Kars Güncel-Iğdır Üniversitesi Suveren Kampüsü'nde yapılan törene Iğdır Vali Yardımcısı Bilgehan Karanfil, Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Hakkı Yılmaz, Adalet ve Kalkınma Partisi İl Başkanı Ahmet Tutulmaz, çok sayıda kurum amiri, öğretim üyeleri ile öğrenciler ve aileleri katıldı.
Iğdır Üniversitesi 8. mezuniyet töreninde mezun olan öğrenciler adına söz alan Iğdır Üniversitesini ve Ziraat Fakültesini aynı puanla birincilikle bitiren Aynur Türkan ve Muhabbet Uca konuşmalarını yaptı. Başarılı öğrenci Türkan; "Bugün burada çok çalışıp, verdiğim emeğin karşılığını almanın onuru ve gurunu yaşamaktayım. Yaşamımızın bir dönemini kapatıyor ve ondan aldığımız güçle başka bir dönemin başlangıcını açıyoruz. Yaşamdan, zorluklardan, çok çalışmaktan korkmadık korkmayacağız. Üniversite eğitimimiz bugün sona ermiş olabilir ancak gelişen bilim dünyasında varlığımızı sürdürebilmek adına sizin bizlere aktarmış olduğunuz disiplin ve anlayışla öğrenmeye devam edeceğiz. Bundan sonraki hayatımızda ihtiyaç duyacağımız bilgileri buradan öğrendik. Bu bilgilerin kılavuzluğunda kendi geleceğimizi inşa ederken ülkemizin de geleceğini inşa ettiğimizi asla unutmayacağız. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün sözlerinde belirttiği gibi 'Eğitimdir ki bir milleti ya özgür, bağımsız, şanlı, yüksek bir topluluk halinde yaşatır ya da milleti esaret ve sefalete terk eder.' Bizler bu sözleri düşünüp hayatımıza uygulayıp, topluma ve insanlığa faydalı kişiler olabilmek için elimizden geleni yapacağız" dedi.
Daha sonra aynı puanla birinci olarak mezun olan Muhabbet Uca da, eğitim öğretim süresince kendisine desteğini hiçbir zaman esirgemeyen ailesine teşekkür ederek, "Bugün hayatımızın güzel bir dönemini kapatıp yeni bir döneme yelken açacağız. Bir nebze başarılı olduysam bunun sebebi ailemin bana verdiği destek ve emeğin sayesindedir. Ayrıca burada bizim için özveri ile çalışan değerli hocalarımıza da tüm öğrenci arkadaşlarım adına sonsuz teşekkürlerimi sunarım" ifadelerini kullandı.
Üniversiteyi birincilikle bitiren öğrencilerden sonra konuşan Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Hakkı Yılmaz ise, Iğdır Üniversitesi'nin en anlamlı günlerinden birini yaşadığını belirterek, "Bugün, üniversitemizin fakültelerinden ve MYO'ların çeşitli bölüm ve programlarında öğrenimlerini başarı ile tamamlayan 2 bin 276 öğrencimizi mezun ediyor olmanın mutluluğunu paylaşmak için buradayız. Öncelikle mezun olan öğrencilerimizi tebrik ediyor ve öğrencilerimizin yetişmesi için özverili çalışmalarından dolayı değerli öğretim üyesi meslektaşlarımı kutluyorum. Evlatlarının yetişmesi için yaptıkları ve yapacakları fedakarlıklardan dolayı değerli ailelerimizi kutluyorum. 