Türkiye'nin 2. Efes'i toprak altında bekliyor

İzmit'te 2 bin yıllık tapınak merdivenlerinin ortaya çıkması sonrası hızlandırılmak istenen kazı çalışmaları, kamulaştırma engeline takıldı. Ortaya çıkarılmak istenen Nikomedia uygarlığına ait liman kentinin Efes'ten daha büyük olduğu tahmin edili

Kars Güncel-Kocaeli'nin İzmit ilçesi Çukurbağ Mahallesi'ndeki kazı alanında devam eden çalışmalarda ortaya çıkarılan 2 bin yıllık tapınak merdivenleri kazıların önemini arttırdı. Son olarak 'sağlık tanrıçası' heykeli başta olmak üzere birçok eserin bulunduğu alanda yapılan kazılarda 2 bin yıllık olduğu tahmin edilen mermerden yapılmış 17 basamaklı tapınak merdivenleri gün yüzüne çıkartıldı. Dar sokaklarla ve çok sayıda evle çevrili, Efes Antik Kenti'ne rakip olabileceği tahmin edilen alanda genişletilerek devam edilmesi istenen kazılar ise kamulaştırma engeliyle karşılaştı.

Çukurbağ Mahallesi Bahariye Caddesi üzerinde bulunan kazı alanında son yapılan çalışmalarda ortaya çıkan eserler, Anadolu'daki en büyük medeniyetlerden biri olan Nikomedia uygarlığına ait eserlerin gün yüzüne çıkartılması çalışmalarını hızlandırdı.

Kazı yapılan alanın Nikomedia uygarlığının kalbi olduğunu söyleyen İl Kültür ve Turizm Müdürü Adnan Zamburkan, "Burada yapılan her kazı sonucunda mutlaka tarihi eser ortaya çıkmaktadır. Burada yine sondaj kazısı sonucunda bir heykel bulundu. Bu heykelin bulunması sonucunda, Müze Müdürlüğümüzce burada kazı devam ettirildi. Ve devamında da bu merdivenlerin burada var olduğunu gördük. Yapılan çalışma sonucunda 2 bin yıllık olduğu tahmin edilen merdivenlerin 17 tanesi ortaya çıkartıldı. Geri kalanları da yine yapılacak çalışmalar sonucunda ortaya çıkartılacak" dedi.

Roma'ya 40 yıl başkentlik yapmış bir alan
Ortaya çıkan alanın önceki yıllarda belirlenen antik alanlarla bağlantısı olduğunu ifade eden Zamburkan, "Kocaeli bir zamanların 4 büyük kentinden bir tanesi. Bir zamanlar yine 40 yıl eş başkanlık olarak başkentlik yapmış bir kent. Arkeolojik açıdan da zengin. Bir zamanların, o dönemlerin ihtişamlı saraylarının, kabartmaların, süslemelerin, sütunların, tören alanlarının bu alanda olduğunu biliyoruz. Bu nedenle de çalışmalarımız buradan başlattık. Geçmiş yıllardaki kazılarda birçok tarihi eser ortaya çıktı. Yine iki yıl önceki kazılarda yaklaşık 300'e yakın taş eser ortaya çıktı. Bunlardan bazılarını biz müzemize kazandırdık. Yapmış olduğumuz bu çalışmalara da buradaki eserlerin gün yüzüne çıkartıp, yine insanlığa sunulması için devam ediyoruz" diye konuştu.

"2. Efes Nikomedia'nın altından çıkacak"
Zamburkan, şunları kaydetti: "Şu anda yeni yapacağımız kazı alanıyla birlikte bin 500 metrekarelik bir kazı alanı açmış olacağız. Bu güne kadar 700-800 metrekarelik bir alanı açtık. Şu anda 400-500 metrekarelik kamulaştırdığımız alanlar var. Onları da kazı çalışması sonrası açacağız ve kazı alanlarıyla bir bütün halinde kullanacağız. Eğer biz bu alanı tamamen açarsak, gün ışığına çıkartırsak ikinci bir Efes, Nikomedia uygarlığının altından artık çıkmış olacak."

Nikomedia uygarlığının dönemince çok önemli bir yerleşim alanı olduğunu belirten İl Kültür Turizm Müdürü Adnan Zamburkan, "Nikomedia kurulduktan sonra 308 yıllarda büyük bir deprem yaşamış ve bu depremde gerçekten çok büyük bir yıkıma uğramış. Özellikle o zamanki saraylar, yapıların hepsi depremde hemen hemen zarar görmüştür" dedi. 


10.07.2016 19:56:33