Dış kale surlarında Kafkas Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü akademisyenlerinden Sanat Tarihçisi Muhammet Aslan kontrolünde, müze müdürlüğü yetkilileri ile birlikte yürütülen kazı çalışmalarında yeni objelere rastlandı.
Kars Valisi Türker Öksüz burada basın mensuplarına yaptığı açıklamada; " Ani Örenyeri bilindiği gibi ilimizin en önemli kültürel değerlerinden birisidir. 2016 yılında UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alındı ve buradaki çalışmalar zaman zaman devam etmiş zaman zaman duraklamış. Şuan buradaki kazı çalışmalarımız yüzey araştırma çalışmalarımız 23 Eylül tarihinden itibaren tekrar başlamıştır. Esasen burada 120 yıla yakın bir süredir restorasyon, kazı ve yüzey araştırmaları tarihi var. Bizim şuan başlattığımız çalışmanın amacı hem buranın tarihi ve kültürel önemini bir kez daha ortaya koymamız, ayrıca buradaki muhteşem zenginliğin gelecek nesillerimizin istifadesine sunmaktır. Buranın her yıl ziyaretçi sayısı artmaktadır, 2017 yılında 60 bin civarında iken 2018 yılında ise 95 bin civarına ulaşmıştır bu sayı. Bizim buradaki kazı, restorasyon ve yüzey araştırma çalışmalarımız nihayete erdikçe inanıyorum ki bu sayı daha da artacaktır " dedi.
ANİ Örenyeri Girişindeki Yapılar Yıkılacak
Vali Türker Öksüz konu hakkında yaptığı açıklamada; Bu alanların süreci aşağı yukarı tamamlanmak üzere, hatta tamamlanmış olanlarda var. Burada idari süreç işliyor ve bir bütün olarak burayı görmeliyiz. Biz burada çevresini de hesaba katarak etrafında yaşayan köylü vatandaşlarımıza da zarar vermeden mağduriyet oluşturmadan bu eserleri korumak istiyoruz."dedi.
Vali Öksüz'e inceleme ziyaretinde İl Jandarma Alay Komutanı Albay Hidayet Arıkan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, Kafkas Üniversitesi'nden kazı ekibi başkanı Muhammet Aslan, müze müdürlüğü yetkilileri eşlik etti.
Haberin Videosu
07.10.2019 16:51:00