KARSHaber Girişi : 14 Mart 2017 21:00

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum Kars'ta

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum Kars'ta
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, Kars'ta Anayasa değişikliğini anlattı.
Kars Güncel-Kars Öğretmenevi Salonu'nda düzenlenen toplantıda Sivil Toplum Kuruluşları (STK)'larla bir araya gelen Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Av. Mehmet Uçum, STK'laral fikir alışverişinde bulundu. SDY Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Şahin ve Doç. Dr. Mehmet Şahin'in birer konuşma yaptığı toplantıda söz alan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, "Ben Kars ile ilgili çok sayıda vurgu yapınca, arkadaşlarım Karslısın diye bu vurguyu yapıyorsun diyorlar. Evet onun etkisi var. Ama başka bir şey daha var. Kars gerçekten Türkiye'nin en müstesna şehridir. İtiraz edenler olabilir ama ben bunu demekten hiçbir zaman vazgeçmeyeceğim. Kars kimlik çeşitliliğiyle, değer çeşitliğiyle, birlikte yaşama iradesini çok güçlü bir şekilde ortaya koymuş müstesna bir şehrimiz. Her şehrin kendine has özelikleri var. Ama bene göre Türkiye mozaiği Kars'tır. Bu açıdan baktığınızda Karslı olmak benim içimi ferahlatan bir duygu uyandırıyor. Bunu da sizlerle paylaşmak hakikaten çok hoşuma gidiyor" dedi.
Uçum, "Bu sefer Kars'ta olmamın sebebi Anayasa Değişikliği ile ilgili bilgilendirme toplantısında sizinle fikir alış-verişi yapmak için. Bu anayasa değişikliği niçin önemlidir diye bana sorsanız. Şöyle bir giriş yapmayı tercih ederim. İçinde bulunduğumuz coğrafyada biz son 200 yıldır yeni bir düzen yaşam paylaşımı içinde olduk. Anayasacılık tarihimize baktığımızda 1876 tarihinden itibaren de bir anayasacılık pratiğimiz var. Bu yeni yönetim arayışında tabi devletin şekli olarak Kurtuluş Savaşı ile birlikte bir Cumhuriyet kurduk. Çok büyük bedeller ödeyerek o cumhuriyeti kalıcı hale getirdik. Ama o Cumhuriyeti bütün tehlikelerden ayrı kıldık mı? 15 Temmuz'da Cumhuriyete yönelik çok büyük bir tehdit yaşadık. Ancak bu Cumhuriyete sahibiz biz. Fakat yönetim arayışlarında yani bir aşamaya girdik. 200 yıldır bu yönetim anlayışımızda ilk kez halka, yani bize, yani millete nasıl bir yönetim biçimiyle yaşamak istiyorsunuz? Diye soru sorduk. Bu 16 Nisan'ın en büyük özelliği budur. Halk bu siyasal sitem değişikliği konusunda kararı istişari olarak vermeyecek. Nihai olarak verecek. Ya evet diyecek bu sistem değişikliği devreye girecek. Ya hayır diyecek siyasetin önüne başka bir görev koyacak. Benim kişisel görüşüm halkımız bu sistem değişikliğine çok güçlü bir evet verecektir. Ancak evet te, hayırda demek vatandaşın hukuku çerçevesinde meşruudur. Kimse bunun meşruiyetini de tartışamaz. Ancak halkımız evet derken de, hayır derken de hem uluslar arası güçlerin, hem terörü siyaset haline getiren yurt dışı destekleri Türkiye karşıtı güçlerin hangi komumda olduğunu da değerlendirecektir. Hem evet diyen, hem hayır diyen yurttaşlarımız vatandaşlarımız verecekleri kararda eğer Türkiye ile Türkiye karşıtları arasında bir seçim yapmak zorunda olacaklarını düşünürlerse tabii ki Türkiye'den yana bu seçimlerini yapacaktır. Buna inanıyorum" diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından STK'ların sorularına cevap verildi. Uçum ve beraberindekiler Anayasa değişikliği ile ilgili katılımcıları aydınlattılar.
Kaynak: Işık Çapanoğlu / İHA
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.