Kars Yemeklerinin Tadı Damakta Kalıyor

Tadı damakta kalan Kars yemeklerini www.karsindegerleri.com derlerdi.

Kars Güncel- Tadı damakta kalan Kars yemeklerini www.karsindegerleri.com derlerdi. Bu güzel çalışmayı sizler için paylaşıyoruz. 

HÖRRE AŞI
Öncelikle bir çorbayla başlayalım. Un çorbası, şehrimizin en bilindik çorbalarından birisidir. Yapımı kolay ve zahmetsiz olan bu çorba, haftada en az 2-3 kez pişer Kars evlerinde. Üzerine de biraz yağ gezdirildiğinde büyük ihtimal parmaklarınızı da yersiniz.

ERİŞTE PİLAVI
Sonbahar geldiğinde Kars kadınlarının elleriyle açtığı erişteler, memleketimizin vazgeçilmez lezzetlerinden birisidir. İçerisine mercimeği de ekledin mi yeme de yanında yat olur. Unutmayın eriştenin elle açılması gerek!

HAŞIL
Kış yemeği için yapılan hazırlıkların başında gelen haşıl, buğdaydan hazırlanan özel bir bulgurun suda pişirilerek tereyağı ile buluşmasını konu alan bir film gibi. Üzerine de sarımsaklı yoğurt dökülüyor ve değmeyin keyfemize...

KETE
Kars yemekleri deyince hamurişine değinmemek olur mu? İşte vazeçilmez lezzetlerimizden birisi... Sabah, akşam fark etmeden yeriz. Ancak çayın yanında da bir başka lezzetli oluyor.

FESELLİ
Karsımızın en lezzetli yemeklerinden olan bu güzel hamur işi, kare olarak da kesilebiliyor. İçine yağ eklenen mayalı hamur sacın üzerinde yavaş yavaş pişiyor. Gerçekten de lezzeti pek meşhur...

KATMER
5 kat açılan incecik yufkalar, rulo şeklinde tepsiye yerleştirilir. Diğer katmerlerden de farkı aslında tam olarak budur. Çay saatlerinin olmazsa olmazıdır.

NEZİK
Feselliden farkı, kullanılan hamurun su yerine kaymakla açılmasıdır. Lezzetini de zaten buradan alır. Biraz bekletilen hamur kalın bir yufka biçiminde açılır. Açılan yufkalar doğrudan sacın üzerinde ters düz edilerek pişirilir.

KAŞAR PEYNİRİ
Sabah, akşam her gün, her öğün yenir. Kars'a gidecek olan bir tanıdık, bir arkadaş varsa ısrarla istenir. Özellikle eskisi makbuldür.

BAL
En tanınmış ürünlerimizden biridir Kars balı. Haklı şöhretini yüksek rakımlı tepelerdeki soğuk iklim kır çiçeklerinden alır. Bu çiçekler ağaçtan arınmış ve tarımın olmadığı düz yaylalarda yetişmektedir. Bu bölgeler çiçek balı yapımına çok uygundur. Ayrıca tarımın olmayışı da bölgeye kimyasal madde bulunmayacağı anlamına gelir ki bu bal için çok önemlidir. Bu tarz ballar kristalize olma özelliğine sahiptir. Bu özellik saf çiçek balının bir özelliği olup balın genel yapısını kesinlikle bozmaz. Kristalize olan bal 60 derecede ısıtıldığında bile içerdiği değerlerden hiçbir şey kaybetmeden eski görünümünü alır. Bu bir doğal olaydır ve kesinlikle hakiki ballarda oluşur.

KAZ YEMEĞİ
Kelimeler kifayetsiz... :)

UMAÇ HELVASI
Çorbayla başladık, tatlılarla bitirelim. Umaç helvasının diğer helvalardan yapımı biraz faklıdır. Una kavurma işlemi yerine, hamur gibi yoğurma işlemi uygulanır. Püf noktalarından birisi de hazırlanan unlu hamurun kızgın yağın içine dökülmesidir. Ve sonra da şekerli su ile buluşturulur. Kokusu bile doyurmaya yeter.

HASUDA
Hazırlanan şerbetin içine unun girmesiyle oluşan bu tatlı son derece pratik ve aniden gelen misafirleri olan ev sahibinin kurtarıcısı. Hadi afiyet olsun.

HANGEL


Kaynak: KarsinDegeleri / www.karsindegerleri.com
15.08.2018 18:00:00