Kars'ın Şehiriçi Yollarına Bakanlık Çözümü

Bir dizi ziyaret programı ve etkinlikler amacıyla havayoluyla Kars'a gelen Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'ın bugün verdiği müjdeli haber Kars'lı vatandaşları sevindirdi.

Kars Güncel- Kars'ta 2 tane çağrı merkezi, Kars-Digor-Tuzluca bölünmüş otoyolu temel atma töreni ve Kafkas Üniversitesinin 2016-2017 eğitim öğretim akademik açılış törenine katılmak üzere Kars'a gelen Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan Kars-Digor arasında yapılacak olan yaklaşık 30 km'lik karayolu'nun temel atma töreninde artık Kars'ın şehiriçi yollarının da başında olduğu Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından Karayolları 18. Bölge Müdürlüğünce yapılacağını Kars'lılara müjde olarak açıkladı.
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Kars-Digor-Tuzluca Bölünmüş yolunun temelini attı.

Digor yolu üzerinde gerçekleştirilen temel atma törenine; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Karayolları Genel Müdürü İsmail Kartal, Kars Valisi Rahmi Doğan, AK Parti Kars Milletvekili Selahattin Beyribey, Kars Eski Milletvekili Yunus Kılıç, Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, AK Parti Kars İl Başkanı Adem Çalkın ve Karslılar katıldı.

DOĞU KARADENİZ'İN VE KOMŞUMUZ GÜRCİSTAN'IN DA BÖLGESEL ULAŞIMDA GEÇİŞ NOKTASINI OLUŞTURMAKTADIR

Törende açılış konuşması yapan Karayolları Genel Müdürü İsmail Kartal,  Serhat şehri Kars'ın önemli ulaşım yatırımları arasında yer alan Kars-Digor-Tuzluca ayrım yolunun Kars'ı Avrupa'dan başlayarak Kafkaslara ve Ortaasya'ya uzanan ana koridor üzerinde yer aldığını söyledi. Bu yolun Anadolu'nun Kafkaslara açılan kapısı olması bakımından da önem arz etmekte olduğunu söyleyen Kartal: "Şehrin uluslararası niteliğe sahip ulaşım ağında Kars-Digor/Tuzluca yolu Kars'ı Digor üzerinden Nahçıvan'a ve İran'a bağlamaktadır. Bu güzergah aynı zamanda Doğu Karadeniz'in ve komşumuz Gürcistan'ın da bölgesel ulaşımda geçiş noktasını oluşturmaktadır. Bu bakımdan mevcut yolumuzun uzunluğu 85 kilometredir. Projeli olarak 79 kilometreye düşen bu yolumuz 6 kilometre kısalma sağlayarak sati kaplama seviyesinde ihalesi yapılmış olup bugün itibariyle temel atma törenine gelmiş bulunmaktayız." dedi.

76 BİN METREKÜP CİVARINDA MICIR KULLANILACAKTIR

Karayolları Genel Müdürü İsmail Kartal bu proje kapsamında ana iş kollarını da özetleyerek şunları söyledi:

"Yaklaşık 8.5 milyon metreküp toprak hareketi var. 65 bin metreküp civarında bir beton işimiz var. Üst yapı olarak da yaklaşık 2 milyon ton civarında sati kaplama olması nedeniyle de 76 bin metreküp civarında mıcır kullanılacaktır. Bölünmüş olun tamamlanması halinde 6 kilometrekısalmayı da dikkate aldığımızda bakım, onarım, işletme ve özellikle kar mücadelesi anlamında büyük bir tasarruf sağlamış olacaktır. Kuruluş olarak bölünmüş yol çalışmalarında baştan olmak üzere gerçekleştirdiğimiz tüm yatırımlarda etkin, ekonomik, sürdürülebilir bir yol ağının tesis edilmesi amaçlanmaktadır."

