Kars'ta Yerel Yönetimler ve Demokrasi Sempozyumu

Kars’ta “Yerel Yönetimler, Demokrasi ve Kentleşme Politikaları” Sempozyumu düzenlendi.

Kars Güncel-Kars Kent Konseyi ile Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin (TMMOB) ortaklaşa düzenlediği Kars Kent Sempozyumunda, “Yerel Yönetimler, Demokrasi ve Kentleşme Politikaları” çok yönlü olarak dile getirildi.

“Yerel Yönetimler, Demokrasi ve Kentleşme Politikaları” Sempozyumda Gündeme Getirildi
Kars Belediyesi ve Kafkasya Sosyal ve Kültürel Araştırma Merkezi Derneği’nin destekleri ile belediyeye ait İsmail Aytemiz Parkındaki Kadın Mor Cafe’de düzenlenen sempozyumda, birbirinden değerli katılımcılar tarafından önemli sunumlar yapıldı.

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen ve Kars Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Onur Uludaşdemir’in açılış konuşması yaptığı sempozyuma katılan panelistler, gün boyu “yerel yönetim, kent politikaları, kent tarihi, mimari doku, kentsel planlama, kentleşme, hukuk, ekonomi, tarım ve kırsal kalkınma, nasıl bir yerel yönetim ve forum gibi konularda sunumlar yaptı.

Oturum başkanlığını TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Ayşegül Oruçkaptan’ın yaptığı ilk oturumda, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ruşen Keleş, “Yerel demokrasi ve Katılım”, Tarihçi Bağımsız Araştırmacı Doç Dr. Candan Badem “Çarlık Dönemi Kars’ta Kentleşme Süreci”, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Güven Arif Sargın, “Kent ve Mekan Politikaları”, Karadeniz Teknik Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlaması Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Gökhan Hüseyin Erkan, “Kent Gelişimi ve Kent Sosyolojisi” konulu sunumlar yaptı.

Oturum Başkanlığını Kars Kent Konseyi Yönetim Kurullu Üyesi Muzaffer Koçak’ın yaptığı 2. oturumda ise Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Prof. Dr. İlhami Bayramin “Kırsal Kalkınma ve Tarımsal Yapı”, Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği Başkanı İlhan Koçulu, “Kır- Kent İlişkileri ve Yerel Üretim” av. Gökçe Polat “Yerel Yönetim ve Hukuk”, Gaziantep Üniversitesi İşletme Fakültesinden Doç. Dr. Serkan Öngel “Kars Ekonomisi ve Sektörel Yapı” konularında sunumlar yaptı.

Oturum başkanlığını TMMOB Yönetim Kurulu 2. başkanı Selçuk Uluata’nın yaptığı “son oturumda ise Orta Doğu Teknik Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Tarık Şengül ile TMMOB Eski Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Önen “Nasıl Bir Yerel Yönetim ve Forum” konulu sunumlar gerçekleştirdiler.

İl dışından Kars’a gelen katılımcılar için Ani Ören Yeri gezisinin de düzenlendiği sempozyumda açılış konuşması yapan Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen, sempozyumu düzenleyen Kars Kent Konseyi, TMMOB ve destek veren Kafkasya Sosyal ve Kültürel Araştırma Merkezi Derneği ve tüm katılımcılara teşekkür etti.

Bilgen ‘ÇALIŞTAY YAPACAĞINIZA YOL YAPSIN’ Diyorlar.!
Özellikle Kars Kent Konseyinin ve Kars Belediyesinin düzenlediği bu türden sosyal ve kültürel faaliyetlerle ilgili olarak ‘Bunlar karın doyurmuyor, yol yapılsın” şeklinde söylentiler yapıldığına da işaret eden Başkan Bilgen, “Bazen şehirde böyle şöyle şeyler konuşuluyor. ‘Çalıştay yapacağınıza yol yapsın’ diyorlar. Biliyorum çalıştaylar karın doyurmuyor ama çalıştaylar da bizim için yol gösterici ve katkı sunucu oluyor. Neyi nasıl yapacağımızı birlikte tartışmamızı sağlıyor. Yoksa şehirde yapılan birtakım işlerin nasıl takdiri içine girmek gerekiyorsa, kim nereye ne yapmışsa hepsine teşekkür borcumuz varsa, yapılan yanlışları da tekrarlamama konusunda da böyle çalıştaylara ihtiyacımız var “ dedi.

BU KENTİ BİRLİKTE YÖNETMELİYİZ
Şehirde yaşayan her kesin karar süreçlerine ve yönetime katıldığı bir modeli inşa etmesi gerektiğine de vurgu yapan Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen, “Bu kenti güzelleştirmek, iyileştirmek ve daha yaşanabilir kılmak, daha onurluca, saygın bir şekilde sokaklarında dolaşmak, dışarıda Karslı olmaktan kaynaklı umutsuzluğu ve karamsarlığı kırmak bizim elimizdedir. Bu şehirde geçmişte çok acılar ve büyük travmalar yaşandı. Ama aynı zamanda güzel deneyimlerde var. Sadece acılarımızı öfkeye ve nefrete çevirmeden ama geçmişin başarılı deneyimlerinden de ‘bir kere yaptığımıza göre bir daha yapabiliriz’ duygusuyla, umuduyla ve inancıyla bu şehri birlikte yönetebiliriz. Hesap veren bir yönetim ve hesap soran bir toplum gerek. Hesap soran yoksa biz de bir süre sonra hesap vermekten vazgeçebiliriz. Aynı şekilde sivil toplumun karar süreçlerine katıldığı dolayısıyla mahallelerin, halkın, engellilerin, kadınların toplumun bütün kesimlerinin yönetime katıldığı bir modeli inşa etmek, Kars’ın birinci görevi olması gerekiyor. Yani Kars gibi bu küçük atölyede bu küçük şehirde eğer bunları hayata geçirebilirsek, başarı öykülerimizi bir araya getirebilirsek ve burada inşa ettiğimiz modelin sadece bölgemizdeki şehirler için değil, Türkiye’nin batısındaki büyük metropolleri için de örnek teşkil edebilir. Belki de onların mahalleleri için örnek olabilir. Çünkü büyük şehirlerin sadece bir mahallesi kadar yüz ölçümü ve nüfusumuz var. Ama nüfus ve yüz ölçüm olarak küçüklüğü, başarı olarak büyüklüğe dönüştürebilirsek, model olma kapasitesi ve performansı olarak başarıya dönüştürebilirsek, eminim Kars’ın Türkiye’nin barışına da, demokratikleşmesine de büyük bir katkısı olacaktır.”şeklinde ifadeler kulandı.

Sempozyuma Ardahan Belediye Başkanı Faruk Demir, Kars Belediye Başkanı Şevin Alaca, MÜSİAD Kars İl Başkanı Şahin Aydın, muhtarlar, STK ve oda temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

12.01.2020 20:13:00