KARSHaber Girişi : 30 Ağustos 2017 00:41

Bakan Arslan'dan Kars'ın Projeleri Hakkında Özel Açıklamalar

Bakan Arslan'dan Kars'ın Projeleri Hakkında Özel Açıklamalar
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan bir dizi ziyaret ve inceleme için geldiği Kars'ta TRT Haber Kars Muhabiri Bedir Altunok'un gündeme ilişkin sorularını TRT Haber ekranlarından Canlı Yayında cevapladı.
Kars Güncel-Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan bir dizi ziyaret ve inceleme için geldiği Kars'ta TRT Haber Kars Muhabiri Bedir Altunok'un gündeme ilişkin sorularını TRT Haber ekranlarından Canlı Yayında cevapladı.
Bakan Arslan; "İçişleri Bakanlığımızla birlikte çalışarak birçok yerde  ilave tedbirler alındı, bu konuda elbetteki yolcularımızın sürücülerimizin dikkati çok çok önemli ama güvenlik teşkilatımız, trafikçi arkadaşlarımız ve bizim çalışma arkadaşlarımızın denetimleride bir o kadar önemli. Yarın itibariyle yani 30 Ağustos itibariyle 5 Eylül sabah 07:00'a kadar köprüler, otoyollar ücretsiz olacak. Yap işlet devret modeliyle işletilen otoyollar köprüler ve tüneller hariç olmak üzere. Umarım yolcularımız sürücülerimiz bu konuda rahat bir seyir yapmış olur" dedi.
Kars Başta olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanında Lojistik Merkezler yapılıyor, Lojistik Merkezlerin önemi Nedir, Nerelerde yapılıyor? Kars Lojistik Merkezi Kars'a neler Kazandıracak?
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan; " Bugün Kars Lojistik Merkezi inşaat çalışmalarını yerinde gördük. Halkımız bilsinki özellikle sanayimizin gelişmesi , sanayici ve sanayicilerimizin daha rahat yük hareketi sağlayabilmesi adına ve ticaretimizin büyüyebilmesi için Türkiye'nin bir lojistik üssü olmasını hedefliyoruz. Türkiye'nin lojistik üssü olabilmesi içinde Avrupa ile Asya arasındaki yük hareketlerine ev sahipliği yapabilecek alt yapıya sahip olmamız lazım işte lojistik merkezleri bu anlamda çok önemli bir fonksiyon yerine getiriyorlar. Şuan bitmiş ve hizmete sunmuş olduğumuz 7 tane lojistik merkezimiz var. Kars lojistik merkezi dahil olmak üzere 7 lojistik merkezinde de inşaat çalışmaları devam ediyor. Ayrıca 7 tane lojistik merkezinde de projeşendrme ve ihale hazırlık çalışmaları devam ediyor. Böylece Türkiye genelinde 21 tane lojistik merkezi yapmış olacağız ve Türkiye'deki yük elleçleme kapasitesine yaklaşık 35 Milyon ton arttırabilir hale getirmiş olacağız. Halkımızın kafasında bilgi olsun diye şu  rakamı söylemekte fayda var Türkiye genelinde demir yoluya elleçlediğimiz yük miktarı yılda 26,5 Milyon ton, ve bizim yapacağımız lojistik merkezleriyle yılda 34 -35 milyon tona yakın ilave bir kapasite oluşturmuş olacağız. Yaklaşık 10 milyon metrekarede bu lojistik merkezlerinde yük hareketinin olabileceği, yük istifinin ve elleçlemesinin yapılabileceği bir alan kazandıracağız.

Kars Lojistik Merkezi yaklaşık 300 bin metrekarelik bir alana sahip olacak bunun 175 bin metrekaresi konteynır stok sahası olacak ve bu bölgede Bakü Tiflis Kars Demir Yolu Projeside dahil olmak üzere bu bölgedeki yük hareketine ciddi katkı koyacak, çünkü Karadenize, Ortadoğu'ya Afrikaya kadar yük hareketinin sağlanması ve devamlılığının sağlanması gerçekleştirilmiş olacağız. bununla beraber bir şey daha yapıyoruz sadece Lojistik MEkrzlerini değil Organize SAnayi Bölgelerini büyük fabrikaları, sanayileride demiryolu ağına bağlamak istiyoruz ki Lojistik Üs kavramına uygun olarak bütün projelerimiz diğer sektörlerle beraber karayolları, demiryolları, denizyolları ve havayolu sektörü ilede bir birini tamamlar olsun , ekonominin sanayinin endüstrinin önünü açsın ve ülkemize katma değer oluştursun.

