SAĞLıKHaber Girişi : 18 Mayıs 2018 17:46

Kafkas Üniversitesi'nde Aferez Ünitesi Açıldı

Kafkas Üniversitesi'nde Aferez Ünitesi Açıldı
Kars Kafkas Üniversitesi'nde Aferez Ünitesi'nin açılışı Vali Rahmi Doğan ve Rektör Prof. Dr. Sami Özcan tarafından gerçekleştirildi.

Kars Güncel- Kafkas Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi Aferez Ünitesi açılışı, Kars Valisi Rahmi Doğan, KAÜ Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan ve eşi Prof. Dr. Ayla Özcan, İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Zakir Lazoğlu, Hastane Başhekimi Dr. Öğr. Üyesi Yakup Baykuş ve beraberlerindeki heyetle yapıldı.

Açılış sonrasında, üniteyi gezen Vali Doğan, Hastane Başhekimi Dr. Öğr. Üyesi Yakup Baykuş’tan ünite hakkında bilgiler aldı. Ünitenin açılmasıyla birlikte kan ayrıştırma işlemleri artık Kafkas Üniversitesi Araştırma  Hastanesinde yapılarak ihtiyaç sahibi hastalara hizmet verilebilecek.

Aferez; kan bağışçısından (verici) kanının, hasta (alıcı) için gerekli olan bölümünün (eritrosit, trombosit veya plazma)alınıp, ihtiyaç duyulmayan bölümünün geri verilmesi işlemidir. Türk Kızılayı Kan Bağışı Merkezleri trombosit aferezi yapmaktadır.


Aferez Nedir?

  • Uygulanan kişiye göre


    Terapötik Aferez ( tedavi edici aferez )
    Uygulandığı kişiye göre  ikiye ayrılır. Eğer bir hastalığı düzeltmek için yapılıyorsa buna terapötik aferez (tedavi edici aferez) denilir. Örneğin  bir kas hastalığı olan Myastania Gravis gibi hastalıklarda uygulanan yöntem bu guruba girer.

    Donör (bağışçı ) aferezi
    Donör (bağışçı ) aferezi  ise genelde kan bankacılığı ve kök hücre uygulamalarında kullanılır. Örneğin kan bankasında  bağışçılardan isteğe göre kan pulcukları (trombozit-platelet), plazma , kırmızı küre (eritrosit ) ve Kemik İliği Nakli bağışçısından kök hücre toplanması bu guruba girer.

  • Ayrıştırılan kan bileşenine göre


    subtitle">Ayrıştırılan kan bileşenine göre:

    A. Sitaferez  (herhangibi bir bileşenin uzaklaştırılması )
    1) Lökaferez (Beyaz kürelerin uzaklaştırılması )
     Granülosit Aferezi 
    Lenfosit Aferezi 
    Kök Hücre Aferezi
      
    2) Tromboferez  (kan pulcuklarının uzaklaştırılması )
    B.Komponent Değişimi
     Terapötik Plazma Değişimi
    Terapötik Eritrosit Değişimi
      
    C. Seçici Aferez
     Cascade Filtrasyonu (Çift  Filtrasyon) 
    LDL Aferezi (Lipid Aferezi)
    Fotoferez 
    Yapay Karaciğer Desteği (KC Diyalizi)
    Sepsis Uygulamaları

    subtitle">Kaskat Ya da Çift Filtrasyonda Hangi Filtreler Kullanılır?
    Çift filtrasyon ile kaskat filtrasyonda birinci aşamada kandan plazma ayrılır. İkinci aşamada ise seçici olmayan fitleler kullanılır. Bu filtrelerin en önemli özellikleri por çaplarıdır.
    Belirli bir molekül büyüklüğünün üstünü plazmadan temizlerler.

    Küçük molekül çapları non-spesifik olgularda şeçilirken  lipid aferezi gibi durumlarda büyük por çapları tercih edilir.

    Tamamen otolog olması , dışarıdan bir replasman sıvına ihtiyaç duymamaları çok önemli avantajlarıdır.


Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • kars36 01 Ocak 1970 02:00

    hayirli olsun karsimiza.sayın valim bide sağliķli yasam merkezine uğrayin o devletimin gönderdigi spor aletlerine bakin toz toprak pis icinde her yer...