Kars'ta Yolu Suyu Okulu Olmayan Köy!

Cumhuriyet Halk Partisi CHP Kars Milletvekili İnan Akgün Alp, hizmet anlamında sorun yaşayan köylerde açıklama yapmaya devam ediyor.

Kars'ta Yolu Suyu Okulu Olmayan Köy!

Cumhuriyet Halk Partisi CHP Kars Milletvekili İnan Akgün Alp, hizmet anlamında sorun yaşayan köylerde açıklama yapmaya devam ediyor.

Köy köy dolaşarak vatandaşların sorunlarını yerinde gözlemleyen CHP Kars Milletvekili Alp, Sarıkamış Yarkaya Köyü’nün sorunlarını gündeme taşıdı. Köy meydanında vatandaşlarla bir araya gelen milletvekili; su, okul, yol gibi birçok eksikliği dile getirdi.

“ÇOCUKLAR OKULA GİDEMİYOR”

Köyün en yakın okula mesafesinin 54 km olduğunu vurgulayan ve yeni eğitim yönetmeliğiyle birlikte taşıma sisteminin de kalktığını hatırlatan milletvekili Alp, öğrencilerin bu nedenle okula gidemediğini kaydetti. Taşıma sisteminin kaldırılmasına ilişkin yönetmelikle ilgili dava açtıklarını da kaydeden CHP Kars Milletvekili, bu sorunu birçok köyün ortak sorunu olduğunu ifade etti.

“COĞRAFYA KADERDİR, KADER GAYRETE AŞIKTIR BİZ DE ELİMİZDEN GELEN GATRETİ GÖSTERİYORUZ”

“Yarkaya’nın sorunu sadece okul değil.  (Yarkaya)’ Şorlu’nun suyu yok, yolu yok.”  diyen İnan Akgün Alp, Köyde ilginç insan hikayelerinin olduğunun altını çizerek, sorunları dile getirmeleri için vatandaşların konuşmalarını istedi. Bu talep üzerine köylerine gelen Milletvekili Alp’e teşekkür eden köy halkı, coğrafyanın kader olduğunu belirterek çocukların gerek eğitim gerekse yaşam şartları nedeniyle böylesi bir kadere terk edilmemelerini istediler.

KÜRTÇE DİNLEYİP, TÜRKÇE ANLATTI

Yaşlı teyzelerden talepleri ve sorunları Kürtçe dinleyen ardından Türkçe çevirisini yapan Milletvekili İnan Alp, Teyzelerin, tüm bu zorluklara rağmen bu köyden eğitim sürecini tamamlayıp öğretmen olmaya hak kazanan çocuklarının da atanamadığından yakındıklarını dile getirdi.

“KÖYLER BOŞALINCA, TARIM VE HAYVANCILIK DA YOK OLUYOR”

Zorlu şartlara rağmen köyde tarım hayvancılık yapmaya çalışan insanları yalnız bırakmamak gerektiğini söyleyen CHP Milletvekili, buna rağmen zor şartlar nedeniyle köyde birçok evin boşaldığını görmenin mümkün olduğunu söyledi. Yarkaya afet konutlarında oturan bütün köylüler içme suyu olmadığı için afet konutlarını terk ediyor. Hayvanlarını satıp Sarıkamış merkez ve Kağızman ilçelerine yerleşen köylülerin göçüne yan etkenler de neden olurken, köylerdeki hayvancılık ve tarım da tüm teşviklere rağmen gün geçtikçe yok olmaya devam ediyor.


28.09.2024 16:57:59