Kars'ın Kağızman İlçesi'nden yetişerek Türkiye pazarında yerini alan Kağızman Kayısısı görücüye çıktı.
Kağızman Kayısısı Pazarlarda Yerini Almaya Başladı
Kars'ın Kağızman İlçesi’nden yetişerek Türkiye pazarında yerini alan Kağızman Kayısısı görücüye çıktı. Sofralık ve sulu özelliğiyle diğer kayısılardan daha çok tercih edilen Kağızman Kayısısı ilgi görmeye başladı.
İlçe halkının geçim kaynaklarından birini oluşturan kayısı, başta İstanbul, Ankara, Bursa, Trabzon olmak üzere çeşitli illere pazarlanıyor. Şekerpare ve Abrigoz cinsi kayısı üretimi yapılan Kağızman’da yerini alan kayısılar, bölge halkının yanı sıra ihracat için de büyük avantaj sağlıyor.
İlçe ekonomisine büyük ölçüde katkı sağlayan eşsiz lezzet Kağızman Kayısısı, yağışlı geçen mevsim sonrası üreticilerin yüzünü güldürdü. Kağızman’da yetişen meyvelerden Kayısı (Abrıgoz) ilçeye muhacirler tarafından getirilmiştir. Aşılı Erik olarak yetiştirilen Arbıgoz fidanları ve aşısı çevre köylere ve Iğdır’a kadar yayılmıştır. Kağızman’da “Has Erik” diye de bilinen Abrıgoz-Kayısı ilk olarak Çin’de Han sülalesinin ilk dönemlerinde yetiştirildiğini Çinli tutsakların bunları Hindistan’a soktuğunu, kayısının oradan da İran’a yayılarak İsa’dan sonra birinci yüzyılda Roma İmparatorluğuna ulaştığını; kayısı erken olgunlaşan bir meyve olduğu için, “APRİCOT” (kayısı, zerdali) kelimesinin “PRECOCİOUS” (ERKEN GELİŞMİŞ)KELİMESİ İLE AYNI Latince kökten geldiğini; “Apricot” kelimesinin başında ki “A” harfinin yanlışlıkla bir etimoloji hatası olarak eklendiği bilinmektedir.
Kağızman’da Abrıgoz’un haricinde Ağcanebat, Ham Erik, Has Erik, Şekerpare, Beyaz Erik gibi kayısılarda bulunmaktadır. Abrıgoz ise yaz ve güz Abrıgozu olarak iki çeşit üretilir.Kayısı kurusundan Aşça/Açma yapılmaktadır. Bu Açma’ya KAK’da denilmektedir ayrıca kurutularak da satışı yapılmaktadır.