2015- 2016 eğitim öğretim döneminde toplam 5 bin 500 öğrencimizin öğrenim gördüğü üniversitemizde, bu sayının 2016-2017 eğitim öğretim döneminde yeni açılan bölümlere alınacak öğrencilerle birlikte toplam 6 bin 500-7 bin bin olması planlanmaktadır. Öğrenci sayımızın her geçen gün artarak üniversite ailemizin daha da genişlemesi bizleri mutlu etmektedir. Ülkemizin farklı bölgelerinden gelerek ilimizde öğrenim görmek isteyen gençlerimize hizmet etmek, bizim için kutsal bir görevidir. Tabii ki bu durum zorlu bir süreci de beraberinde getirmektedir. Bizler, bütün kadromuzla birlikte öğrencilerimizin daha nitelikli öğrenim görmeleri için çalışmalarımızı yoğun bir şekilde sürdürüyoruz. Iğdır Üniversitesi sekiz yıllık yeni bir üniversitedir. Bu sekiz yıllık süre biz insanlar için uzun bir süre olmakla birlikte üniversite gibi kurumlar için çok kısa bir süre sayılır. Bu kısa süre içinde üniversitemizde 7 fakülte, 2 yüksekokul, 4 meslek yüksekokulu, 2 yüksek lisans eğitimi veren enstitüsü ve 5 araştırma merkezi kurulmuş olup, Iğdır Üniversitesi 274 akademik ve 215 idari personeli ve 177 güvenlik görevlisi ve temizlik personeli ile ülkemizin ve bölgemizin önemli bir yüksek öğretim kurumu haline gelmiş ve her ile üniversite projesinin örnek bir modelini oluşturmuştur" diye konuştu.
Dünyadaki bütün uğraşıların bireylerin ve toplumların refah ve mutluluğu için olduğunu ifade eden Rektör Yılmaz, "Bireylerin ve toplumların mutluluğu için en iyi çözüm yolu ise eğitimdir. Eğitim, insanlığın var olduğu günden bugüne kadar insanları meşgul eden en önemli sorun olmuş ve olmaya da devam edecektir. Anneler ve babaların çocuklarına büyük paralar ve mallar bırakmak yerine onları erdemli birer insan olarak yetiştirmeleri halinde çok daha iyi sonuç alacakları şüphesizdir. Çünkü, birçok aile mallarını ve paralarını iyi yetişmemiş evlatlarına bıraktıklarında, o malların ve paraların bir zaman sonra başka ellere geçtiği görülmüştür. Aynı şekilde ülkeler savaşlar yoluyla ganimet elde etme yerine vatandaşlarını eğitmiş olsalardı bugün çok daha mutlu bir dünyada yaşıyor olacaktık. Eflatunu'un dediği gibi 'halkın yaşaması ve mutlu olması isteniyorsa eğitim ön plana alınmalıdır.' Eğitime yapılan yatırım, en pahalı, en önemli ve en uzun vadeli olan yatırımdır. İnsana yapılan bu yatırım, yücelmek ve ilerlemek isteyen toplumların göz ardı edemeyecekleri bir yatırımdır. Ülkemizde son yıllarda eğitime büyük önem verilmektedir. Bu kapsamda gerçekleştirilen her ile üniversite projesi büyük önem taşımaktadır. Başlangıçta 'tabela üniversiteleri kuruluyor' diye eleştirilen bu proje, kısa süre içinde meyvelerini vermiştir. Bunun somut ve en iyi örneği Iğdır Üniversitesi'dir. Her ile üniversite kurulması ile eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanmasına, daha fazla gencimizin yüksek öğretim görmesine, dengeli ekonomik büyümeye, istihdama ve eğitilmiş insan gücünün artırılmasına ve üniversitelerin kurulduğu şehirlerin gelişmesine ve kalkınmasına önemli katkılar sağlanmıştır" ifadelerini kullandı.
