Kars Güncel-Başkan Ercan Ödül yaptığı açıklamada, Aralık 2019 tarihinde Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip coronavirüs (2019-nCoV) salgınında Dünya Sağlık Örgütü güncel verilerine göre şuan 26 kişinin sözkonusu hastalık sonucu hayatını kaybettiği, 830 insanının enfekte olduğu bu kişilerin 177sinin durumunun kritik olduğu bilgisi mevcut. 2002 yılında çıkan SARS (Şiddetli Akut Solunum Yolu Sendromu) salgın etkeni SARS-CoV ile bu salgınının arkasındaki 2019-nCoV adlı virüsün coronavirüs adı verilen bir aileye ait olduğunu tespit edildi. Bulaşmada coronavirüs ailesinin genel taşıyıcısının yarasalar ile rakun, sansar, gelincik gibi kedigiller ve yılanlar olduğu biliniyor. Asya ülkeleri geleneksel yemek kültüründe yeralan bazı yemeklerde belirtilen vahşi hayvanların kullanılmasının hastalığın yayılmasında önemli bir etken olduğu kabul ediliyor. Hastalığın insandan insana da bulaştığı tespit edildi. Hastalığın insanlarda ayırıcı tanısı yüksek ateştir. Solunum güçlüğü, öksürük gibi solunum yolu semptomları ile birlikte seyreder. SARS hastalığında mortalite yani ölüm oranı %10larda seyrediyordu. 2019-nCoV virüsü yeni tespit edildiğinden henüz nasıl zararlar vereceği bilinememektedir.
Virüslerle mücadele noktasında antibiyotik gibi asıl enfeksiyon ile mücadele silahlarımız virüslere etki etmediğinden koruyucu hekimlik yöntemlerinin tüm viral etkenlerle mücadelede olduğu gibi bu coronavirüs salgınında etkili olduğunu biliyoruz. Çinde Dünya Sağlık Örgütünün etkisiyle oldukça sıkı karantina tedbirleri uygulanıyor, tüm toplu taşıma faaliyetleri durduruldu. Henüz Avrupada ve Ülkemizde vaka bildirimi yapılmadı. Bölgemizde de vaka beklenmiyor. Sadece vatandaşlarımızın vahşi hayvanlarla temastan mümkün olduğunca kaçınması, temas etmiş olanların kişisel temizlik ve hijyen tedbirlerini arttırması gerektiğine inanıyoruz. Vatandaşlarımızın bağışıklık seviyelerinde yüksek tutmaları ve vitamin ve iz elementleri yeterli seviyede almalarını virüs kaynaklı enfeksiyonlara yakalanmamaları bakımından önemli olacağını belirtmeliyiz.
"Coronavirus enfeksiyonunda görüldüğü üzere yeni ve yeniden ortaya çıkan zoonotik nitelikli salgın hastalıklar göstermektedir ki global dünyada yeni salgınların ve daha büyük risklerin ortaya çıkacağı aşikardır. Bu risklere hazır olmanın yegane şartı gelişmiş ülkelerde olduğu üzere ülkemizde ve dünyada yeni zoonoz hastalıkların ortaya çıkmasını ve yayılmasını önlemek için tek dünya, tek tıp, tek sağlık konseptine uygun olarak beşeri hekimler, veteriner hekimler, gıda sektörü çalışanları ve çevre mühendislerinin işbirliği yaparak birlikte çalışmaları zorunludur. Bu konuda kurumsal yapıların ülkemizde acilen tesis edilmesi ve bu amaca uygun olarak Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde merkezden taşraya emir komuta zinciri içerisinde bağımsız bir veteriner hekimlik otoritesinin kurulması, belediyelerde Veteriner İşleri Başkanlıkları ve müdürlüklerinin tekrar oluşturulması gerekmektedir. Ayrıca Sağlık Bakanlığı bünyesinde Veteriner Halk Sağlığı biriminin oluşturularak, sağlık bilimleri alanında yüksek lisans diploması ile mezun olan veteriner hekimlerin modern dünyada olduğu gibi istihdam edilmeleri zoonoz karakterli salgınların takibi, kontrol ve önlenmesinde oldukça önemlidir." diyerek sözlerini noktaladı.