KARS'TA YOL HİZMETLERİ

Bakan Ahmet diğer yatırımlara da değinerek şöyle konuştu:

"Kars'taz 93'ten 2003'e kadar 27 km bölünmüş yol yapılmış. Harcanan para 36 milyon TL. AK Parti döneminde ise 166 km daha konulmuş 35 milyon TL'ye karşı bizim dönemimizde 615 milyon TL. Neredeyse 18 katı. 10 yılda yapılan 35 milyon TL. 13 yılda yapılan 615 milyon TL. Yani 18 kat. Sadece bu sene bölgemizde karayolları 50 milyon TL harcamış. Onların 10 senede harcadığı para kadar biz 10 ayda harcamışız. Yeter mi, yetmez. Biz Ardahan'a, Erzurum'a, Iğdır'a sıcak karışımlı yollarla kavuşmalıyız. Dedik ki Sarıkamış'ın içini de, selim'in içini de yapmalıyız ve yaptık. Şimdi de Akyaka'yı, Arpaçay'ın içindeki yolları karayolları marifetiyle sıcak asfalt haline getiriyoruz. Hayırlı uğurlu olsun. Kağızman Kesikköprü yolunu yatık bitti. O da yetmez Kars'ı Kağızman'a bağlayacak yolun da ihalesini yaptık. İnşallah yakında onun da temelini atacağız.

KARS ŞEHİR MERKEZİNİ İHMAL ETMEYECEĞİZ

Kars şehir merkezini ihmal etmeyeceklerini de aktaran Bakan Arslan, "İli ihmal edemeyiz. İli ihmal etme lüksümüz yok. Başbakan Binalı Yıldırım bakanken harekete geçti; Havaalanı yolu, İsmail Aytemiz bulvarı. Ardahan yolundan gelen Hüseyin Atak Bulvarı, Paşaçayır yolu. O zaman bakanımıza arz etmiştik ve başlayıp bitirdik. O 4 yolu da Karslı bugün gururla kullanıyor. Kars dışından gelenler diyor ki bu yolları yaptınız şehir şehir olmaya başladı." diye konuştu.

BELEDİYENİN İMKANLARI KISITLI AMA BİZ KARAYOLLARI OLARAK ŞEHİR İÇİNE GİRİYORUZ

Belediyenin kısıtlı imkanlarının olmasının şehir içindeki yol hizmetlerini aksatmayacağını, karayollarının desteğini esirgemeyeceğini de anlatan Bakan Arslan, "Şu anda bakıyoruz elbette ki belediyemizin imkanları kısıtlı. Belediye imkanlarıyla geriye kalan yolları yapmakta zorlanıyor. Biz Karslıyı yalnız bırakmayacağız. Şimdi size söyleyeyim; Bu yolun devam şehrin içine giderken Digor yolu diye bahsettiğimiz yolu tamamen sıcak asfalt haline getireceğiz. Ani yolu veya sizin Subatan yolu dediğiniz yol. Ani yolunu da sati kaplama. Kıştan bahara köstebek yuvası oluyor. Onun da sıcak asfalt ihalesi yapılıyor. Ancak orası çevre yoluna geldikten sonra şehir içine girişi olan Subatan yolunu da sıcak asfalt yapacağız. Sadece bu mu? Yetmez. Şehrin içinde Mihralibey köprüsünden Üniversitenin içine Cumhuriyet köyüne giden yol var. Orayı da sıcak asfalt yapıyoruz. Şehrin içinde 3 tane yolla yetinemeyiz. Tek olmaması lazım. Hüseyin Atak Bulvarı ve Paşaçayır yolunda da kaliteli sıcak asfaltı karayolları yapacak. Valilik önünden İnönü caddesinden Mihralibey köprüsüne karayolları kalitesiyle bağlanmazsa o da eksik kalır. Onu da yapıyoruz. Sadece şehir içindeki 4 projenin bedeli 25 milyon TL. Daha önce 40 milyon TL'lik yollara ilave 25 milyon TL ilave yol yapıyoruz. En çok da Murtaza Başkan gülüyor çünkü hizmet etmek adına bunları yapmamız lazım." dedi.

kaynak:kha



13.10.2016 16:10:39