Eğitilmiş insan gücünün artırılması ve Türkiye'nin çağdaş ülkeler arasında güçlü bir konuma ulaşmasında Iğdır Üniversitesi'nde önemli görev ve sorumluluklar düştüğünü vurgulayan Rektör Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bu sorumluluğunu en iyi şekilde yerine getirme gayreti içinde olan üniversitemiz, nitelikli insan gücüne bu yıl 2 bin 276 gencimizi katmanın mutluluğunu yaşamaktadır. Değerli gençler, son yıllarda ülkemizde istikrar ve büyüme olmasaydı her ile bir üniversite kurulamayacak ve siz değerli gençlerimiz öğrenim alamayacaktı. Şu anda sizlerin ve bizlerin burada olması ve Ağrı Dağı'nın eteğinde bu güzel üniversitenin yükseliyor olması, son yıllardaki ülkemizde görülen istikrar ve ekonomik büyümenin bir sonucudur. Sevgili gençler, ülkemizin geldiği bu durumdan sürekli büyüme ve gelişmesinden rahatsız olanlar var. Bu nedenle, ülkemizin refah ve istikrarını bozmaya dönük bütün olayları iyi analiz etmeli, refahımızın ve geleceğimizin çalınmasına müsaade etmemeliyiz. Hak talebimizi ve görüşümüzü gündeme taşımayı çağdaş insana yakışır ve demokratik bir şekilde yapmalısınız. Öğreniminiz boyunca edindiğiniz bilgiler, sosyal ve bireysel gelişiminiz ile dünyanın her yerinde başarılı olacağınızı düşünüyorum. Ancak unutmayınız ki; hızlı bir değişimin yaşandığı günümüzde bilgiler de hızla eskimekte ve yeni bilgiler ortaya çıkmaktadır. Almış olduğunuz diploma yaşamınız için bir araçtır. Fakat, gelecekteki yaşamınız için yeterli bir belge olmadığını bilmenizi isterim. Geleceğiniz için sürekli öğrenen bireyler olmayı ilke edinmelisiniz ve kendinizi her alanda sürekli geliştirme gayreti içinde olmalısınız. Hangi alanda olursanız olun, farklı olmaya ve farklılık oluşturmaya çalışınız. Zira, rekabet üstünlüğünün farklılıklarda yattığını unutmayınız. İş hayatında rakiplerinizle aranızdaki farklılıklar üstünlüğünüzün temeli olacaktır. Çünkü, aynı şekilde iş yapmayı düşünen iki rakip kuruluşun ikisi de ayakta kalamayacaktır. Dolayısıyla başarılı olabilmek için farklılaşmak büyük önem taşımaktadır. Son olarak üniversitemizle bağlarınızı kesmeyeceğinizi ümit ediyor, sizlere, ailelerinizle birlikte sağlıklı, mutlu, onurlu ve başarılı bir yaşam diliyorum."
Öğrenci velileri ve öğretim üyelerine de seslenen Rektör Yılmaz, "Değerli öğrenci velileri, sizleri kutluyorum, yıllardır emek verip büyütüp okullara gönderdiğiniz çocuklarınız, bugün artık mezun durumda, ülkemize hizmete hazır, hayırlı evlatlar olarak karşınızda. Onların alınlarından öperek tebrik ediniz. İnşallah onlar bundan sonraki hayatlarında da sizlere ve vatanımıza hayırlı evlatlar olacak ve bu ülke için nice hizmetler vereceklerdir. Kıymetli öğretim üyeleri; bu öğrencilerimizi yetiştirdiğiniz için ve geleceğe en iyi şekilde hazırladığınız için sizlere de teşekkür ediyorum. Öğrencilerimiz hayatlarının sonuna kadar sizleri unutmayacaklar, sizlerle olan hatıralarını gelecekte hep anımsayacaklardır. Onlara hakkınızı helal ediniz, onlar sizlerden aldığı bilgi ve becerilerle bu güzel vatanımıza ömürleri boyunca nice hizmetler edeceklerdir. Son olarak değerli vakitlerinizi ayırıp mezuniyet törenimize katılmanızdan dolayı konuklarımıza teşekkür ediyor, şahsım ve üniversitem adına hepinizi saygıyla selamlıyor, mezun olan öğrencilerimize hayat boyu başarılar diliyorum" şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmalardan sonra dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Ödül töreninden sonra, öğrencilerin büyük bir heyecanla beklediği kep atma törenine geçildi. Öğrencilerle birlikte kep atan Rektör Yılmaz, öğrencilerin mezuniyet heyecanını paylaştı. Son olaylar ve şehitlerden ötürü mezuniyet programı protokol konuşmaları ve dereceye giren öğrencilere ödüllerin verilmesi ile sınırlandırıldı.
