HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen; Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba tarafından cevaplanması üzere ithal satışa sunulan et ve süt ürünlerini sordu.
Bilgen soru önergesinde; "Bugün gelinen noktada; ekonomideki kötü gidişatın, yüksek enflasyonun ve ticari belirsizligin, tarım ve hayvancılık başta olmak üzere, sanayiden imalat sektörüne kadar, dışa bağımlılığın sebebi; neoliberal ekonomik politikalarda ısrar edilmesidir. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ithal et getirterek, piyasaya et sürmesi, başta üreticiler olmak üzere, kasapları ve hayvan pazarlarında geçimini sağlayan insanları endişeye sokmuştur. Yerli üretimi esas almayan, tabiat varlıklarını korumayan, ekolojik tarımı ve ekolojik çözümler üretmeyen devletler, acımasız neoliberal ekonominin getirdiği faturanın bedelinide halka ödetirler. Bugün hayvancılıkta geldiğimiz durum aslında tamda budur. Yanlış ve yanlı ekonomi politikaları, zorunlu bir dışa bağımlılık getirir. Ekonomideki dışa bağımlılık, tıpkı uyuşturucuya bağlılık gibidir. Teşhisi ve tedavisi doğru olmazsa, onulmaz sonuçlar ortaya çıkarır ki; bugün saman ithal etmek, bunu en güzel doğrulayan bir örnektir. Bu temelde; vatandaşın daha ucuz et yemesi, yerli üreticinin zarar değil kar etmesi, üreticininde, tüketicininde memnun olması için, aşağıdaki sorularımın,Gida Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yanıtlamasını;
1- Tüketici, yerli et tüketirken dahi tereddüt ederken, zincir marketler marifetiyle piyasaya sürülmek istenen etin, nerede nasıl kesildiği ve hangi hayvanın eti olduğu konusundaki endişelerini nasıl gidereceksiniz?
2- İthal et piyasaya sürülerek, devletin, Et ve Süt Endüstrisi Kurumu aracılığıyla, kendi yurttaşı olan yerli üreticiye karşı haksız rekabet emiş olmuyormu?
3- Et fiatlarını ucuz hale getirmek için şimdiye kadar, üreticiye mazottaki ÖTV'Yİ ve etten alınan KDV'Yİ düşürmek gibi bir uygulama yapılmışmıdır?
4- son yedi yılda uygulanan İthal et ve ithal hayvan politikalarından dolayı, şimdiye kadar yerli üreticinin uğramış olduğu zarar tesbiti yapılmışmıdır? Yapılmışsa ne gibi tedbir ve destekleme yapılmıştır?
5- Sırf ithalden dolayı, son yedi yılda zarar ederek kapatılan çiftlik sayısı nekadardır?
6- Son yedi yılda, destek ve sübvansiyonların yetersizliğinden dolayı, kredi borcunu ödeyemeyen ve sırf bu yüzden üretimi bırakanların sayısına yönelik bir çalışma yapılmışmıdır? Yapılmışsa bunların tekrar üretim aşamasına geçmeleri için ne gibi teşvikler yapılmıştır?
7- Bölgedeki mera yasaklarının hayvan sayısındaki azalmaya etkisi olmuşumdur? Olmuşsa, mera yasaklarının kalkması için her hangi bir çalışma ve girişimde bulunulmuşmudur?
8- İthal et gelecek endişesi ile, besici ve üreticilerin biran önce hayvanlarını elden çıkarmalarına neden olacağı ve buda giderek hayvan sayısının azalmasına ve böylelikle gelecekte et fiatlarının artmasına neden olacakmıdır?
9- Zincir mağazaların ithal et satması, kasapların gelecekte iş bırakmasına neden olacakmıdır? Olacaksa, buna yönelik alınacak tedbirler varmıdır?" dedi.