Kars Güncel- Kars Halkı "Nedir Bu Osmanlı Mahallesi Projesi, Kars Kalesi Civarında Neler Yapılıyor, Neler Oluyor" deme oku, öğren.
Kars Valisi Rahmi Doğan'ın Osmanlı Mahallesi Projesi hakkında açıklaması;
Osmanlı Mahallesi Projesi
Toplamda 56 bin 476 metre kare yeri Osmanlı Mahallesinde kamulaştırmışız. Bunun içerisinde Osmanlı Evleri için ayırdığımız yer 8 bin 646 metre yani 56-57 bin dönümlük araziden 8 dönümünü Osmanlı Evleri için ayırmışız geri kalan 49 bin metrekare alan yeşil alan. Şimdi oradan 400 aile çıktı hiç bir tanesini zabıta zoruyla, polis zoruyla evinden atarak çıkarttığımızı gördünüz mü? İnsanlar kendileri hatta içerisindeki hafriyatı da satarak eşyasını da arabasına yükleyerek gönül rahatlığı içerisinde gitti. Bu kadar aile böyle gitmişken böyle bir eleştiriyi haketmiyoruz.
Günay Vali zamanında yapılan proje yok, taslak çalışmalar var. Eski proje yok arkadaşlar. Ne kurulda var, ne de belediye de böyle bir proje var. Sadece bir takım taslak çalışmalar var. Bu taslak çalışmaların hiçbir tanesi projeye dönüşmemiş. Bunların hepsi çizilmiş, konuşulmuş ama nihai halini almamış projeler. Şimdi diyor ki burada, 'sosyal tesisler, dükkanlar vardı şimdi yok.' 56 bin dönümün 8 bin dönümünü, Osmanlı Mahallesi'ne ayırmışız. Osmanlı Çarşısı için 2 bin 500 metrekarelik yer ayırmışız. Kapalı alanı 3 bin 500 metrekare, nedir bu Osmanlı Çarşısı? İçerisinde dükkanların olduğu, kafeteryaların olduğu, lokantaların olduğu ve ortasında halkın rahatça gezip dolaşabileceği tavanının tamamen cam, güneş enerjisinden faydalanabileceği bir tesis yapıyoruz. Bu tesisi kim kullanacak? Yine Karslı kullanacak. Şimdi bizim 56 bin metrekare yerden, sadece 8 bin metrekaresini ayırdığımız o Osmanlı Evleri için ayırdığımız o alan gündeme geliyor. 49 bin metrekare alanı yeşil alan, sosyal tesis alanı olanı olarak ayırdığımız yer hiç göze gözükmüyor neredeyse buranın onda dokuzunu çevre düzenlemesine ayırmışız. Şimdi 56 bin metrekarelik bir alanı düzenlemenin maliyeti nedir biliyor musunuz?
Kars'ın Sorunu Koruma Amaçlı İmar Planının Olmamasıdır
Şimdi biz kurulu çalıştırmaya çalışıyoruz. Kurul çalışsın, kurul işlesin vatandaşın işi yürüsün istiyoruz. Şimdi biz kuruldan desteğimizi çektiğimiz zaman kurulun toplanma şansı yoktur, kapanacak herkeste beklemek zorunda kalacak. Kurulun şuanda mimar sorunu var, bina sorunu var, yer sorunu var. Biz Valilik olarak bunların tamamını gideriyoruz. Gidermek zorundayız, ama buradan şunu da söylüyorum asıl yapılması gereken Kars Belediye Başkanı tarafından koruma amaçlı imar planının yapılmasıdır. O Olmadığı için bugün herkes kurulun kapısında bekliyor. Sorun Kars'ın koruma amaçlı imar planının olmamasıdır.
Osmanlı Mahallesi Projesi Neden Başlamadı
Osmanlı Mahallesi niye başlamadı diye eleştiri alıyoruz. Osmanlı Mahallesinin kamulaştırmaları bitti, projeleri bitti , kuruldan geçti. Ama Türkiye'de bir işi yapabilmeniz için ihale prosedürleri var. yani bir işi yapabilmeniz için o kurallara uymak zorundasınız. Gel arkadaş sen yap diyemiyorsun ki büyük projeler bunlar. Şimdi ne yaptık bunu finansmanını bulmaya çalıştık. 6 Milyon SERKA'dan aldık, 13 Milyon DAP'tan aldık geri kalan kısmını oradaki Osmanlı Mahallesindeki yapıp satacağımız evlerle karşılayacağız. İhale süresi başladı, bunun bir tanesinin ilan süresi 40 gün. Yani Devlet diyor ki bir yeri yapacaksan 40 gün ilana çıkacaksın askıda duracak. Şimdi bu kırk günü beklemeden gidip bizim oraya kazma vurma şansımız var mı? mümkün mü dolayısıyla bu süreçleri bekliyoruz, bu süreçler bittikten sonra gidip kazmasını vuracağız, hem Beylerbeyi Sarayı hem Osmanlı Mahallesini ikisini birlikte başlatmış olacağız." dedi.
16.06.2017 01:17:42