Kars'ta Temizlik İşçilerinin Zorlu Kış Mesaisi

Kars Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü ve Şafak Temizlik A.Ş. şehrin temizliği için kar kış, gece gündüz demeden çalışıyor.

Kars Güncel- Kars'ın en büyük sorunlarından birisi olan temizlik konusunda Kars Belediye Başkanlığı'nın ihale ile bu görevi verdiği Şafak Temizlik A.Ş. 25 araçlık temizlik filosu ve 120 kişilik personeliyle birlikte gece gündüz, kar kış, yağmur çamur demeden temizlik faaliyetlerini yürütüyor.

Şafak Temizlik A.Ş. Müdürü Muhammet Umurbek Kars'ta yapılan temizlik çalışmalarıyla alakalı olarak Kars Güncel'e yaptığı açıklamada; 

"Kars'ın Temizlik işlemlerini yüklenen şirketimiz, 7-24 esasına göre 07.00-15.00-23.00 ve 07.00 olarak 3 vardiya çalışan temizlik işçileri, her gün kendileri için belirlenen mıntıkalarda çöp toplamaya çıkıyorlar. Bazı bölgelere hergün bazı bölgelere gün aşırı gidiliyor. Okul, hastane, askeriye gibi günde iki kez çöplerin toplandığı bölgeler bile bulunuyor. Bazı işçiler kamyonla çöp toplamaya çıkarken, bazı işçiler ise süpürge ve faraşla ara sokakları süpürüyor. Süpürge makinelerimiz ise ana cadde ve bulvarlarda yol kenarlarını süpürüyor" dedi.

Konuşmasına Kars'ta başlayan kış mevsimiyle birlikte Şafak Temizlik olarak yaptıkları kar temizleme çalışmaları hakkında bilgi vererek devam eden Şirket Müdürü Umurbek;
"Yılın ilk karının yağması ile birlikte temizlik işçileri de kaldırımları temizleme sezonunu açtı. Kars'ta aniden bastıran yılın ilk kar yağışı sonrasında, Şafak Temizlik şirketi personellerini, kaldırım temizleme çalışmasına yönlendirdi. İşçiler, bu kez gece kar temizleme mesaisi yaptılar. Yaz aylarında kaldırımları tozdan ve çöpten süpürgeleri ile temizleyen işçiler, bu kez ellerine tahta küreklerini alarak, kaldırımları kardan temizlemeye çalıştılar. ana arterlerdeki kaldırımları kardan temizleyerek, vatandaşların daha rahat yürümesini sağlamaya çalıştık.

Temizlik  İşçileri Yaptıkları İş Hakkında Ne Dediler ?
 
Savaş Kınsın (32): "Zorluklarına alıştık. Yaz kış sıcak soğuk demeden çalışıyoruz. Bence bu iş dünyanın en zor mesleği. Çünkü sürekli pisliğin içindeyiz. Her an mikrop kaparak hasta olma riski taşıyoruz. Geçim sağlamaya çalışıyoruz.

Erhan Kaya (37): "Geçe gündüz çöp topluyoruz. İşimiz bu. Kokusu bir yandan özellikle sıcaklarda terliyoruz çekilecek gibi değil ama ekmek parası için katlanıyoruz. Yağmur da kar da yağsa sıcakta olsa çöp toplamak zorundayız. Bazen mikrop kaptığı için hasta olan arkadaşlarımız da oluyor. Sürekli sağlık kontrollerinden geçiyoruz ama yine de işimiz bu açıdan çok büyük risk taşıyor". 
Nurettin Kurt (55): "Bu iş her zaman risk taşıyor. Özellikle kamyon arkasında gittiğimiz zaman arkadan gelen ve yandan geçen araçlar tarafından ezilme riski taşıyoruz. Bu yüzden ölen ve yaralanan arkadaşlarımız bile oldu. Çok riskli bir iş.  

İşçiler, yaptıkları işten şikayetçi olmazken, tek sorunlarının soğukta çalışmaları olduğunu söylediler. Ayrıca vatandaşlardan evlerinden çıkan moloz türü atıkları çöp konteynerlerine atmamalarını isteyen temizlik işçileri, "Bu molozlar araca zarar veriyor ve çalışmalarımızı sıkıntıya sokuyor." dedi.






02.11.2016 13:05:58