182 Milyon metreküp suyu depolayacak olan Kars Barajında su tutma işlemi gerçekleştirildi.
Kars Güncel- Kars DSİ 24. Bölge Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada; "DSİ 24. Bölge Müdürlüğümüz sınırları dahilinde dipsavak imalatları hariç tüm imalatları 2016 yılında tamamlanarak su tutmaya hazır hale getirilen, ancak yeniden yerleşime tabi tutulan Çamçavuş ve Boğazköy köyleri ile deplase edilecek yollar ve ENHlarından dolayı çok uzun süre geçmiş olmasına rağmen su tutma işlemi gerçekleştirilemeyen Kars Barajında, 2018 yılı başında tüm taraflara yapılan bildirimlerimiz çerçevesinde, Kars Barajı rezervuarında yapılan optimizasyon çalışmaları çerçevesinde en uygun su tutma tarihi olan 19 Temmuz 2018 tarihinde derivasyon tüneli girişi prekast kirişleri yuvalarına indirilmek suretiyle su tutma işlemi gerçekleştirilmiştir. Bu su tutma işlemine müteakip derivasyon-dipsavak tüneli içerisinde yer alan vana ve cebri boru imalatları da bitirilerek Kars Barajı İnşaatı tamamlanmış ve teknik testlerden geçirilmiş olacaktır.
Kars Barajında belirtilen zorunlu nedenlerle su tutulmasıyla birlikte, Kars Sulaması işletmeye alınıncaya kadar geçecek süre zarfında, depolanacak 182 milyon metreküp su ile Arpaçay Barajına su takviyesi sağlanacak ve böylece 710 bin dekar sulama alana sahip Iğdır Ovası sulanmasında yaz aylarında karşılaşılan sulama problemlerinin de önüne geçilerek ekonomiye büyük bir katkı sağlanacaktır.
Ekonomik katkıları da dikkate alındığında yatırımın bir an evvel faydaya dönüşebilmesi, baraj ve ünitelerinin teknik olarak kabul edilebilirliğinin test edilmesi, olası önlemlerin belirlenebilmesi için 2 yıl önce su tutulmasına yönelik imalatlarının yapımı tamamlanan Kars Barajı İnşaatı işinde kalan işlerin ivedi bir şekilde tamamlanması zaruret arz etmektedir. Kurumumuz tarafından rezervuarda kalan köy yerleşim yerlerinin mülkiyetlerinin tamamı kamulaştırılarak hak sahiplerine ödemeleri yapılmıştır.
Kars Barajı rezervuarında suyun tutulmasıyla birlikte gelen akıma göre göl su seviyesinde kontrolsüz bir şekilde su alma yapısına kadar yükselecektir. Dolayısıyla kontrol dışı meydana gelecek bu su yükselmesinden etkilenebilecek yerleşim birimleri, tesis vb. hususlarla alakalı ilgililer tarafından gerekli tedbirlerin alınması ve uyarıların yapılması önem arz etmektedir. Kars Barajı rezervuarına dipsavak tünelinin tamamlanması sonrası ise, dipsavak deşarj kapasitesinin üzerinde gelecek akımlar sırasında da su alma yapısı üzerinde de kontrolsüz bir şekilde suyun yükselmesi daha sonraki süreçte de devam edecektir. Dolayısıyla 19 Temmuz 2018 tarihinde gerçekleştirilen su tutma işleminden sonra gelen akım miktarına göre suyun dolusavak eşik kotu olan 1705 m'ye kadar yükseleceği dikkate alındığında bu kotun altında bulunan bütün yerleşim birimleri, tesisler, ulaşım yolları, ENH, telefon hatları vb. için gerekli önlemlerin ivedilikle alınması, tedbirli olunması, ilgililerin uyarılması zorunluluk arz etmektedir.
Baraj göl havzasında yükselen suların oluşturabileceği risklerin bertaraf edilebilmesi ve taşkın tehlikesine karşı vatandaşlarımızın bilgilendirilmesi ve oluşabilecek tehlikelere karşı dikkatli ve tedbirli olunması 17.07.2018 tarih ve 503219 sayılı yazımızla tüm ilgili kurum ve kuruluşlar ile muhtarlıklara son kez bildirilmiştir.
Kars Barajı rezervuarında depolanacak 182 milyon m³ su ile Kars ovasında 260.030 dekar, Digor ovasında 215.750 dekar, olmak üzere toplam 475.780 dekar zirai araziye 20.932 metre uzunluğunda ve 3,8 metre çapında ki cazibeli borulu sistem sulama şebekesi ile sulama suyu temin edecek olup, yılda 215 milyon TL tarımsal fayda sağlayacak devasa bir projedir. Hayırlı olsun." denildi.