Bakü Tiflis Kars Demiryolu Hattında Durum Nedir? Bu projeden beklentileriniz nelerdir?

Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan;"Lojistik merkezlerinin çok daha anlamlı olabilmesi için buralardaki yük hareketinin her yere erişebilmesi lazım. BTK'da MArmarayla birlikte Avrupayla Asyayı denizin altında birbirine bağlayarak demiryolu taşımacılığı sağlamış oluyoruz ama Avrupadan kalkan bir yük gelip Kars'ta kalıyor, devamı yok. İşte Kars'tan sonra Tiflis'e oradan da Bakü'ye kadar gidecek olan Bakü Tiflis Kars Demiryolu  projesinin Türkiye tarafında test çalışmaları devam ediyor. İnşaat bitti. Gürcistan tarafında da çok ilerlemiş durumda ama sadece sınırda bir çalışmaları var ve Eylül ayı içerisinde o çalışmayı Gürcistan bitirdiğinde biz ondan sonraki bir bir buçuk aylık periyotta Bakü Tiflis Kars  Demiryolu Projesini dizel işletmeciliğe açmış olacağız. Bu projeyle birlikte Londra'dan kalkan bir yük Pekin'e kesintisiz gidebilir olacak ve bunun şöyle bir önemi var. Türkiye ile Azerbaycan'ı kardeş olan iki ülkeyi bir birine bağlamış olacak ve sadece bununla da kalmış olmayacak Aktao limanı üzerinden Kazakistan'a , Türkenbaşı Limanı üzerinden de Türkmenistan'a yük hareketi sağlamış olacak ve böylelikle gerek Çin'e gerek Hindistan'a gerek Pakistan'a Afganistan'a kadar biz yük hareketiyle ilgili koridoru tamamlamış olacağız. Bu dünya taşımacılığı açısından orta koridorun tamamlanması anlamına geliyor ve orta koridor BTK ile tamamlandığında dünyanın yük hareketlerinin Türkiye üzerinden gitmesi ciddi bir avantaj sağlayacak ve bununla birlikte ülkemiz bu avantajdan çok daha fazla yararlanabilip katma değer oluşturmuş olacağız" dedi.

PTT'de Özellikle Son yıllarda E-Ticarete önem vermekte. E Ticarette Türkiye'de nasıl bir Gelişme Bekleniyor?

Bakan Arslan;" Lojistik Merkezleri, demiryolu sektörünün Bakü Tiflis KArs ile kesintisiz hale gelmesi denizcilik hava ve karayoluyla bir birine entegre hale gelmesi taşımalar anlamında oldukça önemli. Taşıma aynı zamanda ticaret demek ama E- ticaret veya diğer anlamıyla elektronik ticarette çok önemli. Dünya çapında düşünürseniz 2016 yılındaki e ticaret hacmi 1.7 trilyon Dolar, çok önemli bir rakamdan bahsediyoruz. Türkiye'de 2016 yılında e ticaretten yaklaşık 17,5 Milyar Türk Lirası bir gelir elde etti, ama hedefimiz o ki 2012 de başladığımız bu süreç her yıl yaklaşık %34 - 35 büyüyerek büyüme katetmesi ve bundan sonrada çok daha büyüyecek. PTT'nin e-ticaretle birlikte ülkemize daha fazla gelir ele edebilmesi adına bu coğrafyada eticaret konusunda başka ülkelerle entegresyonla beraber proje yürütme çalışmaları var, bu konuda Afrika'daki Ortadoğu'daki ülkeler dahil hem onlara öncülük yapıyor hem onların alt yapısını kuruyor.Böylecede hem e ticaret yapabilme hem ülkemizin eticaret ten daha fazla gelir elde etmesini sağlamış olacağız. Geleceğin sektörü , geleceği olan sektörlerin birisi ülkemizin ciddi sayıda gelir elde edebileceği sektörlerden birisi. Ülke olarak hem alt yapımızı ona uygun hale getiriyoruz hem PTT'mizi. E- PTT  AVM marifetiyle yaklaşık 2,5 milyon ürünü pazarlayabilir hale geldi ki bu çok ciddi bir rakam inşallah bununla birlikte biz E -Ticaret konusunda Türkiye olarak çok önemli ve ciddi bir noktaya gelmiş olacağız.
Daha sonra Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan 30 Ağustos Zafer bayramını kutlayıp, ardından ise bayram tatilinde yolculuk yapacak olanlara dikkat etmeleri gerektiğini belirtip, hem kendi canları hemde taşıdıkları canların bizim için önemli olduğunu Yolların kralı değil kuralının olduğunu belirtti. 
Kaynak: Kafkas Haber Ajansı



Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.