Sonunda Kars'ı Düşünen Birisi Çıktı

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kars eski İl Başkanı Oktay Aktaş'ın 'Kars için icraat mı? Söylem mi?' başlıklı yazısı:

Kars Güncel-Hükümetin, "cazibe merkezi" olarak seçtiği iller arasında yer alan Kars'ın treni bir kez daha kaçırmaması için harekete geçmesi gerekiyor. Biz Karslılar, açıklanan bu yeni fırsatı en iyi şekilde değerlendirmemiz gerekir. Başta Sayın Bakan ve Sn. Milletvekili ile Sayın Kars Valisi olmak üzere sivil toplum örgütleri, yatırımcı bürokratlar ve üniversiteden hocalarımızın da içinde bulunacağı bir komite oluşturulması gerekir. Teşvikler ve yatırımlar için kısa, orta, ve uzun vadede yapılacak teşvikler için acil eylem planları hazırlanmalıdır. İlimize ve ilçemize hangi yatırımın ve nelerin yapılması gerektiği ayrı ayrı belirlenmesi gerekir.

Sayın Bakanın işaret ettiği gibi Kars bu tarihi fırsatı en iyi şekilde değerlendirmelidir. Şimdiye kadar gelen tüm fırsatları söylemler yüzünden hep kayıp ettik. Artık bu içi boş söylemlerden kurtulmamız gerekir. Söz değil icraat yapmamız gerekiyor, Çünkü bugünkü Hükümette Kars'lı Bakanımız var.

Bütün Kars'ın el ele verip hükümetin sağladığı bu ciddi yatırım imkanından şehrimizin kalkınması gelişmesi yolunda çaba sarf etmesi gerekir. Ama görüyorum ki, hiçbir ön çalışma hazırlık komite dahi ve oluşum veya birliktelik çalışma ekipleri oluşturulmamıştır.

Sayın Vali'mizin Başkanlığında siyasilerimiz, üniversitemiz, sivil toplum kuruluşlarımız ve yatırımcılar hep birlikte çalışmalıdır. Bu kadar avantajlı bir durum varken bundan gerektiği gibi yararlanmazsak çok yazık etmiş oluruz. Şehrimizi kalkındırmak için bundan daha iyi fırsat olamaz. Kars, kalkınmak ve gelişmek için kaynaklardan yararlanmayı sonuna kadar hak ediyor."

Bu şehrin kalkınma hayalinin ne zaman gerçekleşeceğini, geleceğinin nasıl şekilleneceğini bugün alınacak kararlar ve yapılacak tercihler belirleyecektir. Geçmişte bu çapta olmasa bile çoğu fırsatı bir türlü layıkıyla değerlendiremedik.

Devletin çok cazip imkanlar sunacağı alanlar arasında hayvancılık, tarım ve organik tarım, süt ve süt işletmeciliği gibi alanlar geliyor. Tabii ki beraberinde başka bir çok sektörde olacak. Bu sektörlerin alt sektörleri de olabilir. Mesele hayvancılık ikiye ayrılır. Besi hayvancılığı ve süt hayvancılığı. Özellikle bilgiye ve ileri teknolojiye dayalı hayvancılık politikalarına önem verilmelidir. Küçük ama verimli çalışan tarımsal işletmelerin desteklenmesi, üretiminin artırılması gerekir.

Çok değerli Karslılar, Doğu ve Güneydoğu'nun kalkınması için neredeyse son otuz yıldan beri hemen her hükümet tarafından çeşitli teşvikler ve buna benzer paketler açıklandı. Bir çok imkanlar sağlandı ve onlarca yeni düzenlemeler yapıldı. Ancak tüm bu olumlu adımlara ve uygulamalara rağmen, başta İlimiz ve her iki bölge de arzulanan ölçüde bir kalkınma gerçekleşemedi maalesef. Üstelik son yıllarda hız kazanan göç bile bir türlü önlenemedi.

2002 yılından beri tek başına iktidar olan AKP Hükümetleri, cazip gelebileceğini düşünerek birbirinden farklı teşvik paketleri açıkladı. Bu paketlerin sürelerini uzun tuttu. Ama yine de ne Doğu'da ne de Güneydoğu'da beklenen "büyüme ve kalkınma hamlesi" bir türlü gerçekleşemedi. Kars bu teşvikten en az yaralanan hatta hiç yararlanamayan belki de tek il olmuştur.

