vazgeçilmezi olan ve bölge ekonomisine önemli katkı sağlayan Kars kazlarının "bilik" olarak adlandırılan yavruları, kaz besicileri tarafından özenle yetiştiriliyor. Yaklaşık 28-31 günlük kuluçka süresinin ardından yumurtalardan çıkan yavrular, ilk etapta evlerde bakılıyor, ardından meralara salınıyor.
Kaz besicileri, kazların yumurtlama döneminde yumurtaları yünün içerisine, sıcak bir bölgeye yatay şekilde yerleştiriyor. Kuluçkaya yatan kazların altına konan bu yumurtalardan yavrular ortalama 1 ay içerisinde çıkıyor.
Kazların yumurtalarını titizlikle kontrol ettiklerini belirten kaz besicileri, "Kazlar kuluçkaya yattığı zaman ilk 10 gün içerisinde yumurtayı güneş veya lamba ışığına karşı tutarız. Yumurtada damarlar veya gözler oluşmuşsa içinde civciv olduğu anlaşılır. Eğer bu damarcıklar yoksa yumurta boştur, kazın altından alırız ki diğer yumurtaları rahatça çevirebilsin" ifadelerini kullandı.
Kars’ta kazlar kuluçkaya yatarken, sezonun ilk bilikleri de hayata merhaba dedi. İlk günlerinde evlerde annelerinin yanında bakılan yavru kazlar, biraz büyüdükten sonra dışarı çıkarılıyor. Sağlıklı gelişmeleri için anaç kazlarla birlikte meralarda otlatılan yavrular, bu sayede doğal ortamlarında büyüyor.
Kars’ta önemli bir yere sahip olan kazlar, birçok köyde vatandaşlar tarafından besleniyor. Kasım ve Aralık aylarında, kar yedikten sonra kesime alınan kazlar, kış sofralarının vazgeçilmezi olmaya devam ediyor.
15.04.2025 00:05:36