"Tarihi Kimliğiyle Kars Kenti Projesi" Hayata Geçti
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) desteğiyle hayata geçirilen “Tarihi Kimliğiyle Kars Kenti Projesi”nin açılışını gerçekleştirdi. Yaklaşık 50 milyon TL bütçeyle tamamlanan proje, Serhat Kalkınma Ajansı tarafından hazırlandı ve 2,5 yıl süren çalışmalarla uygulandı.
Açılış töreni Kars İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Konferans Salonu’nda düzenlendi. Programa, Bakan Kacır’ın, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Maria Luisa Wyganowski ile Karslı yetkililer ve çok sayıda davetli katıldı.
Tarihi ve Kültürel Doku Korundu, Turizm Güzergâhı Oluşturuldu
Proje kapsamında, Haydar Aliyev Caddesi üzerinde yer alan 22 tescilli ve 12 tescilsiz bina restore edildi. Cephe iyileştirmelerinin yanı sıra caddede kaldırım ve yol düzenlemeleri, çevre aydınlatmaları, yönlendirme tabelaları ve sokak mobilyaları yerleştirildi. Böylece yaklaşık 680 metrelik turistik bir rota oluşturuldu.
Ayrıca, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Ani Ören Yeri’nde de çevresel iyileştirme ve ziyaretçi deneyimini artırmaya yönelik düzenlemeler yapıldı. Alanın etrafı koruma çitleriyle çevrildi, bilgilendirme panoları ve yönlendirme tabelaları yerleştirildi.
“Kars, Turizmde Marka Şehir Olacak”
Projenin Kars’a hayırlı olmasını dileyen Bakan Kacır, “Kars, kadim tarihi, kültürel mirası ve doğal güzellikleriyle Türkiye’nin önemli turizm destinasyonlarından biri olma yolunda hızla ilerliyor. Bu projeyle birlikte Kars’ın turizmdeki marka değeri daha da artacak. Şehir ekonomisine ciddi katkılar sağlayacak” dedi.
Kacır, sadece bu projeyle değil, Kars genelinde yapılan çok sayıda yatırımla şehrin çehresinin değiştiğini de belirtti. Son 22 yılda Kars’ta gerçekleştirilen yatırımlara dair şu verileri paylaştı:
223 yatırım teşvik belgesi ile 20 milyar TL sabit yatırım ve 12 binden fazla istihdam sağlandı.
Kars OSB’nin alanı 149 hektardan 253 hektara çıkarıldı, altyapı için 292 milyon TL kaynak aktarıldı.
KOSGEB destekleriyle 2.483 KOBİ’ye toplam 537 milyon TL destek verildi.
Serhat Kalkınma Ajansı aracılığıyla 329 projeye 914 milyon TL finansman sağlandı.
DAP Bölge Kalkınma İdaresi ile 75 projeye 559 milyon TL kaynak aktarıldı
Kars’a Yeni Turizm ve Üretim Yatırımları Geliyor
Kars’ın yerel ürünlerinin markalaşmasına yönelik çalışmalar kapsamında, Kars gravyer peyniri, balı, el halısı, kaşarı, kaz eti ve Kağızman elması gibi 10 ürün coğrafi işaretle tescillendi.
Öte yandan, kentte Türkiye’nin ilk peynir müzesi kuruldu, Sarıkamış’ta kayak turizmini destekleyecek yatırımlar hayata geçirildi. Kars Bedesteni ve Çayı Projeleri ile şehirde yeni destinasyon alanları oluşturuldu. Ayrıca, Ebul Menuçehr Camii restore edilerek yeniden ibadete açıldı.
Bakan Kacır, önümüzdeki dönemde de Kars’ın öncelikli dönüşüm illeri arasında yer almaya devam edeceğini belirterek; kaz ürünleri entegre tesisi, kavılca buğdayından unlu mamul üretimi, süt ürünleri işleme ve 5 yıldızlı otel yatırımı gibi projelerin hayata geçirileceğini açıkladı.
Ayrıca, gençlerin teknoloji alanında gelişimini desteklemek amacıyla kurulan Deneyap Teknoloji Atölyesi’nde 128 öğrenci eğitim alıyor. Tarihi bir süt fabrikasının da bilim merkezine dönüştürülmesi planlanıyor.
"Türkiye Yüzyılı’nda Kars Parlayacak”
Kars’ı kalkınma yolculuğunda daha ileri taşımak için kararlılıkla çalıştıklarını ifade eden Bakan Kacır, “Türkiye Yüzyılı’nda Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Kars’ı yeni eser ve hizmetlerle donatmaya devam edeceğiz” dedi.
25.04.2025 19:23:21