Cumhuriyetin ilanının 100. yılı ardından Kars'ın düşman işgalinden kurtuluşu 103'üncü yılı da çeşitli etkinliklerle kutlandı.
Gazi Kars'ın Kurtuluşunun 103. Yılı
Cumhuriyetin ilanının 100. yılı ardından Kars'ın düşman işgalinden kurtuluşu 103'üncü yılı da çeşitli etkinliklerle kutlandı.
Kars Valiliği önünde gerçekleştirilen kutlama programı kapsamında Atatürk anıtına çelenkler sunuldu ve İstiklal Marşı okundu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kutlama mesajının da okunduğu programda, Kafkas Üniversitesi Halk Oyunları Ekibi ile Halk Eğitim Merkezi Mahalli Halk Oyunları Ekibi gösterilerini sundu. Ardından da Kafkas Üniversitesi Rektörlüğü Konservatuar Bölümü ve Güzel Sanatlar Lisesi’nin kahramanlık türkülerinden oluşan müzik sunumu gerçekleştirdi.
Yöresel Aşıklar Mahmut Karataş ile Ilgar Çiftçioğlu’nun sazları ve sözleri ile Kars’ın kurtuluşunu anlatan programlarının ardından Erzurum Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımı gösterilerini sundu.
Tören alanındaki kutlama programı Kültür ve Turizm Müdürlüğü Konferans Salonuna düzenlenen “Geçmişten Günümüze 103. Yılında Gazi Kars’ın Kurtuluşu Konulu Konferansı” ile sona erdi.
KAZIM KARABEKİR PAŞA UNUTULMADI
Öte yandan Kars’ın kurtarıcısı Kazım Karabekir Paşa da unutulmadı. Kutlama programı Kazım Karabekir Paşa’nın Kars Tren Garında bulunan anıtına Vali Yardımcısı Muhammed Enes Çıkrık tarafından Valilik çelengi sunuldu. Ardından da saygı duruşuna bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.
BUGÜN, GAZİ KARS’IMIZIN GURUR GÜNÜDÜR. BUGÜN KARS’IMIZIN BAYRAMIDIR
Programda konuşma gerçekleştiren Kars Valisi Ziya Polat; “Bugün, Karslılar olarak Gazi Kars’ımızın düşman işgalinden kurtuluşunun 103’üncü yıldönümünü kutlamanın gurur ve sevincini yaşamaktayız. Hepinizi en kalbi duygularımla, saygıyla, sevgiyle selamlıyorum. 103’üncü kurtuluş günümüz kutlu olsun!
Tarihi, binlerce yıl öncesine dayanan, birçok medeniyetin izlerini taşıyan ve asırlardan beri birçok Türk boyuna ev sahipliği yapan Gazi Karsımız, ilk çağlardan günümüze kadar olan tarihi süreçte son derece önemli jeostratejik ve jeopolitik bir merkez olmuştur.
Selçuklu Sultanı Alparslan, 1064 yılında Ani’yi fethederek Anadolu kapılarının Türklere açılmasına vesile olmuştur. Türk Milleti olarak yedi düvele karşı bağımsızlık meşalesini yaktığımız milli mücadelemizin ilk milli teşkilatları ve ilk milli hükümetini kuran, yine Kars olmuştur.
Cenub-i Garbi Kafkas Hükümeti; Mondros Mütarekesi’nden sonra Doğu Anadolu'da kurulan, anayasası, meclisi, hükümeti olan, bağımsız cumhuriyet olarak kurulan bir devlettir. Serhat Karsımız, bu yönüyle de şanlı tarihimizde çok önemli bir coğrafyayı temsil etmektedir.” İfadelerine yer verdi.