GÜNDEMHaber Girişi : 01 Ağustos 2020 10:08

Avukat Fırat Acay En Çok İşlenen Sosyal Medya ve Bilişim Suçlarını Açıkladı

Avukat Fırat Acay En Çok İşlenen Sosyal Medya ve Bilişim Suçlarını Açıkladı
Avukat Fırat Acay, Sosyal medya üzerinden işlenen ve en sık karşılaşılan suç tiplerini açıkladı.

Sosyal medya, kullanıcılar tarafından oluşturulan bilginin anlık, basit ve çift taraflı şekilde paylaşılmasını, bilgiye ulaşılmasını sağlayan bir medya türüdür. 90’lı yılların ortalarından itibaren Web 2.0 ile birlikte internet paylaşımları tek yönlü olmaktan çıkarak çift yönlü bir hal almış, bu da beraberinde sosyal medyayı getirmiştir.

WeAreSocial 2020 raporuna göre tüm dünyada 4.54 milyar internet kullanıcısı vardır ve bu, dünya nüfusunun %59’una tekabül etmektedir. 3.80 milyar sosyal medya kullanıcısı vardır ve bu da dünya nüfusunun %49’una denk gelmektedir. Rapora göre mobil cihazlardan internete erişim sağlayanların satısı 5.19 milyar olup bu da dünya nüfusunun %67’sini oluşturmaktadır.

Verilere göre dünya nüfusunun neredeyse yarısı sosyal medya kullanıcısı. Üstelik Türkiye sosyal medyayı en hızlı ve en yoğun benimseyen ülkelerden birisi. Aynı rapora göre Türkiye’de 62 milyon internet kullanıcısı vardır ve bu, Türkiye nüfusunun %74’üne denk gelmektedir. 54 milyon da sosyal medya kullanıcısı vardır ve bu, nüfusun %64’ü oluşturmaktadır. Mobil kullanıcı sayısı ise 77 milyon olup ülke nüfusunun %92’sine denk gelmektedir.

Sosyal medyanın bu kadar yaygınlaşması beraberinde sosyal medya üzerinden işlenen suçların yaygınlaşmasına neden olmuştur. Aslında “sosyal medya suçları” şeklinde bir sınıflandırma yapmak doğru değildir. Meseleyi ceza kanununda düzenlenmiş olan birtakım suçların sosyal medya sitelerinde çok sık işlenen suçlar şeklinde değerlendirmek gerekir.

2020 itibariyle Türkiye’de en fazla kullanılan sosyal medya siteleri Youtube, Instagram, Whatsapp, Facebook, Twitter olarak sıralanmaktadır. Buralar sıradan bir vatandaştan cumhurbaşkanına kadar her birey için kendine karşı işlenen suçların mahalli olmaktadır.

Çoğu sosyal medya kullanıcısı, sosyal medyanın tamamen kuralsız olduğunu, tam bir özgürlük alanı olduğunu kabul etse de bu platformlar, hukuk kurallarının uygulama alanı bulduğu bir mecradır. Ceza hukuku kapsamında sosyal medya aracılığıyla gerçekleştirilecek pek çok suç tipi vardır. Bunlar eylem gereği fiziki temas gerektirmeyen suç tipleridir ve internet aracılığıyla gerçekleştirilmekte, etkileşimde bulunan kişileri sorumluluk altında tutmaktadır.

EN ÇOK İŞLENEN SOSYAL MEDYA SUÇLARI

Sosyal medya üzerinden işlenen ve en sık karşılaşılan suç tiplerini şöyle sıralayabiliriz:

  1. 5816 Sayılı Atatürk Aleyhinde İşlenen Suçlar Hakkında Kanun’un İhlali
  2. Cumhurbaşkanına Hakaret (TCK.m.299)
  3. Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Türk Milletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama (TCK.m.301)
  4. Terör Örgütü Propagandası Yapma (TMK.7/2)
  5. Cinsel Taciz (TCK.m.105)
  6. Tehdit (TCK.m.106)
  7. Şantaj (TCK.m.107)
  8. Hakaret (TCK.m.125)
  9. Haberleşmenin Gizliliğinin İhlali (TCK.m.132) 
  10. Özel Hayatın Gizliliğinin İhlali (TCK.m.134)
  11. Kişisel Verilen Kaydedilmesi (TCK.m.135)
  12. Verileri Hukuka Aykırı Olarak Ele Geçirme veya Verme (TCK.m.136)
  13. Dolandırıcılık (TCK.m.157)
  14. Müstehcenlik (TCK.m.226)
  15. Bilişim Sistemine Girme (TCK.m.243)
  16. Sistemi Engelleme, Bozma, Değiştirme veya Verileri Yok Etme (TCK.m.244)
  17. Banka veya Kredi Kartlarının Kötüye Kullanılması (TCK.m.245)
Yazının tamamını okumak için tıklayınız.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.