Açıklanan bu kadar teşvik ve pakete rağmen aksine bu yıllar içinde hem sermaye hem de beyin göçü hızla devam etti. Maalesef Kars'ımızda Doğu ve Güneydoğu'dan insanlar sürekli başka memleketlere göçtü, İller ilçeler ve köyler de göç yüzünden eridi durdu?

Hükümet, önceki teşvik paketlerinden bağımsız olarak bu kez çerçeveyi dar tutarak, her iki bölgede birkaç ili kapsayan cazibe merkezleri ilan etti.. işte o cazibe merkezi kapsamına giren illersen birisi de Kars'tır. Korkarım ki, bu cazibe merkezin de bir sonuç alamayalım?

Kars'ın cazibe merkezi ilan edilmesi, amacına giden yolda en önemli bir kilometre taşı olarak görülmesi gerekir. Kars halkı, haklı olarak inanıyor ki, cazibe merkezi yasası ile Kars'a hem kamu, hem de özel sektör eliyle yeni iş imkanları ve yeni yatırımlar gelecek. Ama akılcı bir planlama yapılırsa gelir.

Kars şu ana kadar kalkınmadan yararlanamayan ender illerden birisidir. O yüzden bu tarihi fırsatın çok iyi değerlendirilmesi gerekir. Süratle bir eylem planı oluşturulup bu eylem planını takip edecek uygulama takip birimleri oluşturulmalıdır. Bu acil eylem planı, içerisinde Sayın Valimiz, Başkanlığında Üniversite'den akademisyenler ve sivil toplum kuruluşlarının bürokratları yer alacağı bir komitenin öncülüğünde oluşturulmalıdır.

Biz Karslılar, bir kere daha yakaladığı fırsatı kaybetmek istemiyoruz. Çünkü Lojistik merkezi Erzurum'a kaptırdık. Erzurum bu dev projeyi ortak aklı kullanarak Kars'ın elinden almış ve 1. 2. Etap Lojistik merkezinin tüm idari ve diğer binaları bitmiş durumdadır. Lojistik merkezi Kars'a hala aradan 6. Yıl geçtiği halde daha ihale yapılacak diye oyalanmaktadır. Kars lojistik merkez konusunda treni çoktan kaçırmıştır. Siyasilerimiz sadece söylem yapmıştır. Ben 6. Yıldır bu konuyu Kars gündeminde tuttum keşke yanılsaydım? Lojistik merkez konusunda gerçekleri hep Kars halkından saklamışlardır.

Sayın Bakan Sn. Milletvekili Kars cazibe merkezi olacak diyorsunuz ama biz Karslılar her zaman bu sözü duyarız politikacılardan: "bu şehrin makus talihini değiştireceğiz" diye. Bu söz söylendiği zaman her bir Karslı tebessümle bakıyor. Bugün söylemler geçmişte olduğu gibi çok güzel ama zaten Kars halkı bu söylemlerle aldatılmadı mı?

Kars için Söylem çok maalesef İcraat şimdiye kadar yok. Kars'ın Bu Tarihi Fırsatı Kaçırılmamalıdır?

******************************************

Kars'ın Lojistik Köy Çıkmazı! ( 08/06/2016 )


 
Kars'ta yapılması düşünülen Lojistik Merkez, birkaç kez yer değiştirmesine rağmen maalesef bir türlü ne temeli atıldı, ne de yapımına başlandı.

Yani Lojistik Merkez bilmecesi Karslıların da kafasını karıştırmaya devam ediyor. Geleceklerini her şeyini Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu ve Lojistik Merkeze bağlayan Karslılar, Lojistik Merkezin yapılacağına bir türlü inanmıyor.

Siyasiler, bürokratlar defalarca 'Lojistik Merkez Kars'ta yapılacak.' Diyor olsalar da, BTK Demiryolu hattı tamamlanınca, yapılan açıklamalar 2016 yılı sonu deniliyor. BTK'dan gelen trenler yükü nereye boşaltacak? Sorusunu akıllara getiriyor.

Oysa yanı başımızda Erzurum'da Lojistik Köy'ün tamamlanmış olması, Kars'tan geçen BTK Demiryolu hattından gelen yüklerin Erzurum'daki Lojistik Köyde indirileceği ve buradan başka ülkelere gönderileceği ihtimali ortaya çıkıyor.

Çünkü Kars'ın Lojistik Merkezi yok! Durum böyle olunca yine Erzurum'un pastadan büyük dilimi kapacağını görünüyor.

