Kur'an-ı Kerim'in 'bin aydan daha hayırlı' olarak tanımladığı bu mübarek ayın en önemli gecesini nasıl geçirmeliyiz?
Buhari'nin hadis kitabında ise Kadir gecesiyle ilgili şu hadis rivayeti dikkat çekmektedir "Hazreti Peygamberimiz ramazan ayının son 10 günü itikafa girer ve şu hadisi şerifi sık sık tekrarlar idi Kadir gecesini Ramazan'ın son on gününde arayın." (Buhârî)
Kadir Gecesinde Ne Oldu ?
Kadir gecesi Mübarek Kuran-ı Kerim'in ilk ayetlerinin Hazreti Cebrail aracılığı ile peygamberimize Nur dağı Hira mağarasında inmeye başladığı gecedir.Kuran-ı Kerim'in ilk beş ayeti olan Alak suresi inmeye başlamış ve ilk ayeti oku olmuştu. Hz Peygamberimiz o zaman 40 yaşlarında idi.Ramazan ayı olan 610 senesinde inmeye başlamış ve peygamberimiz sık sık inzivaya çekildiği Hira Mağarasında ilk vahyi almış oldu.
Bu yüzdendir ki Kadir Gecesi İslam alemi için en önemli gecelerden kabul edilir ve İslam aleminde Müslümanlar bu güzel geceyi en iyi şekilde geçirerek değerlendirmeye çalışır. Kuran-ı Kerim Kadir Gecesi 'n de ilk ayetlerin gelmeye başlamasından sonra Peygamberimizin hayatını kaybettiği tarih 632 tarihine kadar inmeye devam etmiş ve tamamlanarak biz Müslümanlara inmiş, Allah'ın büyük mucizesi tarafından da bugünlere kadar bozulmadan biz Müslümanlara gelmiştir.
Kadir Gecesi Hangi İbadetler Yapılmalı
-Cemaat arasında olmalıyız çünkü cemaat fazilettir ve 27 derece daha sevaptır.
-Mübarek Peygamberimize salat-ı selam getirmeliyiz "Es-salatü ve's-selamü aleyke ya Resûlallah"
-Bu mübarek gecede günahlarımız için tövbe istiğifar etmeliyiz "Estağfirullah" demeliyiz. Allah'ı bol bol zikretmeli ona Hamd ve Senalar etmeliyiz.
-Bu gecenin faziletine Nafile namazlar kılmalıyız her vaktin peşinden 2 veya 4 er rekat nafile namazları kılabiliriz.
-Her namaz sonrasında Ayetel kürsi, Kafirün suresi,İhlas Felak Nas sureleri okunur.
-Diğer bildiklerimiz salat ve şerifeler saymaksızın okunabilir.