IĞDIR ÜNİVERSİTESİ'NDE HER ÖĞRENCİNİN BİR TARLASI VAR
Iğdır Üniversite Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü öğrencileri, kendilerine tahsisi edilen tarlalarda uygulamalı bitki yetiştirme fırsatı buluyor.
Iğdır Üniversite Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü'nde öğrenim gören 51 öğrenci, üniversitenin Melekli beldesinde bulunan uygulamalı tarım arazisinde kendilerine tahsis edilen iki metrekarelik tarlada yetiştirdikleri bitkilerle uygulamalı eğitim fırsatı buluyor. Konu hakkında açıklamada bulunun Iğdır Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç Dr. Süleyman Temel, öğrencilere tarla bitkileri dersini teorik öğrenimin yanında arazide uygulamalı olarak da verdiklerini belirtti. Üniversitelerine ait arazide 51 öğrencinin her biri için iki metrekarelik tarla ayırdıklarını belirten Temel, "Öğrencilerimizin her birine yetiştirmek üzere bir bitki verdik. Öğrencilerimizi üniversitemizin araçları ile buraya haftada bir getirerek; toprak işlemeden tohum yatağı hazırlığı, ekim derinliklerinden sera arası mesafesi, ne kadar azot fosfor atılmasını ve ne kadar su verilmesi gerektiği gibi tüm akromatik kültürel çalışmaları, yabancı ot mücadelesini burada uygulamalı veriyoruz. Öğrencilerimiz tarlası ve yetiştireceği bitkiyi burada bizzat kendisi başında durarak, teorik dersini uygulamalı olarak pekiştirmektedir. Ayrıca burada önemli olan bir diğer hususta; 51 öğrencinin ayrı bitkisi var. Yani öğrenci kendi bitkisiyle ilgilenirken, diğer arkadaşının da yetiştirdiği bitkiyi nasıl yetiştirildiği konusunda da tecrübe edinmiş oluyor. Yani öğrenci burada ayni anda 51 bitkiyi birden yetiştirilmesine şahit oluyor. Bu da eğitici güzel bir paylaşım oluyor. Bu da gelecekte mesleki hayatında tecrübe kazanmasına büyük etken oluyor" dedi.
"IĞDIR OVASI VE İKLİMİ EĞİTİMİMİZE FIRSAT SUNUYOR"
Iğdır Ovası'nın verimli olması ve mikrokilimal iklime sahip olmasının bu tür eğitim vermelerine fırsat verdiğini kaydeden Temel, "Bölgemizde başka bir üniversitede eğitim veren bir arkadaşım buranın böylesi uygulamalı eğitim için çok müsait olduğunu söyledi. Kendilerinin böyle fırsatı olmadığını, çünkü havaların tam ısındığı süreçte okulun bittiğini ve kendilerinin bu çalışmayı öğrenciye yaptıramadıklarını anlattı. Burada mart ayının ortalarında toprakta işleme ve ekim dönemleri başlatılabilinir. Dolaysıyla bu bizim için bir avantaj. Öğrencilerimiz yetiştirdiği bitkiyi dönem sonuna kadar geliştiğini görmüş oluyor. Bu da arazide yapacağımız uygulamalı eğitimize büyük katkı sağlıyor" şeklinde konuştu.
Kendilerine tahsis edilen tarlada toprakla uğraştıklarını, bitki yetiştirdiklerini anlatan öğrenciler ise, böylesi eğitimin kendileri için faydalı olduğunu belirttiler.