Lojistik Merkez geçen sene etüt çalışmaları yapıldı. Bu yıl yine boş arazi o şekilde bekliyor. Her gelen Sanayi Sitesi bölgesinde bulunan Lojistik Merkezin yapılması düşünülen yere gidiyor ancak ne hikmetse bir türlü yapımına başlanmıyor. Karslılarda her şeyde olduğu gibi Lojistik Merkezde de aldatıldıklarını düşünüyor.

Karslılar artık Ulaştırmanın tam başında olan bakanlarından Lojistik Merkez ile ilgili kazma vurmasını bekliyor. Aksi takdirde  Lojistik Köy'ün Erzurum'a kaydırıldığı gerçeği ortaya çıkacak.

Yılan hikayesine dönen Lojistik Merkez gerçekten Kars'ta yapılacak mı?

Bu soru Karslıların kafasını kemiriyor.












***************************


Öte Yandan Lojistik Köy Merkezinin birinci etabının Erzurum'da bittiğinin ikinci etabın ise çalışmalarının başlandığının haberini aşağıda siz okuyucularımıza sunuyoruz. 



Erzurum'da lojistik köyde ikinci etapa geçildi 
Erzurum Palandöken Lojistik Köyü birinci etap proje çalışmasının tamamlanmasının ardından, ikinci etap inşaat işleri ve demiryolu bağlantılarının yapımına başlanıyor. 
Ana amacı ulaştırmada, araç kullanımı, insan gücü organizasyonu, ambar kullanımı, lojistik zinciri optimizasyonu ile toplam ulaştırma ve personel maliyetlerinde azalma, ulaştırma operatörlerinin toplam iş hacminde artış sağlanarak yüksek kalite düzeyine ulaşmasını sağlamasının yanı sıra, Erzurum'un sosyo-ekonomik yapısına canlılık getirmesi beklenen, Erzurum Palandöken Lojistik Köyünde, projesi ve hazırlıkları tamamlanan ikinci etap ihalesinin Nisan ayı içinde yapılacağı belirtildi.

26 milyon liraya tamamlanan birinci etap çalışmalarında; Trafo Binası, Su Deposu Binası Gözetleme ve Röl Evi Kulesi, İdari ve Sosyal Tesisler Binası, Loko Bakım Onarım Atölyesi, Müşteri Depo ve Müşteri Konteynır Alan dolgusu, Yükleme Boşaltma Sahası, Yüksek Yük Yükleme Rampası, Lojistik Müdürlüğü Binası Tüm tesisin yağmur suyu hattı ve çevre ihate duvarı yapılan Lojistik köyün, ikinci etabında yaklaşık 10 kilometre demir yolu üst yapı bağlantı yapılması (ray döşenmesi), ek depolama ve manevra alanları ile müşteri depo ve konteynır alanları ve karayolu bağlantısı için üst geçit yapılması planlanıyor.
Türkiye'de yapılması planlanan 19 Lojistik köy merkezinden biri olan ve 2016 yılı sonu itibariyle tamamlanması hedeflenen, 360 bin metrekare alan üzerine kurulacak olan, Erzurum Palandöken Lojistik Köyünün hizmete girmesiyle, Erzurum'un bölgenin önemli lojistik merkezlerinden birisi haline gelmesi ve aynı zamanda şehir, bölge ve ülke ekonomisine önemli katma değer kazandırması bekleniyor.
Lojistik köy inşaatında birinci etabın tamamlandığını, ikinci etap proje ve ihale sürecinin hızlı ilerlediğini ve Nisan ayı içinde ihale ilanına çıkılacağını belirten Vali Dr. Ahmet Altıparmak, "Lojistik köyleri bulundukları çevrenin ekonomik kalkınmasına önemli katkılarda bulunmaktadır. Erzurum ekonomisine de etkisi fazla olacaktır. Erzurum 4.5 milyonluk bir nüfusa hitap eden bir bölge şehridir. Bu bizim için önem arz eden ve sürekli takibinde olduğumuz bir yatırımdır. Erzurum'un da lojistik merkezle birlikte kısa sürede kalkınacağına ve gelişeceğine inanıyorum. Bu projede emeği geçen ve özellikle ikinci etap projenin bu kadar kısa sürede ihaleye çıkılmasını sağlayan başta eski İçişleri Bakanımız Efkan Ala olmak üzere herkese teşekkür ediyorum" dedi. 

 



17.10.2016 12:07:06